Bewustzijn

Oude pijn: waarom het helen van je innerlijk kind jouw eigen kinderen helpt

Door Jacqueline Rietveld
Oude pijn: waarom het helen van je innerlijk kind jouw eigen kinderen helpt

Dit artikel is voor alle ouders die zich zorgen maken om hun kind… Omdat het bijvoorbeeld vaak ziek is of niet lekker draait op school. “Door je eigen innerlijk kind te helen, heel jij ook je zoon of dochter, waardoor de klachten flink kunnen verminderen en soms zelfs verdwijnen,” zegt Reiki-meester Jacqueline Rietveld.

Je ruimt je eigen pijn op en je kind hoeft daar dus niet langer, onbewust, op te reageren.

Het gaat over jou!

Maak jij je zorgen over je kind? Omdat het (vaak) ziek is bijvoorbeeld of omdat het problemen heeft op school of last heeft van woedeaanvallen?

Ouders willen over het algemeen niets liever dan hun kinderen gelukkig zien. Je doet dan ook je uiterste best om je kindje te helpen, maar soms voel jij je zo machteloos! Heb je er weleens aan gedacht dat de zorgen en de onmacht die je voelt voor een deel over jou zelf gaan? Over de onmacht van je innerlijk kind? Door je eigen innerlijk kind te helen, heel jij ook je zoon of dochter, waardoor diens klachten flink kunnen verminderen. Of soms zelfs als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Een verhaal uit je eigen jeugd

In elke relatie, dus ook die tussen ouder en kind, is sprake van een vorm van projectie. Mensen kunnen dingen alleen begrijpen vanuit iets wat ze al kennen, dus plakken we altijd onbewust plaatjes op alles en iedereen. Dat is heel natuurlijk, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Als jij je zorgen maakt om je kind, is dat dus niet alleen om wat er werkelijk met hem of haar aan de hand is. Je maakt je ook zorgen om het verhaal dat jij eraan hebt vastgeplakt! De situatie raakt iets in jou. En omdat het om je kind gaat, is het aannemelijk dat het een overtuiging of emotionele ‘opslag’ betreft die in je eigen kindertijd is ontstaan.

Hechte band

Je kind voelt de emoties van jouw innerlijk kind haarfijn aan. Het zal zich daar meestal niet bewust van zijn, maar de hechte en organische band tussen ouder en kind maakt dat er ook zonder woorden een voortdurende stroom van uitwisseling tussen hen is. De ouders vormen tenslotte in eerste instantie de leefwereld van het kind. Het is bij de geboorte compleet afhankelijk en kan niet anders dan die verbinding met de ouders openhouden. Invoelen wat er is, om te kunnen handelen zoals het hoort.

Als een kind voelt dat vader of moeder ergens behoefte aan heeft, zal het gaan meevoelen. Het kan zijn dat het kind dezelfde behoefte gaat ervaren. Er is blijkbaar een tekort aan iets (veiligheid? liefde?), want mama of papa voelt dat zo. Of het kind kan zijn best gaan doen om het probleem voor de ouder op te lossen.

Eigen pijn opruimen

Behoeften op emotioneel vlak komen in essentie altijd voort uit het innerlijk kind. De aanleiding voor het ervaren tekort kan een situatie zijn uit je leven vandaag de dag, maar de pijn die je ervaart, raakt altijd aan pijnlijke emoties die je als kind hebt opgeslagen. Werken aan de heling van je eigen innerlijk kind kan dus de problemen van je zoon of dochter positief beïnvloeden. Je ruimt je eigen pijn op en je kind hoeft daar dus niet langer (onbewust) op te reageren.

Bovendien valt zo de projectie van je eigen verdriet, pijn of angst op de situatie van je dochter of zoon weg. Daarmee nemen je zorgen om je kind realistischere proporties aan. Je kunt objectiever bekijken wat er écht aan de hand is en beter inspelen op wat hij/zij daadwerkelijk nodig heeft. En wat een opluchting is het voor een kind als het voelt dat papa of mama zich minder zorgen om hem maakt…

Voor klein en groot

De heling van je eigen innerlijk kind heeft meestal snel effect op jonge kinderen. Kleine kinderen zijn volledig afhankelijk van hun ouders en de leefomgeving die zij creëren. Dus als ouders zich beter gaan voelen, gaat ook het kind zich vanzelf beter voelen. Vanaf een jaar of zeven worden kinderen zich meer bewust van hun eigen identiteit, los van de ouders. Maar nog steeds is de afhankelijkheid groot en het kind beweegt voor een groot deel met hen mee. Emotionele stabiliteit en veerkracht bij de ouders beïnvloeden het gevoel van welbevinden van het kind positief. En dat werkt weer door op het niveau van lichamelijke gezondheid.

Ook het geluk van oudere kinderen (tieners, pubers en zelfs volwassen kinderen) wordt groter door heling. Hoewel zij al veel meer zijn losgekomen van hun ouders, blijft een bepaalde band altijd bestaan; zelfs tussen ouders en kinderen die géén contact met elkaar hebben. Omdat jouw uitstraling als ouder verandert, zal ook de connectie tussen jullie veranderen. Omdat jouw innerlijk kind geen behoefte meer ervaart, geef je als ouder automatisch je kind meer ruimte in zijn eigenheid. Andersom voelt je kind aan hoe jij zelf je problemen hebt kunnen oplossen, wat vertrouwen geeft in het leven en in zijn eigen veerkracht.

Zo doe je het

Hoe doe je dat, je innerlijk kind helen? Daar zijn heel veel technieken voor, variërend van psychotherapie tot energetische healing. Mijn advies is om een manier te kiezen die zowel het bewuste, mentaal-emotionele als het meer onbewuste, energetische vlak raakt. Het mentaal-emotionele bewustzijn heb je nodig om jezelf en je kinderen tools te geven die helpen om te gaan met tegenslagen in het dagelijks leven. Om ervoor te zorgen dat de impact daarvan niet meer zo groot is als voorheen.

Energetische healing is nodig, omdat we uit méér bestaan dan onze bewuste gedachten en gevoelens. Pijn van het innerlijk kind kan gaan over ervaringen waar we géén bewuste herinnering aan hebben. Of zelfs over pijnlijke ervaringen van een ouder of voorouder die zijn opgeslagen en overgedragen via ons DNA en daarmee via onze levensenergie (ki of chi). Daar kunnen psychotherapie en bewustwording op zichzelf onvoldoende aan doen; daar is ook opschoning op energetisch niveau voor nodig. Om die reden geef ik altijd Reiki, terwijl ik mijn cliënten help om bewust contact te maken met hun innerlijk kind. Zo vindt heling van het innerlijk kind op alle niveaus tegelijk plaats.

Troostrijke tranen

Wil je meer lezen over het omarmen en helen van je innerlijke kind? Dan is Troostrijke tranen misschien iets voor jou. Marianne Williamson laat ons zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren. Het is een warm en liefdevol boek, dat je op een krachtige manier ondersteunt om door je pijn en verdriet heen te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reactie
  1. Ksenija 15 februari 2021 - 08:28
    Reply

    Beste, dit artikel is fantastisch! Dank u hiervoor! Ik ben al langere tijd aan het denken om mijn verleden (als kind en tiener) te doen healen, maar weet nooit hoe en vooral waar en door wie. Heeft u een aantal tips voor mij? Ik kom uit België. Alvast bedankt Ksenija

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?