Liefde & Relaties

Emotionele intimiteit: zo creëer je een diepe en veilige connectie met je partner

Door Gastauteur
Emotionele intimiteit: zo creëer je een diepe en veilige connectie met je partner

Emotionele intimiteit is een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie. Het is het gevoel van verbondenheid, begrip en acceptatie dat je met je partner ervaart. Emotionele intimiteit kan je helpen om je geliefd, begrepen en gesteund te voelen maar velen missen deze diepe connectie met hun partner. In dit fragment uit Wellust van Elise van Alderen lees je alles wat je wilt weten over emotionele intimiteit én vind je een fijne oefening om het te creëren met je partner.

In veel relaties zijn er problemen op het gebied van emotionele intimiteit.

Emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit in een partnerrelatie houdt onder meer in dat gedachten en gevoelens kunnen worden gedeeld, dat er open en eerlijk wordt gecommuniceerd, er diepe gesprekken kunnen worden gevoerd, jullie moeite doen om elkaar te begrijpen en dat beide partners emotionele steun van elkaar ervaren.

Jullie kunnen elkaar je dromen, ervaringen, teleurstellingen, angsten en andere emoties vertellen, en je daarbij gezien en begrepen voelen. Jullie laten je vooral leiden door nieuwsgierigheid en verwondering, en snappen dat menings- en mentaliteitsverschillen gewoon kunnen bestaan zonder afbreuk te doen aan wat er tussen jullie is. Jij en je partner vertrouwen elkaar, en voelen je op je gemak en veilig genoeg bij elkaar om jezelf open te stellen, zonder bang te hoeven zijn voor oordelen, afkeuring of de ander te kwetsen.

Kenmerken van emotionele intimiteit

– Oogcontact (o.a. tijdens het praten)
– Emoties kunnen tonen en uiten (huilen, boos zijn, hardop lachen, blozen)
– Emoties delen (samen lachen, huilen, bang zijn, ruzie- en goedmaken)
– Liefde uitspreken
– Over emoties kunnen praten (ik-boodschappen, vertellen wat je voelt, wat je raakt, etc.)
– Je inleven in de gevoelens van de ander
– Gevoelens van de ander er laten zijn
– Emotionele troost en steun kunnen zoeken en geven
– Grenzen kunnen aangeven
– Wie neemt het initiatief wanneer → welke voorwaarden zijn ervoor nodig?
– Welke angst(en) spelen hier?
– Welke afwijzing speelt hier?
– Welke vermijding speelt hier?
– Welke frustratie speelt hier?

Problemen met emotionele intimiteit

In veel relaties zijn er problemen op het gebied van emotionele intimiteit. Bij relaties tussen vrouwen en mannen worden deze voor een deel veroorzaakt doordat het maatschappelijk niet erg geaccepteerd is dat mannen hun emoties tonen, vooral als het om angst, schaamte en verdriet gaat. Die norm van zogenaamde mannelijkheid beperkt de ontwikkeling van emotionaliteit, openheid en verbondenheid, wat vaak tot problemen leidt in liefdesrelaties.

Emotionele belemmeringen bij mannen

Ik hoor veelvuldig in mijn spreekkamer dat vrouwen niet of niet genoeg emotionele intimiteit met hun partner ervaren. Ze voelen zich vaak niet gehoord, bijvoorbeeld omdat hun partner niet doorvraagt als ze iets van emoties laten blijken of delen waar ze mee zitten, maar vaak juist meteen oplossingen aandraagt of het probeert te relativeren. Ook missen ze het dat hun partner zelf gevoelens deelt. Ze voelen zich in hun partnerrelatie vaak emotioneel alleen en niet gesteund.

Emotionele belemmeringen bij vrouwen

Maar veel vrouwen ervaren ook emotionele belemmeringen. Meestal betreffen deze boosheid, omdat deze emotie bij hen vaak al van jongs af aan het meest wordt afgekeurd. Dit terwijl contact maken met je boosheid juist noodzakelijk is om autonoom te kunnen zijn.

Oppervlakkige emotionele laag

De patronen die ontstaan zijn per relatie uniek, maar welke dat ook zijn, ze zorgen er meestal voor dat een diepere emotionele verbinding gedwarsboomd wordt. De partners blijven hangen in de oppervlakkige emotionele laag van vermijding en confronteren, van verwijten en verdedigen. Het gaat er daarom om dat ze zich bewust worden van de patronen die in hun eigen relatie spelen. Vervolgens kunnen ze hiermee leren omgaan en de patronen zo hun dwingende kracht ontnemen.

De invloed van liefdesangst

Het is heel verhelderend om in kaart te brengen hoe partners omgaan met onmacht en wat er gebeurt wanneer angst getriggerd wordt. Angstgevoelens zijn er namelijk volop in relatie tot andere mensen, en bij uitstek in een liefdesrelatie. De angst om gekwetst, belachelijk gemaakt of afgewezen te worden, de angst om de ander of jezelf te verliezen of op te gaan in de ander, de angst om niet goed genoeg te zijn. Waarschijnlijk hebben deze angsten de functie om jezelf te beschermen tegen je eigen verdriet en boosheid.

Deze ‘liefdesangst’ is geen teken dat het niet goed gaat met de relatie, het hoort bij de packagedeal van liefde, is de andere kant van de liefdesmedaille. Zonder angst geen liefde. We zouden dus niet moeten streven naar een relatie zonder angst. We moeten juist leren omgaan met zulke emoties in onszelf en in onze relatie, en ons niet afsluiten voor de liefde omdat we geen angst willen, kunnen of durven te voelen.

Meestal komt het erop neer een grotere emotionele gelijkwaardigheid te creëren. Hoe je dat kunt bevorderen, wordt in de volgende oefening besproken.

Oefening: zo creëer je emotionele intimiteit

Hoe hoger de basiswaarde van emotionele intimiteit is, hoe veiliger de relatie is. Ook geldt dan dat gevoelens van liefdesangst minder snel getriggerd zullen worden, waardoor de patronen van de primaire vecht-en-vluchtreacties minder vaak zullen optreden.

Emotionele intimiteit creëren in je partnerrelatie begint ermee dat jullie beiden je eigen emoties niet uit de weg gaan. Je kunt elkaar hiermee helpen.

• Maak oogcontact, bijvoorbeeld tijdens het afscheid nemen en begroeten, en bij dagelijkse gesprekken, maar ook tijdens moeilijke gesprekken. Dit houdt niet in dat je elkaar continu in de ogen kijkt, maar wel dat je geregeld contact maakt. Je kunt ook tegenover elkaar gaan zitten of liggen, en elkaar dan een tijdje aankijken.

• Probeer actief je eigen emoties te uiten en spreek daarbij vanuit jezelf (‘Ik voel me…’, ‘Dit maakt me…’). Je kunt hierbij terugvallen op de vier basisemoties bang-boos-verdrietig-blij en de afgeleide emoties hiervan.

• Informeer daarnaast bij elkaar naar emoties met vragen als ‘Welk gevoel roept dit in je op?’, ‘Waar voel je dat?’, ‘Wat doet dit met je?’ of ‘Wat voel je hierbij?’

• Vraag door en luister om te begrijpen, niet om te reageren. Wees nieuwsgierig naar de manier waarop de ander denkt en hoe diegene zich voelt.

• Probeer niet gelijk te krijgen of jezelf te verdedigen.

• Draag geen oplossingen aan en maak geen relativerende opmerkingen.

• Laat geuite gevoelens er zijn, ontken ze niet. Reageer niet meteen, probeer je in te leven hoe het voor de ander is en vul niets in voor de ander. Vraag door vanuit verwondering tot je het begrijpt.

• Zeg regelmatig wat je aan elkaar waardeert en dat je van elkaar houdt.

• Communicatie bestaat naast woorden ook uit de toon waarop iets gezegd wordt en uit lichaamstaal. Maak de manier waarop je iets zegt niet aanvallend of juist ontwijkend, en zorg dat je lichaamstaal toegankelijk is.

• Wees eerlijk, de zaken die het moeilijkst zijn om te zeggen of vragen, bijvoorbeeld uit angst de ander te kwetsen of zelf raar gevonden te worden, zijn meestal het belangrijkst.

• Ga niet verwijten, beschuldigen en veroordelen, maar probeer de ander ook niet te beschermen. Vermijd vragen als ‘Waarom…?’ en ‘Hoe kan het nou dat…?’ Gebruik geen ‘altijd’ of ‘nooit’, en ga niet schelden, kleineren en belachelijk maken.

• Vraag om een pauze of loop weg als je merkt dat het de verkeerde kant op gaat, en probeer jezelf te kalmeren door bijvoorbeeld flink te bewegen. Geef wel aan waarom je een pauze wilt of wegloopt, en ook dat je er op een later tijdstip op terugkomt, en doe dit vervolgens ook.

Dit is een fragment uit Wellust.

Wellust

Wellust

Dit bevrijdende boek leert je hoe ook jij meer van seks kunt genieten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over emotionele intimiteit:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?