Spiritualiteit

Energetisch reinigen: zo zet je de magische Yule-periode in om oude ballast te zuiveren

Door Lunadea
Energetisch reinigen: zo zet je de magische Yule-periode in om oude ballast te zuiveren

Wil je het nieuwe jaar met een schone lei beginnen? Dan is een reinigingsritueel tijdens de Yule-periode, die rond Midwinter begint, iets voor jou! Heks Lunadea laat in dit artikel zien hoe je gemakkelijk jezelf én je omgeving kunt zuiveren van oude ballast.

Je berookt jezelf, je huis en huisdieren en iedereen die bij je woont, zodat je gezuiverd het nieuwe jaar ingaat.

Smudgen

Yule (‘Joel’) is het midwinterfeest. Tijdens de Yule-tijd is het gebruikelijk om jezelf en je omgeving te reinigen. Deze periode begint op 20 december na zonsondergang (de nacht naar Midwinter) en duurt zo’n twee weken. Je berookt jezelf, je huis en huisdieren en iedereen die bij je woont, zodat je gezuiverd van oude overtuigingen en narigheid van het afgelopen jaar het nieuwe ingaat.

Beroken wordt in spirituele kringen en de heksenwereld smudgen genoemd. Het betekent: rook produceren met helende en/of zuiverende vermogens. Dit doe je bij zuiverings- en beschermingsrituelen. Je gebruikt hiervoor kruiden en harsen die een bepaalde eigenschap hebben.

Welke kruiden zijn geschikt?

Witte salie is een heel populair kruid om mee te beroken. Je kunt er bundels van kopen of zakken vol gedroogde losse blaadjes. Houd het bundeltje in een vlam, laat het even branden en blaas het dan weer uit. Het zal een flinke hoeveelheid zuiverende rook verspreiden. Loop daarmee je huis rond om negatieve energieën uit te roken. Je kunt ook jezelf ermee beroken.

Bijvoet heeft dezelfde werking. Het groeit in groten getale in de berm en is een inheemse plant. Droog stengels van de bijvoet als het in bloei staat en bind takken ervan bij elkaar tot een rookbundel. Daarmee kun je exact hetzelfde doen als met witte salie.

En als je toch bezig bent, kun je ook rookbundels maken van allerlei lekkere kruiden! Bundels van gewone salie met lavendel, rozenblaadjes, takjes rozemarijn etc. Zoek van tevoren wel uit of je het kunt branden, want je wilt geen giftig kruid ertussen hebben.

Naast het beroken met kruidenbundels zijn er nog heel veel andere manieren. Zo zijn er de kant-en-klare wierookstokjes in duizenden verschillende geuren, wierookkegels en kooltjes waarop je korrelwierook kunt strooien (gedroogde korrels hars die smeulen en zo hun geur verspreiden). De korrelwierook kun je vermengen met verpulverde gedroogde kruiden.

Zuiveren zonder rook

Als je niet tegen rook kunt, zijn er een heleboel andere methoden om te zuiveren die je tijdens de Yule-periode kunt toepassen.

  1. Gebruik Floridawater: dit is een eau de cologne, gemaakt van 43 soorten kruiden. Het wordt met name in zuidelijke magische tradities veel gebruikt voor zuivering. Wat kun je er allemaal mee? Jezelf wassen, meubels boenen, de vloer dweilen, het huis poetsen, in de filterzak van de stofzuiger sprenkelen, op het stofdoekje doen…
  2. Maak zuiverend zout: meng zeezout of Himalayazout met kruiden en eventueel met toermalijn en/of as om een sterk zuiverend zout te maken. Mediteer op zuivering terwijl je het zout mengt. Strooi het op de drempels van je huis en bij in- en uitgangen. Dus ook bij ramen die open kunnen, bij spiegels, het toilet en
  3. Strooi kruidenpoeder: neem reinigende en zuiverende kruiden en vermeng ze in een keukenmachine of in een vijzel tot poeder. Strooi dit rond voor zuivering.
  4. Trek zegels: teken zelf een zegel/sigil voor zuivering of zoek er een op (in boeken, op internet). Zegels zijn kleine tekeningen vol betekenis. Trek met je vinger op alle deuren, ramen en muren het zegel. Het kan onzichtbaar zijn werk doen. Voor zelfbescherming kun je op je huid een zegel tekenen. Let wel op dat sommige zegels heel sterk kunnen aanvoelen. Dus als je je niet lekker voelt, spoel de plek dan met stromend water schoon of houd je huid op de aarde om de zegel weg te laten trekken.
  5. Kies voor een amulet: je kunt hangers van symbolen kopen, symbolen op een papiertje tekenen of iets knutselen vol symboliek en betekenis. Je kunt het amulet bij in- en uitgangen in je huis neerleggen of ophangen om het zijn werk te laten doen. Gaat het om zelfbescherming, dan is het ’t makkelijkst om een ketting met een symbool eraan te dragen. Beschermingssymbolen zijn onder meer het pentagram, de ankh, het tetragrammaton, het oog van Horus, het alziend oog, de hand van Fatima en de rune Algiz.
  6. Leg een heksensteen neer: een steen met een natuurlijk gat erin, dat dus niet door mensenhanden is gemaakt! Deze stenen zouden de magie van de aarde en de magie van het elfenrijk bevatten. Daarom worden ze van oudsher al gebruikt om beschermende amuletten van te maken. Rijg simpelweg een draad door het gat en hang de steen bij de voordeur. Of hang hem op je nek.
  7. Joel, zing, maak geluid: joelen is ongecontroleerd roepen en geluid maken. Het is een oude Yule-traditie. Vaak wordt het ook nog ondersteund door zoveel mogelijk herrie. Pak je trommel, sla deksels tegen elkaar, leef je uit met pollepels op potten en pannen. Maak een muur van geluid om ongewenste spirits te verjagen. Dit wordt gedaan op de avond tussen het oude en het nieuwe jaar in. Herkenbaar?

Wil je meer lezen over hekserij?

de weg van de heksLunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Lunadea:

Deel dit artikel online
Lunadea
Lunadea

Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?