Spiritualiteit

Twaalf heilige nachten: wil jij inzichten en voorspellingen ontvangen voor jouw spirituele groei?

Door Lunadea
Twaalf heilige nachten: wil jij inzichten en voorspellingen ontvangen voor jouw spirituele groei?

De twaalf heilige nachten zijn hét moment om het oude jaar goed af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen. Je dromen spelen hierin een grote rol. “Het zijn de nachten van het donkerste donker, waarin je tijd maakt voor zuivering, meditatie, toekomst voorspellen en introspectie,” zegt heks Lunadea.

Elke nacht komt overeen met een maand van het nieuwe jaar. Probeer ’s ochtends je dromen op te schrijven. Welke betekenis hebben ze?

12 heilige nachten

De Rauhnächte zijn twaalf heilige nachten die buiten de tijd vallen. Twaalf nachten in de donkerste tijd van het jaar, waarin je stilstaat bij het afgelopen jaar en kijkt naar het komende jaar. Het zijn de nachten van het donkerste donker, waarin je tijd maakt voor zuivering, meditatie, toekomst voorspellen en introspectie. Heilige nachten die van oudsher betekenisvol zijn en vol verhalen zitten.

Weihnachten

Wanneer je kijkt naar het Duitse woord voor Kerstmis, wordt het allemaal iets duidelijker: Weihnachten. Het gaat over meerdere heilige nachten, en dus niet enkel die ene nacht waarin het heilige kind geboren zou zijn. Weihnachten komt van de twaalf heilige nachten, die ook wel de Rooknachten of Ruwe Nachten worden genoemd. Het waren de nachten waarin niet gewerkt of gewassen mocht worden. Nachten die eigenlijk buiten de tijd vielen en waarin je dus ‘niets’ mocht doen, behalve je voorbereiden op wat komen ging.

Buiten de tijd

Waar komen de twaalf nachten vandaan? Het is het verschil in dagen tussen een zonnejaar en een maanjaar. Een omloop van de zon, dat wil zeggen een zonnejaar van winterzonnewende tot winterzonnewende, duurt 365¼ dagen. De maanfasen hebben een gemiddelde lengte van 29,53059 dagen; het varieert van ongeveer 29,27 tot 29,83 dagen. Een maanjaar heeft daarom afwisselend maanden van 29 en 30 dagen.

Twaalf maan-maanden, dat wil zeggen twaalf keer van nieuwe maan tot nieuwe maan, betekent 354 dagen (6 x 29 + 6 x 30). Het verschil bedraagt dan 11¼ dagen. Dit jaarlijkse verschil van iets meer dan 11 dagen moet dus vereffend worden. Doordat een dag uit dag en nacht bestaat, komen deze 11¼ dagen in de buurt van 12 nachten. Het is een ingewikkelde berekening en toch waren onze voorouders er al bekend mee!

Wanneer begint het?

Er zijn verschillende momenten waarop je kunt beginnen met het tellen van de twaalf heilige nachten (ook wel dertien heilige dagen genoemd).

De een begint in de nacht naar Midwinter, dus van 20 op 21 december. Dat is wanneer je de vaste midwinterdatum aanhoudt. In Scandinavië vieren ze op 23 december Midwinter. Dus dan begin je in de nacht van 22 op 23 december met de eerste Rauhnacht.

De christelijke variant van de heilige nachten begint op kerstavond, dus in de nacht van 24 op 25 december. Maar in Duitsland beginnen ze pas op Eerste Kerstdag, in de nacht van 25 op 26 december, terwijl ze in Engeland op nieuwjaarsdag beginnen.

Dromen vol betekenis

Elke nacht komt overeen met een maand van het nieuwe jaar. Let op je dromen en probeer ze ’s ochtends op te schrijven. Kijk of je een betekenis kunt ontdekken voor die specifieke maand. Daarnaast heeft elke nacht ook nog zijn eigen betekenis, die je kunt ondersteunen met ceremonie en meditatie. Overigens hoef je deze rituelen niet echt ’s nachts uit te voeren. De nacht begint al nadat de zon is ondergegaan. Dus je hoeft niet twaalf nachten lang middernachtelijke rituelen uit te voeren!

Op de dag en nacht voorafgaand aan de eerste nacht is het heel belangrijk om groots te zuiveren. Zorg ervoor dat er geen draden meer op het spinnewiel of in naalden zitten, geen wol op je breipennen. Dit is de nacht dat Perchta, de godin van het midwinterlicht, rondgaat en zich in de draden kan nestelen. Dat zorgt voor narigheid! Dus bereid je voor en rook uit. Het is de enige manier om het spookachtige wezen dat Perchta heet tegen te houden.

De heilige nachten op een rij

 • De eerste nacht is de Moedernacht, waarin de oude zon sterft in de schoot van de moeder. Je eert tijdens zonsondergang de oude zon met een ritueel en eet deze avond veel.
 • De tweede nacht: kijk terug op het oude jaar.
 • De derde nacht: laat het oude leven achter.
 • De vierde nacht: breng een offer en laat achter wat jou niet meer dient.
 • De vijfde nacht: het is tijd om je eigen pad te vinden.
 • De zesde nacht: stap van het oude in het nieuwe jaar.
 • De zevende nacht: richt je op jouw zielendoelen en vind je balans.
 • De achtste nacht: maak contact met je gidsen en voorouders.
 • De negende nacht: laat je beschermen door je voorouders.
 • De tiende nacht: open hart en ziel voor je spirituele vermogens.
 • De elfde nacht: wie ben jij werkelijk?
 • De twaalfde nacht: voel je levenskracht!

Elke nacht en dag voer je zuiveringsrituelen uit. Zuiver door middel van rook. Deze nachten heten niet voor niets Rooknachten! Rook jezelf en je huis uit met wierook. Je mag zelf weten welke wierook je gebruikt. Je kunt er salie voor nemen, maar bijvoet is inheems en werkt hetzelfde. Je kunt ook een korrelwierook nemen, zelf een wierookmix samenstellen of voor elke nacht een bij het thema passende wierook kiezen. Als het maar rook produceert.

Richt je de eerste zes nachten in je rituelen op het afleggen van oud zeer en het afsluiten van het oude jaar. Richt je in de tweede set van zes dagen op wensen voor het komende jaar. Zet een bord met gebak, een glas melk en een paar munten bij het raam of buiten om ongewenste spirits op afstand te houden. Ik wens je veel inzicht toe tijdens de twaalf heilige nachten!

De weg van de heks

De weg van de heks

Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Lunadea
Lunadea

Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.

Reacties
 1. Josien Hoogland 20 december 2020 - 16:41
  Reply

  Veel dank voor de duidelijke beschrijving van de twaalf heilige nachten. En voor de tips. om deze te eren. Wens jullie wijsheid, liefde en gezondheid toe voor de kersttijd en 2021. Josien

 2. Geraldine 30 december 2020 - 14:27
  Reply

  Ben onder de indruk van wat zich in deze periode van het jaar allemaal afspeelt! Had daar echt geen idee van.. Heb het artikel inmiddels al meerdere malen gelezen en hoop dat ik ‘s nachts ga dromen en ze de volgende dag op papier kan zetten. Heel erg bedankt en een mooie Jaarwisseling. Lieve groet, Geraldine

 3. Marry van Huet 20 november 2021 - 07:02
  Reply

  Ik wil mij graag opgeven voor de nieuwsbrief

 4. Beatrice Binst 27 december 2023 - 08:56
  Reply

  Prachtige unieke info 12 nachten ik ben de 6de van 12 kinders danku🙏

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?