Home Kleur je leven De kleur van de maand maart: hoe lentegroen je helpt bij vinden van balans

De kleur van de maand maart: hoe lentegroen je helpt bij vinden van balans

Door Anne-Lies
lentegroen

Maart is voor mij de lentemaand en hoewel het soms nog voelt als winter, hangt het heus in de lucht. Je ziet het aan de mensen op straat, de natuur en de kleuren lijken een sprintje te trekken. Soms fel en soms lieflijk pastel. Wat goed voelt voor jou! En dat is waar de kleur van deze maand een expert in is. Goed voelen is de kleur groen. De kleur van je hart. Volg je hart, want het klopt is dan ook de quote van de maand bij deze kleur. Ik wens je toe dat het groen mag ontluiken in haar eigen tempo.

Wat is de betekenis van de kleur lentegroen?

Lentegroen is de kleur van energie, harmonie en geborgenheid. Het gevoel van met je blote voeten op het gras. Verfrissend en ontspannend en een beetje speels. Op een ontspannen manier de wereld ontdekken, om een hoekje kijken wat er te doen is. Stap voor stap voelen wat bij je past. Kijken wat je fijn vindt om te doen. Ontdekken welke mensen bij je passen en de taal van jouw hart spreken. Klikt het? Kan je hart openen? Of voelt het niet goed en doe je de deur dicht? Dat onderzoeken is een prachtig soort dans. Als kind gaan we vaak zo de wereld in, open en vrij net zoals de natuur ons laat zien. En dan op een gegeven moment leer je ook op je hoede te zijn, je veiligheid te waarborgen. Dat het prima is om ‘Nee’ te zeggen, dat je vrij bent en mag handelen naar de taal van je hart.

Negatieve energie van lentegroen

Het heerlijke frisse van lentegroen, wat tevoorschijn komt na dagen zonder al te veel kleur, koud en guur is een verademing. Het geeft verfrissing,  zin in dingen en levenslust. En daar zit ‘m dan soms de kneep voor sommige mensen: dat ze bij die eerste zonnestralen helemaal los gaan. Zoveel zin in nieuwe dingen, nieuwe mensen, nieuwe lessen en vooral ont-dekkingen op persoonlijke ontwikkeling. Ze gaan de wereld en zichzelf ontdekken. Meer en meer en meer en op die manier kan een overdosis ontstaan. Het nieuwe geleerde heeft geen tijd om te wortelen of verwerkt te worden. Een onverzadigbare hang naar het nieuwe in een hoog tempo geeft je als het ware een overdosis en is uitputtend.

Waar kan groen je in deze maand bij helpen?

Groen helpt je bij het brengen van balans in je leven. Het is de brug tussen denken en doen en de plek van harmonie. Regelmatig de stilte opzoeken voor een goed gesprek met je hart is een goed idee. Jezelf de vragen stellen: Hoe gaat het met me en doe ik nog wat goed voelt? Of ben ik van mijn pad af en wat kan ik doen om het te helen?

Helen is echt een supergave van groen. Denk maar aan het Japanse fenomeen van een middagje bosbaden (shinrin-yoku). Het is de kleur, de natuur, de rust en de ruimte waarom Japanners dit echt heel bewust doen en het in Nederland meer en meer voorkomt onder deze officiële naam. Maar gewoon tijdens de lunch het park in, de sneakers uit en even met je blote voeten op het gras om weer een beetje in het midden te komen, is natuurlijk ook effectief en zalig.

Ritueel voor maart

Lentegroen geeft je de ruimte je hart te openen op het tempo van jouw natuur

‘Volg je hart want het klopt’ is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het gaat vaak veel meer over het volgen je hart en ook het tempo van je hart. Daar zit vaak de moeilijkheid: wij volgen die liever niet. We zijn vaak al vijf stappen verder en zo werkt het eigenlijk niet. Een fijne manier om weer even terug naar het tempo van het ontvouwen van je hart is het volgende ritueel:

Koop of knip een paar takken en zet ze in een mooie fles op water. Een plek in het zicht waar je het ontvouwen van de blaadjes goed kunt volgen. Dat is het tempo: steeds minder knoppen zijn opgesloten, er is steeds minder bruin van de bescherming, en er komt meer en meer ruimte voor het groen van de natuur, jouw natuur. Geef jezelf deze maand de ruimte voor het tempo van je hart en een nieuw ritueel.

Op een dag is het risico om opgesloten te blijven in de knop pijnlijker dan tot Volle Bloei te komen. – Anais Nin

Met Lie(f)s

Ik kan me voorstellen dat dit smaakt naar nog meer kleur. Ik vertel en leer je er graag alles over. Klik op deze link voor een kleurrijk leven.

Lees hier meer over de psychologische betekenis van de kleur: Groen

Boekentip: Ben jij benieuwd wat voor invloed kleur op je heeft?

Dan is De verbazingwekkende invloed van kleuren van Jean-Gabriel Causse misschien wel wat voor jou! We zijn ons er vaak niet van bewust, maar kleuren hebben een effect op hoe we de wereld zien en welke keuzes we maken. Alles wat je te weten komt, zal van pas komen en zomaar een kleur kiezen is vanaf nu verleden tijd.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 14,99.

 

 

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment