Home Narcisme Narcisten in de liefde: vermomd als de ideale liefde

Narcisten in de liefde: vermomd als de ideale liefde

Door Mjon van Oers
narcisten

Narcistisch misbruik in de liefde is moeilijk te herkennen en wordt zelfs door professionals vaak gemist. Het is niet gemakkelijk te accepteren dat dit soort van misbruik bestaat. Nog moeilijker is het om de realiteit ervan in je eigen leven te zien. Het is alsof je denkt ‘dat zal mij echt nooit overkomen.’ Deze vorm van misbruik is helaas veel voorkomend en het kan iedereen overkomen die onwetend is.

Het is een onzichtbare mishandeling én het gaat vaak vermomd als de ideale liefde, maar uiteindelijk is het allesbehalve dat. Je hebt daarom kennis nodig om mensen te zien zoals ze werkelijk zijn en je ogen open te houden voor wie je wel en niet in je liefdesleven toelaat.

Vermomd als de ideale liefde

Een narcist bombardeert je in het begin met liefde. Hij lijkt de perfecte partner en alles wat hij doet en over je zegt, is zo lief en positief in dit stadium dat zijn liefde verslavend is.

In de eerste fase van deze vaak zeer romantische relaties is er alleen maar een positieve binding. Dit is te herkennen aan dat gevoel dat je tot over je oren verliefd bent. Je hebt dan vaak de gekleurde roze bril op, waardoor je iemands nare kantjes niet ziet.

In het begin voelt het zo goed, dat je al snel een diepe duik in de relatie met een narcist zult nemen. Een narcist vraagt je vaak al snel om te gaan samenwonen, ten huwelijk, of hij wil een kind, enz. Na een aantal maanden begint het tij echter te keren.

Van charmant naar schadelijk…

Het patroon van mensen met de narcistisch persoonlijkheidssstoornis in relaties is steeds hetzelfde; het ene moment is het samen lachen en is alles goed en vredig. Het volgende moment is er ineens een plotselinge agressie, gooien ze met iets, zullen ze een ​​woedeaanval krijgen of nare zinspelingen doen.

Deze plotselinge veranderingen in gedrag schept een gevoel van onveiligheid. Het is iets waardoor je niet helemaal meer weet wat er gebeurd. Het goede (verslavende) gevoel over de relatie ben je kwijt. Op een bepaald niveau weet je zelf wel dat het niet goed zit, maar vaak kun je niet ontdekken wat er mis is.

Ben jij klaar voor de harde waarheid?

Misschien leef je in de overtuiging dat iedereen tot liefde in staat is. Toch ligt dit bij narcisten anders. Echte narcisten kennen geen ware liefde. Een narcist kan op geen enkele manier onvoorwaardelijk liefhebben. Als je te maken hebt met een echte narcist – iemand met een de narcistische persoonlijkheidsstoornis – dan is het belangrijk dit te begrijpen. Begrijp dat je bent misleid en gemanipuleerd om je liefde te geven aan iemand die niet in staat is om het terug te geven.

Ja, het leek ​​misschien op liefde en voelde misschien alsof het liefde was en het is heel, heel pijnlijk om te beseffen dat het geen liefde was. Maar, ik kan je verzekeren dat de gevolgen van het niet accepteren van dit feit, op de langere termijn nog veel pijnlijker zijn.

Narcisten gaan dan misschien wel een emotionele gehechtheid aan en ze hebben een speciale voorkeur voor hun bronnen van de vervulling van hun behoeften, maar dat is nog geen liefde. Als je te maken hebt met een echte narcist, is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe deze persoon in de liefde te werk gaat. Relaties met narcisten hebben eenvoudig één doel; zorgen dat zij zich goed voelen.

Junkie voor controle, macht en aandacht

Een narcist is een junkie voor controle, macht en aandacht. Dit wordt verkregen door manipulatie, onderwerping, uitbuiting en overheersing, en dat is zeker geen liefde.Bij narcistisch misbruik is er sprake van een verraderlijke, geleidelijke en opzettelijke erosie van je gevoel van eigenwaarde door negatieve beïnvloeding.

Het misbruik kan patronen omvatten die gaan van ‘wat dominant gedrag’ tot manipulatie, verbaal geweld zoals scheldwoorden, ernstige intimidatie, emotionele dwang, oneerlijkheid, extreme zelfzucht, afwijzing, obstructie, financieel misbruik, extreme jaloezie, bezitterigheid, enzovoort.

Als iemand elke dag zegt dat jij de dingen niet goed ziet, dan wordt de realiteit zo vervormd dat je jezelf niet eens meer ziet als slachtoffer, maar als schuldige van de problemen. Je weet vaak ook niet wat er gebeurt en dat maakt het heel moeilijk om zelfs maar te herkennen dat je wordt misbruikt.

De noodzaak om eerlijk te zijn tegen jezelf staat dan ook voorop. Ontkenning, het niet (h)erkennen van wat er gaande is, is het eerste obstakel dat overwonnen moet worden.

De weg naar herstel

Je kunt lang vasthouden aan bedenken hoe alles in de relatie anders zou moeten zijn. Maar je hoeft deze cyclus niet voort te zetten. Je kunt dingen zelf veranderen voor een betere manier leven. Als jij wilt dat dingen in je leven veranderen en je jezelf weer onafhankelijk en sterk wilt maken, dan kan alleen jijzelf dat doen.

Een belangrijk punt op weg naar herstel is je realiseren dat je werk te doen hebt om jezelf te beschermen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om dit te doen. Met meer kennis  over narcistische misbruik zul je jezelf veiliger en sterker gaan voelen. Maar, het eerste wat je nodig hebt is dat je vanaf vandaag je manier van denken over narcisten begint aan te passen en dat je begrijpt dat niet iedereen in staat is tot liefde.

Boekentip:  Detox je liefdesleven

detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Verwacht: 8 september 2020 

Reserveer nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

1 reactie

Avatar
Angélique 18 augustus 2020 - 09:52

Fijn dat je boek af is, ik ga het zeker lezen. Is het alleen maar om zo voldoende besef te krijgen van de relatie die ik zo lang verdragen heb. De inzicht dat het iedereen kan overkomen, je niet schuldig te voelen. Een heel moeilijk helingsproces.

Reply

Laat een bericht achter