Kleur je leven

Maandkleur december: paars wijst jou de weg

Door Anne-Lies
Maandkleur december: paars wijst jou de weg

Kleurencoach Anne-Lies helpt je om lichter te leven en gebruikt daarbij graag de kracht van kleur. ‘Het gaat direct naar je gevoel en laat je verstand verbluft achter!’ Ze staat in dit artikel stil bij de kleur van deze maand: paars helpt ons om uit te zoomen en te kijken naar het grote plaatje.

Paars laat ons verder kijken dan de meesten van ons kunnen zien.

Ode aan het jaar

December is een maand van opwinding en afsluiting. Een ode aan dat wat er dit jaar was. Een jaar dat heeft gegeven en heeft gevraagd. Dat heeft gedaan en gelaten en weer een nieuw hoofdstuk afsluit van je leven. Hoe gaat dit jaar de boeken in bij jou?

Het blanco vel van dit jaar is beschreven en aan jou de vraag: was het magisch? Waren er stukjes vol verwondering en waren andere pagina’s minder dan je wenste? Sta je deze maand stil bij je jaar? Ik wel. Elk jaar weer ga ik bezinnen aan zee. Geef aan de golven wat niet meer dient en wat ik wil meenemen, stop ik tussen de schelpjes in mijn jaszak.

De betekenis van paars

Paars is de kleur van uitzoomen en kijken naar het grote plaatje: het universum en het grote geheel waar we ons op kunnen afstemmen. De een lukt het wat makkelijker dan de ander; de kleur paars kan erbij behulpzaam zijn. Het is de kleur die ons helpt om verder te kijken dan de meesten van ons kunnen zien en te vertrouwen op dat wat voor ons is weggelegd, maar nog niet zichtbaar is. Het vraagt om overgave en de kunst van onwetendheid, en misschien wel de rust van onwetendheid.

Je hoeft nog niet alles te weten, niet alles woorden te geven. Het gaat om slechts voelen wat de bedoeling is van de volgende fase. Om stil zijn, afstemmen op wat belangrijk voor je is en dierbaar, zoals je naaste(n) maar net zo goed je waarde in het leven. Je kernwaarde, je authenticiteit, dat wat jou jou maakt, en daar zorgvuldig naar leven. Paars is je meester en helpt je in het onderweg zijn. Paars is de kleur van je eigen weg en waarde volgen, soms eenzaam maar altijd de bedoeling. Het is waar de magie woont.

Schaduwkant: los van de aarde

Als je altijd afstemt op het grote plaatje zoals paars graag doet, kun je hier in doorslaan. Dat het eigenlijk alleen maar over jou gaat. Verlicht, verheven en los van de aarde. De goeroe in je eigen leven en het contact kwijt met je omgeving. Dat is best een beetje lastig, toch?

Hoe kan het je helpen?

Deze keer kies ik voor de lichte kant van paars. Lila is de kleur van gevoelens verzachten na een periode van intensiteit. Lila helpt je om rust te nemen na inspanning. Je spieren ontspannen en je gedachten vertragen. Van wellness en weldaad en zo terugkeren naar jezelf. Je leest er alles over in mijn boek Kleuren van Geluk

Lila is als het warme bad waarin we alles van ons kunnen laten afglijden en zo naar een meer ontspannen staat van zijn kunnen. Die overgave helpt bij het je openstellen voor inspiratie en misschien zelfs bij meditatie. Of mijmeren, als dat fijner voor je voelt. En zo helpt lavendel jou om de wereld een beetje zachter te zetten.

Ritueel voor december: schrijf een afscheidsbrief

Er zijn rituelen om afscheid te nemen: van oude herinneringen of dierbare spullen. Het zijn rituelen om te ontstressen, te ontspannen en los te laten. Rituelen voor ná de heftige energie, wanneer er overal rommeltjes liggen en je het overzicht kwijt bent geraakt. Deze rituelen zijn als de herfst, als de afnemende maan, als gaan slapen en het piekeren loslaten. Het zijn rituelen waarmee je van yang energie naar yin energie gaat, waarmee je projecten afsluit en plannen volbrengt. Rituelen van de ondergaande zon, rituelen aan het einde van het jaar. Rituelen die het begin van iets nieuws zijn!

Oud jaar, ik bedank je voor …
En laat … bij je achter zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe zoals … en daar verheug in me op.

Stop de brief in een mooie enveloppe en verbrand de brief. Weet dat paars je helpt bij het vertrouwen dat wat je wenst bij je komt.

Wil jij jezelf op een creatieve en intuïtieve manier beter leren kennen? Kleurencoach Anne-Lies helpt je er graag bij. Kijk hier voor meer informatie.

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Maak deze winter jouw eigen rituelen met behulp van deze rituelenbijbel: rituelen om te helen en rust te vinden. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Lees hier meer over de psychologische betekenis van de kleur: oranje, rood, magenta, groen, geel, turkoois, roze, blauw, wit, indigo.

Lees ook:

Deel dit artikel online
Anne-Lies
Anne-Lies

Op een dag is het risico om opgesloten te blijven zitten in de knop pijnlijker dan tot volle Bloei te komen. - Anais Nin Wat een quote, vind je niet? En daar heb ik als oprichter van de leukste kleurpsychologie opleiding van Nederland en auteur van het Kleuren van Geluk mijn werk en missie van gemaakt. k ben coach in Nederland en op Bali voor een kleurrijk leven. Ik doe niets liever dan jou helpen in volle bloei te staan. Heerlijk het middelpunt van je eigen leven. Niet perfect, wel superleuk! Op naar de fijnste versie van jezelf.

Reacties
 1. Evelien Waalkens 3 december 2020 - 21:27
  Reply

  Een muur in de kamer paars geschilderd. Overdag best fel, maar in de avond wordt de muur donker. Ik zelf voel me rustig. Goede keus.

  1. Anne-Lies Smal 7 december 2020 - 09:47
   Reply

   Wat een fijne invloed heeft deze kleur op je. Hoe is het overdag met je rust? Triggert de beetje fel je ergens in?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?