Liefde & Relaties

Relaties & overspel: kan ik je ooit nog vertrouwen?

Door Angèle Nederlof
Relaties & overspel: kan ik je ooit nog vertrouwen?

Vreemdgaan is een heftige situatie die het leven van partners op zijn kop zet. De vanzelfsprekendheden wankelen en de relatie dreigt om te vallen. Het vertrouwen in de ander krijgt een flinke deuk. Wat is de consequentie hiervan? Op welke manier beleefd de bedrogen partner dit?

Verscheurd gevoel

Ik had altijd tegen mezelf gezegd: ‘Als hij één keer overspel pleegt, oké, daar kan ik mee leven. Maar na twee keer……’
De aangeslagen vrouw hapt ongeduldig naar adem. Ze verslikt zich haast in haar monoloog en opgewonden gaat ze verder: ‘Ik merk nu pas hoeveel ik van hem hou. Hij is toch mijn man hè. Ik voel me enorm verscheurd. Ik twijfel ontzettend tussen mijn verstand en mijn gevoel.’

Hulpeloos en met grote vraagtekens in haar ogen kijk ze mij aan. Ik beantwoord haar blik door haar een verhelderende vraag voor te leggen. ‘Wat zegt je verstand?’ Ze pakt mijn uitnodiging gretig aan. Alsof ze lang droog heeft gestaan begint ze te ratelen. ‘Mijn verstand zegt dat het stom is als ik dat doe. Waarom zou hij mij niet nog een derde keer belazeren? Hij biechtte het pas op nadat ik zei dat ik die vriendin zou bellen omdat ik me zo boos op haar voelde! Dat ging hem te ver en toen vertelde hij het aan mij. Ja, haar beschermt hij wel maar mij….. hij vindt het zielig voor haar.’ Ze windt zich steeds meer op.

Vreemdgaan is geen spelletje maar een ingrijpende vertrouwensbreuk

Diep verdriet

‘En dan de e-mail die hij aan haar heeft geschreven. Ik heb veel moeite moeten doen deze te mogen lezen. Zo’n prachtige, mooie en ontroerende brief heb ik nog nooit van hem gehad!’ Na deze zin is er van haar boosheid weinig over. Ze begint met lange uithalen te snikken. ‘Hij zegt dat hij met mij verder wil. Hoe moet ik hem ooit nog vertrouwen? Ik lig ‘s nachts te piekeren. Mijn leven is ingestort. Ik eet slecht. Was ik dan zo’n slechte vrouw?’

Overspel rekt relatiegrenzen op

Schuldgevoel

Ik kijk naar hem. Hij zit ineengedoken op zijn stoel als een schuldig, klein jongetje. Ik vraag wat er ondertussen door hem heen gaat. ‘Ik weet niet wat ik moet doen om het weer goed te maken. Ik ben fout geweest, dat vind ikzelf ook.’
‘Voel je je schuldig?’ ‘Heel erg,’ piept hij vanuit zijn stoel. Verbaasd kijkt zijn vrouw hem aan.
‘Schuldig?’ echoot ze. ‘Hoe kan jij je nu schuldig voelen?’ ‘Nou ja, zegt hij, voor jou klinkt dat misschien ongeloofwaardig maar het is wel zo.’

Ze heeft moeite naar hem te luisteren en draait zich naar mij. ‘Hoe kan ik hem ooit nog vertrouwen?’ vraagt ze met een klein wanhopig stemmetje. Veel troost kan ik helaas niet bieden. Een vertrouwensbreuk is zo geregeld. Maar het herstelproces is als een wond die bij iedere aanraking weer openspringt.

Liefdesbang

Liefdesbang

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Angèle Nederlof
Angèle Nederlof

Ruim 30 jaar relatietherapeut. Auteur van diverse relatieboeken (www.relatie- boek.nl) Geeft kortdurende relatietherapie in weekendverband. Mogelijkheid tot telefonisch consult na afspraak.

Reacties
  1. Jitzzz 12 januari 2020 - 16:45
    Reply

    Bovenstaande tekst resoneert geheeld niet met mij. Heel veel mannen en vrouwen hebben moeite met 'vreemdgaan' Stel ik ben getrouwd (was eerder ook getrouwd geweest) en ik ga opeens transformeren (OVERlijden) En na een tijdje kom ik weer terug op onze planeet met mijn mooie ziel.... weer als een manspersoon.. Ik groei op, en na enige tijd kom ik de 'ware' tegen en ga trouwen Jaren later ontmoet ik een zielsverwant. van mijn vorige zielsleven waarmee ik ook (was) getrouwd . ook weer in een vrouwengedaante En ik ga met haar vreemd Feitelijk ga ik niet vreemd want ik was immers in een vorig zielsleven met haar getrouwd. Hoezo vreemdgaan.... Gelukkig zijn de relaties van tegenwoordig aan het veranderen. Mijn mening is dat vreemdgaan juist positief is, het is een vorm van energie uitwisseling. Je helpt jezelf als eerste, maar ook je huidige partner waarmee je gewoonlijk was getrouwd. Ook zij krijgt hier energie van en daardoor een hogere trilling....... Mensen zijn geprogrammeerd tot monogame relaties. Seksualiteit is het karakter van de verbindende energieën tussen lichamen. En onder lichaam versta ik ‘de manifestatie van de menselijke schepping op fysiek niveau’ Deze definities geven je een basis om te begrijpen hoe schadelijk het is om een deel van je eigen seksualiteit te negeren. We zijn allemaal fysieke wezens, maar we zijn ook zo veel meer dan dat, met inbegrip van ‘energetische wezens.

  2. Relatietherapeut Angèle Nederlof, auteur Praten lucht op 14 januari 2020 - 15:15
    Reply

    Beste Jitzzz, Dank je wel voor je reactie. Alleen: de strekking van mijn blog gaat over de consequenties als iemand moeite heeft met vreemdgaan . Het is een verslag rechtstreeks uit de praktijk, zoals de vrouw dit heeft ervaren. De definitie van vreemdgaan wordt altijd door het stel zelf bepaalt. Zij vormen samen de relatiegrenzen van hun unieke relatie. In ons boek: 'Overspel draait niet alleen om seks' staan veel voorbeelden uit de praktijk, zoals ze jaarlijks tientallen keren aan ons verteld worden. Daarin staan ook de achterliggende motieven, en hoe deze relatiecrisis een plek te geven. Vriendelijke groeten, Angèle Nederlof

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?