Spiritualiteit

Waarom ouder worden niet beangstigend, maar juist een proces om te vieren is

Door Mara Branscombe
Waarom ouder worden niet beangstigend, maar juist een proces om te vieren is

Geloof jij in het verhaal dat ouder worden uitdagend zal zijn en alleen maar gepaard zal gaan met verlies en teleurstelling? Dan is het misschien tijd om je verhaal te veranderen! In dit artikel van Mara Branscombe, auteur van De rijkdom van rituelen, ontdek je waarom ouder worden niet beangstigend, maar juist een proces om te vieren is! Ze geeft je praktische tips, rituelen en meer om jouw proces naar wijze oudere soepel te doorlopen.

Als we deze beperkende, negatieve verhalen blijven herhalen, worden we ze.

1. Vraag jezelf eens af

Ik wil je eerst een aantal belangrijke vragen stellen:

 • Wat als je je mindset rond ouder worden zou veranderen, zodat je authentiek zou kunnen spreken, voelen en denken? En visualiseren dat de komende jaren de beste jaren van je leven zijn?
 • Wat als je er echt van overtuigd zou zijn dat er geen tijd verloren gaat? En dat je relatie met je toekomstige zelf overstroomt van emotionele vrijheid en diepe liefde voor je lichaam? En je een heldere geest hebt? Wat zou een verdieping van dankbaarheid en spirituele integratie voor je betekenen?
 • Wat als je niet langer mee zou gaan in de consumentencultuur van alles wat veroudering tegengaat en in plaats daarvan zou voorzien in je werkelijke behoeften, terwijl je je intuïtieve, bezielde en vreugdevolle relatie met jezelf en anderen blijft ontwikkelen?
 • Wat als we, in plaats van ons verouderingsproces te repareren, te verbergen of uit te wissen, ons perspectief zouden veranderen? Ons rijpingsavontuur zouden beschouwen als een tijd om de wijsheidsinstrumenten te verzamelen die nodig zijn om te evolueren naar de beste versie van wie we aan het worden zijn?

2. De impact van (negatieve) gedachten

Het is heel belangrijk om te leren hoe je toegang krijgt tot intuïtieve wijsheid, zowel op fysiek niveau als in emotionele, mentale en spirituele zin. Spoor de negatieve verhalen die je jezelf voorhoudt op en onthul ze, zodat je je ervan kunt bevrijden en de beste versie van wie je bent kunt leven.

Stel je de impact voor van de duizenden gedachten die je per dag hebt. En stel je de repetitieve impact voor die je gedachten – en zeker de negatieve – op je leven hebben.

 • “Het is te laat om een nieuwe carrière te beginnen.”
 • “Door mijn rimpels voel ik me zo oud.”
 • “Ik ben de hele tijd zo uitgeput.”
 • “De beste jaren van mijn leven zijn voorbij.”

Als we deze beperkende, negatieve verhalen blijven herhalen, worden we ze. Waar we aandacht aan besteden, vormt ons. Onze gedachten, gevoelens en woorden worden onze realiteit.

3. Bewustwording

Maar hoe te beginnen aan het opsporen van onze negatieve verhalen? Hoe kun je je Oudere Zelf (oftewel: je toekomstige ik) te bekrachtigen? Het begint met dagelijkse bewustwording.

Bewustwording vereist dat we ons inzetten voor ons innerlijke werk. Mindfulness op een dagelijkse basis reset niet alleen ons zenuwstelsel, maar stelt ons ook in staat om actueel te blijven in ons verouderingsproces. Zo vergroten we ons bewustzijn over de manieren waarop negativiteit, slachtofferschap of martelaarschap ons vermoeien.

Het belangrijkste is echter dat ons innerlijk werk onze Oudere en wijzere Zelf in staat stelt om het volgende niveau van onze intuïtie te bereiken en begroeten.

4. Bewust ouder worden

We kunnen onze veroudering verwelkomen als een overgangsritueel én een dagelijkse wijsheidspraktijk. Wat als we alle plekken waar we ons tekortgedaan voelen en waar we ons onvoltooid en ongeliefd voelen, doordrenken met een hogere octaaf van liefde, vrede en acceptatie?

Als we ervoor kiezen om bewust ouder te worden, dan benutten we de potentie om onszelf aanwezig en vreugdevol te houden tijdens onze veranderende reis op deze aarde.

Gezonde gewoontes en dagelijkse rituelen binden ons aan onze ware natuur, niet alleen om ons zenuwstelsel te reguleren, maar ook om ons bij de les te houden bij alle veranderingen die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.

5. Soul care

Zorgen voor je ziel (Soul care) is een essentiële praktijk die we met ons meedragen terwijl we evolueren. Creativiteit, het opdoen van vaardigheden en het vaststellen van doelen en intenties inspireren ons op onze reis van ouder worden.

In plaats van ons te richten op wat er ontbreekt, beschikken we over de bewuste middelen om van onszelf en anderen te houden en onze verouderingsevolutie met gratie en krachtige acceptatie te begeleiden.

Wat we voeden in ons leven zal bloeien. Wat we voeden in onze gedachten en handelingen zal groeien en evolueren naar onze realiteit. De uitkomst van je toekomstige leven kan niet worden gecontroleerd, maar het verlangen moet worden gevoed met radicale zelfliefde, vruchtbare rituelen en positieve vibraties.

Of we nu mediteren, tuinieren, werken aan een gepassioneerd doel, contact maken met vrienden, ons bezighouden met een creatief proces of de overvloed aan geschenken uit de natuur ontvangen, met bezielde gratie ouder worden is een dagelijkse praktijk.

6. Wijd je aan innerlijk werk

Als we de uitnodiging accepteren om ons te wijden aan innerlijk werk, geven we onszelf de kans om op de hoogte te blijven van intuïtieve glimpen en ‘aha’-momenten die zich aandienen.

De diepere openbaringen die als een plotselinge flits binnenkomen, zullen we missen als we afgeleid zijn of niet bereid zijn om genoeg te vertragen om ze te ontvangen. Als we het te druk hebben met dingen fixen, veroveren of overproduceren, geven we onze vitaliteit en diepe wijsheid over aan de paradigma’s van onderdrukking die het verouderingsproces als iets negatiefs beschouwen.

We hebben de hulpmiddelen om dit verhaal op een mindful-achtige manier te transformeren. Je doet je toekomstige ik – je Oudere Zelf – een plezier met deze mentaliteitsverandering. Laten we het verouderingsverhaal transformeren en de volgende generatie in staat stellen om hun meest authentieke uitstraling te omarmen.

7. Eer je wijze zelf

Geef je Oudere Zelf de ruimte om tot leven te komen. Ouder worden met een bezielde gratie stelt ons in staat om dieper te gaan in onze spirituele evolutie.

Leg het verhaal neer dat je bloeiende reis onderbreekt. Je bent perfect zoals je bent. Kijk vanuit de ogen van de Wijze. Adem diep in. Zit dagelijks in stilte. Luister naar het gezang van de vogels. Oefen dagelijks compassie en vriendelijkheid voor anderen.

Sta pal voor waar je in gelooft. Wees niet bang om te vallen of te falen. Vertrouw op het proces. Buig de klachten en de vergelijkingen om. Benoem wat waar is en waar je op dat moment van houdt. Vang de onwaarheden als ze zich voordoen.

Laat jezelf de wilde, liefdevolle, felle, gepassioneerde, zachte en zielswijze mens zijn die je bent. Jij mag de regels maken. Jij mag je ware verhaal vertellen en de beste versie van je levensreis leven.

Dit zijn vijf rituelen aan om dagelijks in contact te komen met je Wijzere Zelf.

8. Rituelen voor je lichaam

Wees je bewust van wat je tegen je lichaam zegt, zowel intern als extern. Betrap jezelf erop dat je schadelijke gedachten en handelingen naar je lichaam richt.

 • Blijf gehydrateerd.
 • Eet volwaardige voeding.
 • Maak dagelijks verbinding met een bewegingsoefening.
 • Ga wandelen of hardlopen.
 • Roep de kracht van zelfliefde op.

9. Rituelen voor je geest

Ontwikkel een dagelijkse meditatie- of mindfulnessoefening. Probeer dagelijks minstens vijf minuten in stilte te zitten om opnieuw af te stemmen op je ademhaling terwijl je je vermogen tot vrede inschakelt.

Ontwikkel een dagelijkse dankbaarheidsoefening of herhaal een affirmatie die je inspireert. Bijvoorbeeld: ‘Ik zal overweldigende gedachten loslaten en vertrouwen op mijn proces.’

10. Rituelen voor een fijn innerlijke dialoog

Inspireert je innerlijke dialoog je of haalt hij je naar beneden? Schrijf op op welke manieren je onaardig of veroordelend bent tegen jezelf of anderen. Schrijf je klachten en stressfactoren op.

Schrijf dan drie compassievolle gedachten over jezelf op. Spreek tegen jezelf op de manier waarop je stralende, liefdevolle Oudere Zelf dat zou doen.

11. Rituelen voor je ziel

Wat trekt je uit de alledaagse to do-lijst en brengt je in een meer expansieve, ontzagwekkende frequentie of houding? Is er een gebed, ritueel of praktijk die je herinnert aan je innerlijke schoonheid, kracht en spirituele veerkracht? Wat brengt je hoop, een glimlach en liefde?

12. Rituelen in de natuur

Het ontdekken van ontzag en verwondering via je ecosysteem zal op natuurlijke wijze een gevoel van innerlijke rust en vrede opwekken. Vertrouw op de vruchtbare kracht van de geschenken van de natuur en ontvang ze van harte.

Doe moeite om je meer te verbinden met je ecosysteem. Zet je apparaten uit, laat terugkerende negatieve gedachtepatronen verzachten en laat je zintuigen tot leven komen in de heilige ruimte van de natuur door tijd in de natuur door te brengen.

13. Een meditatie bij zonsopgang of zonsondergang

Bij deze meditatie is het de bedoeling dat je een comfortabele, rustige plek uitzoekt om de zonsopgang of zonsondergang te ontvangen, misschien buiten of bij een raam.

 • Zet je apparaten uit en maak een intentie om stress uit het verleden of in de toekomst los te laten.
 • Sta je inademing toe om de wijsheid die in je leeft te eren en verzacht bij elke uitademing om de schoonheid om je heen te ontvangen.
 • Stel je voor dat je lichaam de kleuren van de zonsopgang of zonsondergang ontvangt, het in je organen laat landen en je hele innerlijke lichaam opent om deze krachtige bronenergie van de opkomende of ondergaande zon te ontvangen.
 • Ontvang volledig de vitaliteit en kracht die in de zon leeft en laat deze kracht negatieve of giftige gedachten of frequenties van gebrek of stress loslaten.
 • Visualiseer nu hoe je wijze Oudere Zelf een spirituele boodschap deelt die je zal ondersteunen op je huidige reis.
 • Roep je dankbaarheid naar voren, spreek een gebed uit en bezegel je meditatie met een “Ik ben _______, ik zal ______” boodschap van je Oudere Zelf.

14. Journaling

Mocht je verder willen gaan met het omarmen van het ouder worden, dan heb je misschien iets aan de prompts hieronder.

 • Ik eer mijn lichaam door_____.
 • Mijn geest is geïnspireerd tot _______.
 • Mijn emoties zetten me aan tot ________.
 • Mijn intuïtie laat me zien dat _______.
 • Mijn geest is klaar om _________ te ontvangen.
40 dagen Soulwork

40 dagen Soulwork

 • Voel jij de uitnodiging van je ziel om opnieuw connectie te maken?
 • Begin vandaag nog met de online cursus Herstel de verbinding met je ziel van Mara Branscombe en ervaar een diepere verbinding en meer vreugde.
Bekijk deze cursus

Lees verder over bewust ouder worden:

Deel dit artikel online
Mara Branscombe
Mara Branscombe

Mara Branscombe (Vancouver, Canada) is yoga- en meditatieleraar, schrijfster, moeder, kunstenares, ceremonialist en spiritueel coach en helpt anderen op het pad van transformatie. In haar werk verweeft ze mindfulness, zelfzorg, lichaamswerk en natuurrituelen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?