Narcisme

Spiritualiteit en herstellen van narcistisch misbruik

Door Mjon van Oers
Spiritualiteit en herstellen van narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik kan diepe verwondingen achterlaten op geestelijk niveau. Spiritualiteit kan daarbij verlichting geven. Misschien denk je nu dat je ingewikkelde yoga standjes moet gaan uitvoeren. Of uren stil moet gaan zitten mediteren om spiritueel bezig te zijn, maar niets is minder waar. Lees snel verder, om te ontdekken hoe ook jij op een simpele manier spiritualiteit kunt gaan toepassen in je leven, om te herstellen van een destructieve relatie.

Ontdekken wie je werkelijk bent is een van de lastigste zaken in het leven, helemaal wanneer je te maken hebt met narcisme in je relaties, familie of werk. Narcisme in je leven behelst namelijk ook vaak voor een deel het verlies van jezelf.

Terwijl je door het herstelproces van narcistisch misbruik heen gaat, zul je veranderen. Daarmee zal misschien ook de manier waarop je wereld ziet volledig anders zijn, maar de wereld is niet veranderd. De wereld is hetzelfde gebleven, maar jij, jij zult de wereld waarschijnlijk in een heel ander licht bekijken.

Van onrust naar rust

Wanneer je beseft dat alles wat je van een relatie verlangde een teleurstelling is gebleken. Of dat je bezittingen door de relatie verloren zijn gegaan of dat je zelfvertrouwen en dromen zijn verdwenen, dan kan het een uitdaging zijn om niet te blijven hangen in een toestand van verdriet of frustratie.

Een soort van negativiteit kan zich dan van je meester maken. Hierdoor zul je steeds onrustiger worden van binnen, en die onrust kan je hele geest gaan vervullen. Je kunt je voorstellen dat dit een prima recept is om ongelukkig te zijn en te blijven. Als gevolg hiervan, ziet de buitenwereld je negativiteit en dat zal nog meer onrust brengen.

Het is alsof je de wereld ziet door een donkere bril. De wereld lijkt donker, grijs en grauw en je visie is niet scherp. Echter, als je je visie bijstelt en je jezelf kunt transformeren, van slachtoffer naar overlever dan zul je herstellen.

Je groeiproces versnellen

Een van de grootste ontdekkingen van deze eeuw is dat ons geluk niet af hangt van de gebeurtenissen in ons leven, maar dat het veel meer afhangt van wat voor soort gedachten we hebben en hoe we reageren op de externe prikkels die in ons leven verschijnen. Niet de externe omstandigheden bepalen of we gelukkig of ongelukkig in het leven staan, maar de manier waarop we ermee omgaan.

Blijvend geluk zit niet in uiterlijke dingen, faciliteiten, comfort of de luxe in het leven, maar diep in jezelf.

Je kunt door het beoefenen van spiritualiteit jezelf helpen om uit je ‘angstige ego-zelf’ los te komen en in contact te komen met je ‘krachtige ware zelf.’ Ook als je meer wilt ontdekken over echte liefde en relaties, helpt een spiritueel pad je en kan het je groeiproces als mens versnellen.

Verbinden met de natuur

Vergeet niet dat je aandacht door het narcisme in je leven vaak erg naar buiten is gericht. Door die weer naar binnen te verleggen, zul je meer innerlijke rust vinden. Je door uiterlijkheden gedreven onrust zal plaatsmaken voor meer rust in jezelf.

De natuur is in essentie de poort tussen de twee werelden, zij herinnert ons er hier op aarde aan om ons te verbinden met de spirituele wereld.

Verbinding met de natuur geeft rust. Angstige gevoelens over je eigenwaarde, zaken, geld, macht en status beginnen dan te ontspannen.

De kracht van de natuur kun je gebruiken om je minder druk te maken over materiële bijzaken en dat zal al sneller rust in je leven brengen, zodat het je kan helpen bij het terugvinden van je levensvreugde.

De kracht van de natuur kan worden geopenbaard in elk aspect van je leven, als je maar de tijd neemt om ernaar te kijken.

Kijken naar de natuur, zoals naar een vogeltje of een zonsondergang kan al een ontspannend effect hebben. En, een flinke wandeling buiten of een duik in de zee laat je voelen dat je echt leeft. Gebruik het!

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbuik in de liefde is het nieuwste boek van Mjon van Oers. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
  1. JM de Wolf 23 maart 2018 - 14:55
    Reply

    Ik heb een relatie van 44 jaar met een narcist achter me. 5 jaar geleden ben ik in een blijf huis terechtgekomen.daar werd ik 65 jaar en moest een heel nieuw leven zien op te bouwen. Inmiddels ben ik 70 en heb net het boek "voorbij het narcisme" besteld omdat ik hoop dat het me nog kan helpen verder te komen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?