Narcisme

Narcisten in de liefde: vermomd als de ideale liefde

Door Mjon van Oers
Narcisten in de liefde: vermomd als de ideale liefde

Narcistisch misbruik in de liefde is moeilijk te herkennen en wordt zelfs door professionals vaak gemist. Het is niet gemakkelijk te accepteren dat dit soort van misbruik bestaat. Nog moeilijker is het om de realiteit ervan in je eigen leven te zien. Het is alsof je denkt ‘dat zal mij echt nooit overkomen.’ Deze vorm van misbruik is helaas veel voorkomend en het kan iedereen overkomen die onwetend is.

Het is een onzichtbare mishandeling én het gaat vaak vermomd als de ideale liefde, maar uiteindelijk is het allesbehalve dat. Je hebt daarom kennis nodig om mensen te zien zoals ze werkelijk zijn en je ogen open te houden voor wie je wel en niet in je liefdesleven toelaat.

Vermomd als de ideale liefde

Een narcist bombardeert je in het begin met liefde. Hij lijkt de perfecte partner en alles wat hij doet en over je zegt, is zo lief en positief in dit stadium dat zijn liefde verslavend is.

In de eerste fase van deze vaak zeer romantische relaties is er alleen maar een positieve binding. Dit is te herkennen aan dat gevoel dat je tot over je oren verliefd bent. Je hebt dan vaak de gekleurde roze bril op, waardoor je iemands nare kantjes niet ziet.

In het begin voelt het zo goed, dat je al snel een diepe duik in de relatie met een narcist zult nemen. Een narcist vraagt je vaak al snel om te gaan samenwonen, ten huwelijk, of hij wil een kind, enz. Na een aantal maanden begint het tij echter te keren.

Van charmant naar schadelijk…

Het patroon van mensen met de narcistisch persoonlijkheidssstoornis in relaties is steeds hetzelfde; het ene moment is het samen lachen en is alles goed en vredig. Het volgende moment is er ineens een plotselinge agressie, gooien ze met iets, zullen ze een ​​woedeaanval krijgen of nare zinspelingen doen.

Deze plotselinge veranderingen in gedrag schept een gevoel van onveiligheid. Het is iets waardoor je niet helemaal meer weet wat er gebeurd. Het goede (verslavende) gevoel over de relatie ben je kwijt. Op een bepaald niveau weet je zelf wel dat het niet goed zit, maar vaak kun je niet ontdekken wat er mis is.

Ben jij klaar voor de harde waarheid?

Misschien leef je in de overtuiging dat iedereen tot liefde in staat is. Toch ligt dit bij narcisten anders. Echte narcisten kennen geen ware liefde. Een narcist kan op geen enkele manier onvoorwaardelijk liefhebben. Als je te maken hebt met een echte narcist – iemand met een de narcistische persoonlijkheidsstoornis – dan is het belangrijk dit te begrijpen. Begrijp dat je bent misleid en gemanipuleerd om je liefde te geven aan iemand die niet in staat is om het terug te geven.

Ja, het leek ​​misschien op liefde en voelde misschien alsof het liefde was en het is heel, heel pijnlijk om te beseffen dat het geen liefde was. Maar, ik kan je verzekeren dat de gevolgen van het niet accepteren van dit feit, op de langere termijn nog veel pijnlijker zijn.

Narcisten gaan dan misschien wel een emotionele gehechtheid aan en ze hebben een speciale voorkeur voor hun bronnen van de vervulling van hun behoeften, maar dat is nog geen liefde. Als je te maken hebt met een echte narcist, is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe deze persoon in de liefde te werk gaat. Relaties met narcisten hebben eenvoudig één doel; zorgen dat zij zich goed voelen.

Junkie voor controle, macht en aandacht

Een narcist is een junkie voor controle, macht en aandacht. Dit wordt verkregen door manipulatie, onderwerping, uitbuiting en overheersing, en dat is zeker geen liefde.Bij narcistisch misbruik is er sprake van een verraderlijke, geleidelijke en opzettelijke erosie van je gevoel van eigenwaarde door negatieve beïnvloeding.

Het misbruik kan patronen omvatten die gaan van ‘wat dominant gedrag’ tot manipulatie, verbaal geweld zoals scheldwoorden, ernstige intimidatie, emotionele dwang, oneerlijkheid, extreme zelfzucht, afwijzing, obstructie, financieel misbruik, extreme jaloezie, bezitterigheid, enzovoort.

Als iemand elke dag zegt dat jij de dingen niet goed ziet, dan wordt de realiteit zo vervormd dat je jezelf niet eens meer ziet als slachtoffer, maar als schuldige van de problemen. Je weet vaak ook niet wat er gebeurt en dat maakt het heel moeilijk om zelfs maar te herkennen dat je wordt misbruikt.

De noodzaak om eerlijk te zijn tegen jezelf staat dan ook voorop. Ontkenning, het niet (h)erkennen van wat er gaande is, is het eerste obstakel dat overwonnen moet worden.

De weg naar herstel

Je kunt lang vasthouden aan bedenken hoe alles in de relatie anders zou moeten zijn. Maar je hoeft deze cyclus niet voort te zetten. Je kunt dingen zelf veranderen voor een betere manier leven. Als jij wilt dat dingen in je leven veranderen en je jezelf weer onafhankelijk en sterk wilt maken, dan kan alleen jijzelf dat doen.

Een belangrijk punt op weg naar herstel is je realiseren dat je werk te doen hebt om jezelf te beschermen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om dit te doen. Met meer kennis over narcistische misbruik zul je jezelf veiliger en sterker gaan voelen. Maar, het eerste wat je nodig hebt is dat je vanaf vandaag je manier van denken over narcisten begint aan te passen en dat je begrijpt dat niet iedereen in staat is tot liefde.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
  1. Angélique 18 augustus 2020 - 09:52
    Reply

    Fijn dat je boek af is, ik ga het zeker lezen. Is het alleen maar om zo voldoende besef te krijgen van de relatie die ik zo lang verdragen heb. De inzicht dat het iedereen kan overkomen, je niet schuldig te voelen. Een heel moeilijk helingsproces.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?