Gezondheid

Ben jij al een vetverbrander of nog een glucoseverbrander?

Door Marjolein Dubbers
Ben jij al een vetverbrander of nog een glucoseverbrander?

Waarschijnlijk zijn deze termen, vetverbrander en glucoseverbrander, nieuw voor je. In Nederland worden ze nog niet veel gebruikt maar ik geef je op een briefje dat dit de komende jaren gaat veranderen. Of je een vetverbrander of een glucoseverbrander bent staat namelijk aan de basis van niet alleen je vitaliteit en energieniveau; het betekent ook gezond en vitaal ouder worden. En inderdaad, het heeft ook te maken met je gewicht. Wil je hier wat meer over weten?

Een glucoseverbrander zijn: wat betekent dat?

Glucose is niet iets dat je eet, je lichaam maakt het zelf aan zodra je zoetigheid of koolhydraten eet. Je lichaam zet suikers en koolhydraten om in bloedglucose (ook wel bloedsuiker genoemd) wat kan worden gebruikt als energie. Je lichaam heeft voortdurend energie nodig: om je hart te laten slaan, je te laten ademhalen en zo nog duizenden functies die geen seconde mogen stilvallen. Glucose is dus brandstof: een bron van energie.

Zodra je suiker of koolhydraten eet stijgt je bloedglucose. Op dat moment wordt er insuline aangemaakt om ervoor te zorgen dat die glucose naar je cellen wordt gebracht. In je cellen bevinden zich energiefabriekjes, mitochondriën, die de glucose pas kunnen omzetten in energie.

Glucoseverbranders voelen zich vaak hongerig en moe

Het heeft veel nadelen een glucoseverbrander te zijn. Als het lichaam steeds weer insuline moet aanmaken om de glucose naar de cellen te brengen dan ontstaat er een moment dat de cellen hier ‘doof’ voor worden. Ze nemen de insuline en dus ook de glucose dan niet meer (voldoende) op. Dit noemen we ook wel insulineresistentie en dat is het voorstadium van diabetes 2. De insuline blijft dan in het bloed circuleren en de glucose kan de cellen niet in, terwijl tegelijkertijd de mitochondriën in de cellen snakken naar brandstof om energie voor je aan te maken! Je voelt je dus moe, je hebt immers gebrek aan energie, maar dat is niet het enige.

Als het lichaam snakt naar energie voelt dat als honger: je lichaam wil immers dat er voldoende energie is om jou in leven te houden. Daarom voelen glucoseverbranders zich heel vaak hongerig ook al hebben ze net gegeten. Vaak eten ze wel 6 tot 10 keer per dag iets. Zin in een zoet toetje of chocola na het eten? Herkenbaar?

Het verzadigingshormoon leptine wordt geblokkeerd door de insuline: je lichaam eist als het ware dat je gaat eten om energie te krijgen

Jezelf overeten is geen gebrek aan wilskracht!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: jezelf overeten is geen gebrek aan wilskracht! Glucoseverbranders proberen echt vaak minder te eten maar ondanks het (vele) eten dat ze doen blijven ze echt hongerig!

Ons lichaam heeft namelijk nog een tweede systeem dat hongerig maakt en waar glucoseverbranders ook last van hebben. Als er onvoldoende voedingsstoffen in het bloed zitten worden we ook hongerig. Dit wordt voortdurend gemeten door een orgaantje in ons hoofd dat hypothalamus heet. Glucoseverbranders zijn bijna altijd verslaafd aan zoetigheid en koolhydraten. Ja, we kunnen ook verslaafd zijn aan koolhydraten omdat ze in ons lichaam precies hetzelfde werken als suiker.

“Ik ben dol op brood” betekent heel vaak “ik ben verslaafd aan brood”.

Schakel over van glucoseverbranding naar vetverbranding

Eet je meer suikers en koolhydraten dan je aan energie nodig hebt dan wordt dit overschot uiteindelijk opgeslagen in je vetcellen. Dit is je energievoorraad voor magere tijden. Die magere tijden breken in onze huidige samenleving, die ik vaak luilekkerland noem, bijna nooit aan. We worden overal omringd en overspoeld met verslavend voedsel dat grotendeels bestaat uit suikers en/of koolhydraten.

Treinstations: luilekkerlandjes waar af en toe een trein vertrekt of aankomt

Insulineresistent zijn staat aan de basis van een groot scala aan ziektes. Niet alleen diabetes 2 maar ook hart- en vaatziektes en allerlei chronische ontstekingsziektes. Hoofdpijn, gewrichtspijnen, huidklachten, obesitas, versnelde veroudering, depressieve klachten en dementie: de lijst is eindeloos lang. Hoe kom je ervan af? Door een vetverbrander te worden!

Je vetvoorraad is je natuurlijk energievoorraad!

Wil jij meer energie, gewicht verliezen, van je klachten en kwalen af en gezond en vitaal ouder worden? Zorg dan dat je een vetverbrander wordt. Vetverbranders gebruiken nog steeds wel wat glucose als bron van energie maar ze eten andere vormen van zoetigheid en koolhydraten dan glucoseverbranders. Als deze glucose is verbruikt schakelt het lichaam automatisch over op het verbranden vet uit de eigen vetcellen, die altijd al bedoeld zijn als opslagplaats voor energie!

Je lichaam is gebouwd op het verbranden van vetten want vet is zijn natuurlijke energievoorraad. Zelfs magere vrouwen kunnen nog 30 dagen leven op hun vetvoorraad.

Een vetverbrander zijn heeft heel veel voordelen

Vetverbranders eten daarbij een behoorlijke hoeveelheid gezonde vetten waar het lichaam ook energie van kan maken. In feite zijn gezonde vetten onze belangrijkste bron van energie.

Omdat hun lichaam de eigen vetcellen kan aanspreken als bron van energie hebben vetverbranders bijna nooit honger, zelfs niet als hun maag knort! Ze kunnen makkelijk een maaltijd overslaan zonder hoofdpijn te krijgen. Ze hebben veel minder last van overgewicht, zijn emotioneel evenwichtiger, mentaal scherper en hebben echt veel meer energie!

Ik spreek uit eigen ervaring; ik ben tientallen jaren een glucoseverbrander geweest en ben nu pas echt een goede vetverbrander.

Vetverbranders hebben geen last van onbedwingbare eetbuien omdat hun lichaam eigen vetcellen kan gebruiken als bron van energie

Meer energie door het eten van vetten? Zeker weten! Onze mitochondriën, de organellen in al onze cellen die energie maken, kunnen namelijk van een vetmolecuul twee keer zoveel energie maken als van een glucosemolecuul. Bovendien komen bij het verbranden van vetten veel minder vrije radicalen vrij. Vrije radicalen hebben we nodig maar een teveel zorgt voor versnelde veroudering van cellen en dus van ons. En dat willen we natuurlijk niet. Toch?

Hoe maak je nou die overstap?

Pas op: als je denkt dat je een glucoseverbrander bent is het slechtste wat je kan doen het compleet schrappen van suikers en koolhydraten! Als je je lichaam van de ene op de andere dag afsnijdt van de toevoer van glucose kan je je hondsberoerd en slap gaan voelen en het gevaar van terugvallen in de zwaar verslavende voedingsmiddelen is groot. Doe het stap voor stap: langzaam en op de juiste manier afbouwen en je lichaam tegelijkertijd voorzien van voedingsmiddelen waar het volop energie van kan maken.

Je lichaam verlangt naar rust. De rust dat het weet dat het altijd over voldoende energie beschikt om jou in leven te houden doordat het je vetcellen kan aanspreken als brandstof voor energie.

Ons lichaam houdt niet van plotselinge veranderingen, vooral niet als het om voeding gaat. Voeding wordt verteerd en omgezet in bruikbare voedingsstoffen in onze darmen door darmbacteriën. Als je zoetigheid en koolhydraten opeens gaat vervangen door stapels groenten en gezonde vetten, hoe gezond ook, kan je wachten op spijsverteringsklachten. Je darmbacteriën moeten hier langzaam aan wennen en zich geleidelijk aanpassen. Anders werkt een op zich gezond voedingspatroon tegen je.

Het Voedingskompas online: van glucose- naar vetverbrander de in praktijk (Nu met korting)

Wil je hier meer over weten lees dan mijn boek Eet meer energie. Hierin vertel ik je alles over het belang van gezonde vetten voor je mitochondriën (en dus je vitaliteit en gezondheid) en over de overstap van glucose- naar vetverbranding.

Wil je gelijk aan de slag (ik juich je toe!) schrijf je dan vandaag in voor het online programma het Voedingskompas. De inschrijving staat open van 15 tot en met 31 maart. Op 1 april ga ik weer met een nieuwe groep aan de slag. Je hoeft het niet alleen te doen: de besloten community is er om je te helpen en mijn teamleden en ik helpen je stap voor stap door dit proces. Schrijf je nu in en ontvang 50 euro korting! Klik hier om meer te lezen over dit populaire online programma.

Het is nooit te laat een einde te maken aan eetbuien, overgewicht, lichamelijke klachten, stemmingswisselingen en watten in je hoofd. Het is nooit te laat om de overstap te maken en een vetverbrander te worden! Je kunt veel meer dan je denkt.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?