Gezin & Kinderen

De overeenkomst tussen spirituele ontwaking en de transformatie tot moeder

Door Gastauteur
De overeenkomst tussen spirituele ontwaking en de transformatie tot moeder

Voor veel mensen die zich bezighouden met spirituele ontwikkeling voelt het alsof we een reis maken. We weten niet precies waar en wanneer het eindigt, maar terugkijkend kunnen we duidelijk zien dat zich een proces voltrekt in ons. Een proces met soms heldere inzichten, grootse aha-momenten of geleidelijke etappes, waarna het leven telkens weer anders is dan het was. En hoewel de weg niet altijd prettig is, is het effect vaak dat we ons steeds lichter beginnen te voelen. Deze reis is voor iedereen uniek en er is geen goed of fout in hoe deze verloopt. Wel lijkt het alsof er toch een aantal universele stadia zijn bij veel mensen die zich spiritueel ontwikkelen.

Spiritueel ontwaken

Vaak, maar zeker niet altijd, is het zo dat we eerst een bepaalde krapte voelen (bijvoorbeeld door een verlies of een crisis), waardoor er een verlangen tot verandering ontstaat. Waarna we een stap zetten in de richting van een bepaalde spirituele practice (bijvoorbeeld yoga of meditatie), een coach, leraar, of meer tijd alleen met onszelf. Om ons licht te laten schijnen op onze binnenwereld. We laten belemmerende overtuigingen los, ontdoen ons van beperkende patronen en overlevingsmechanismen, en creëren zo meer ruimte in onszelf. Hierdoor worden onze aangeboren talenten, passies en onze missie als mens steeds helderder.

Vaak draait die missie voor de bewuste mens om het van betekenis zijn in het leven van een ander en/of de wereld in zijn geheel. Hoe meer wij ons ont-wikkelen, dat wil zeggen laag na laag doorzien wat we níet zijn aan gedachten, gevoelens, conditioneringen, en patronen die we van (voor)ouders hebben overgenomen, hoe authentieker wij worden. Hoe authentieker wij worden, hoe sterker wij weten wat wij wél zijn en te brengen hebben. We ‘ontwaken’. En daarmee groeit onze creatiekracht. Wij worden steeds grotere kanalen voor het universele licht dat de wereld wil verlichten. Op onze hele eigen manier.

Spiritueel ontwaken en moeder worden

Het is een unieke individuele reis die we tegelijkertijd als collectief maken. Nog nooit waren zoveel mensen als nu zich spiritueel aan het ontwikkelen. Na een aantal jaren moederschap begon ik in te zien dat er overeenkomsten zijn tussen die spirituele transformatieve reis die wij als ontwakende mens maken en de reis die je maakt als je moeder wordt.

Vooropgesteld dat ik niet de wijsheid in pacht heb over onze eindbestemming, zie ik een universeel proces met duidelijke fases. Dat inzicht kan ons als bewuste moeders enorm ondersteunen om onze transformatie, als moeder, en als ziel, te vergemakkelijken en te versnellen. Ik wil er graag een aantal met je delen. Met respect voor jouw proces en niet in de illusie dat dit artikel volledig kan zijn.

Zowel spirituele ontwaking als moederschap bieden ons de kans:

 • ons lichaamsbewustzijn te vergroten. Er is geen aardser proces dan een zwangerschap en een bevalling. Zij dwingen ons om vanuit ons hoofd in ons lichaam te zakken om te voelen wat het nodig heeft en optimaal samen te werken met het creatieproces.
 • ons hart te openen. Door de onvoorwaardelijke liefde die je voelt, opent je hart zich verder dan ooit. Waarmee ook je gevoeligheid groeit. Maar als we goed in ons lichaam verankerd blijven, groeit ook de draagkracht van het hart en worden we in staat gesteld om vanuit een diepere meelevendheid er op grotere schaal voor mensen te zijn.
 • onze mind te openen voor de aard van het bestaan. Als we kijken naar het wonder in de wieg, buigen we bijna als vanzelf ons hoofd voor de intelligentie die dit gecreëerd heeft. We beseffen dat we daar mentaal ‘niet helemaal bij kunnen’, terwijl de kennis van ons hart juist groeit. Ons hart ‘weet’ van de liefdevolle kracht die ons tot leven brengt.
 • te groeien in eenheidsbewustzijn dankzij bovenstaande punten. Hierdoor voelen we ons deel van een groter geheel. Onze kleine cirkel breidt zich uit en we voelen ons verbonden: met ons gezin, met onze buren, de stad, het land, de wereld en al wat leeft op deze planeet.
 • onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans te brengen en beide te gebruiken. Een zwangerschap is een voorbeeld van die samenwerking van de vrouwelijke ontvankelijke energie en de mannelijke daadkrachtige energie. Een kind dat geboren wordt, is net zoals elke creatie die uit ons ontstaat, een voorbeeld van inspiratie die omgezet wordt in vorm.
 • op te ruimen in onszelf. We worden geconfronteerd met de manier waarop we dingen doen en reflecteren daarop. We overwegen wat we willen doorgeven aan de volgende generatie en laten los wat ons niet meer dient, om de weg vrij te maken voor dat wat er door ons heen wil ontstaan op ieder mooi moment. Als moeder, als mens, als bron van licht en liefde, om precies daar nog meer van te brengen.

Dit geschetst hebbende, geloof ik dat iedere vrouw in potentie de kracht van de moeder in zich draagt, de onvoorwaardelijke liefde die van haar een krachtige creator maakt. Want, zoals Marianne Williamson zegt ‘niet de baarmoeder, maar het hart is de schoot van de vrouw’. Onze spirituele ontwaking maakt van ons allemaal de nieuwe mens die vanuit het hart creëert.

Geschreven door Ernestine Numan

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

In Gids voor spiritueel ontwaken beschrijft Mary Mueller Shutan deze twaalf lagen nog veel uitgebreider. Ze is je onmisbare gids op jouw spirituele pad, daar waar jij het nodig hebt. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reacties
 1. Fleur 27 mei 2020 - 12:14
  Reply

  Wat een interessant en helder geschreven artikel, ik denk erover om het boek te kopen!

  1. Ernestine Numan 6 juni 2020 - 15:05
   Reply

   Dankjewel Fleur!

 2. Rosa 30 mei 2020 - 12:03
  Reply

  Prachtig artikel Ernestine, herken veel van hoe ik het moederschap ervaar! Met leren loslaten als grootste cadeau. Dank voor het delen :)

  1. Ernestine Numan 6 juni 2020 - 15:06
   Reply

   Wat fijn dat je er veel in herkent, Rosa! Dankjewel voor je reactie!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?