Home Gezin & Kinderen Terugkerende thema’s in je leven: Ja hoor, daar heb je ‘t weer!

Terugkerende thema’s in je leven: Ja hoor, daar heb je ‘t weer!

Door Jolijn Hendriks

Als je dit leest zit de vakantietijd er alweer op. Meestal is dit een tijd om weer even stil te staan, je leven te overzien en te voelen waar je ‘on track’ bent en waar niet. Een vriendin verzuchtte laatst tegen me: ‘Denk je dat je een en ander hebt doorleefd en verwerkt en dan is het toch weer op je pad: weer zo’n ‘oud’ thema!’ Ze doelde hierbij op het feit dat ze opnieuw werd geconfronteerd met haar gebrek aan zelfvertrouwen, de angst voor afwijzing en het gevoel alles alleen te moeten doen. Al vaker had ze met deze thema’s geworsteld en ze baalde echt enorm dat dit door het uit raken van haar liefdesrelatie opnieuw haar aandacht vroeg.

Miskende kindstukken

Thema’s die een leven lang spelen, hebben vaak hun basis in je jeugd. Het zijn vaak miskende kindstukken: delen van je kind-zijn waarin je door je opvoeders niet bent erkend in wie je in wezen bent.

Bij hooggevoelige mensen zie ik dit vaak terug in de miskenning en afwijzing die ze hebben ervaren op hun gevoeligheid: als kind kon je niet voluit leven wie je in je gevoeligheid was en je hebt de bescherming en erkenning daarvan door je opvoeders gemist.

Door ons jachtige leven zijn we als volwassenen ook vaker geneigd gevoelens te onderdrukken en als je in je jeugd niet geleerd hebt je te uiten, kan dit leiden tot een druk en vol hoofd. Andere gerelateerde thema’s zijn: controle, loslaten, vrijheid, veiligheid, aanpassen.

Van generatie op generatie

Thema’s worden door opvoeders doorgegeven aan hun kinderen. Het kan dus zijn dat het terugkerende thema in jouw leven ook aanwezig was in dat van jouw moeder of vader. En dat je het ook weer terugziet in het gedrag van je eigen kind. Zelfvertrouwen en afwijzing staan daarin bovenaan.

Opvoeders en kinderen raken elkaar in thema’s: een kind dat niets opruimt en alles laat slingeren kan jou als opvoeder uitdagen om meer los te laten. Een vader die met harde hand opvoedt, kan een zoon hebben die meer zachtheid leeft. Maar een kind kan jouw thema’s ook naleven en net zo onzeker en bang voor afwijzing zijn als jij.

Bewustzijn

Het goede nieuws is dat als je bewustzijn krijgt van je eigen thema’s en die van het kind op je pad, je de eerste stap al hebt gezet tot verandering. Door bewustzijn ontstaat er de mogelijkheid te kiezen en kun je een thema in je leven anders vormgeven zodat het je niet meer belast.

Ga eens voor jezelf na welk thema met enige regelmaat  je ontmoet op je levenspad. Als je teruggaat naar je jeugd, herken je dit thema dan al vanuit je jeugd? Hoe is het voor je om je hier opnieuw bewust van te zijn? Wat is je gevoel? Wat is je behoefte? Als er een kind op je pad is waarmee je je verbonden voelt (als ouder of opvoeder of andere redenen): zie je dit thema terug bij dit kind?

Boekentip: Puur elkaar grootbrengen

Loop jij ook regelmatig tegen dezelfde thema’s aan? Heb je het gevoel dat deze thema’s de basis hebben in jouw jeugd? Dit artikel is een voorproefje van Puur elkaar grootbrengen. Dit boek is bedoeld voor iedereen die openstaat voor het kind in zichzelf en het kind om zich heen. Het boek is een pleidooi om écht tijd voor elkaar vrij te maken. We kunnen veel van elkaar leren als we er de tijd voor nemen.

Bestel het boek in onze webshop Boekenwereld.com voor €17,50.

Laat een bericht achter