Bewustzijn

Onderdrukte pijn helen: waarom het belangrijk is om je schaduwkanten te omarmen

Door Demetra George
Onderdrukte pijn helen: waarom het belangrijk is om je schaduwkanten te omarmen

Volkeren in de oudheid vereerden de Grote Godin en de maangodinnen. De donkere fase werd verpersoonlijkt als de Donkere Godin, die wijs en vol compassie was en over het mysterie van de dood, transformatie en wedergeboorte heerste. Deze godinnencultuur werd vernietigd, de Donkere Godin werd neergezet als vernietiger en schaduwkanten in de mens werden onderdrukt. In dit artikel lees je over de Donkere Godin, wat het onderdrukken van je eigen schaduwkanten veroorzaakt en hoe je deze kunt helen.

Ontkenning van een aspect van het verleden dat nu vergeten en onbewust is, of afwijzing van een bepaald aspect van onze persoonlijkheid dat we onacceptabel vinden, speelt een belangrijke rol in de problemen die we later tegenkomen.

De ondergang van de godinnen

Volkeren in de oudheid zagen de maan als vrouwelijk omdat zij de eb en vloed van geboorte, leven en dood vertolkte, en ze verpersoonlijkten haar als de Grote Godin (o.a. Durga, Isis, Demeter, Shakti, etc. genoemd). Ze werd ook vertolkt in de drievoudige maangodin: de Witte Godin (de maagd), de Rode Godin (de moeder) en de Donkere Godin (de Oude Wijze; bijvoorbeeld Kali, Hekata, Lilith en anderen). Onderzoekers van oude geschiedenis ontdekten dat er rond 3000 v.Chr. een overgang optrad in de toen heersende religieuze en politieke structuren. Het was een periode waarin de matriarchale samenlevingen met hun godinnencultuur die over de hele wereld gedurende meer dan 30.000 jaar gefloreerd had, werd vernietigd door patriarchale stammen. De patriarchale zonnestammen keurden cyclische vernieuwing af en verstoorden daarmee de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte van de maangodin.

De belangrijkste godheid veranderde van de Grote Godin, Moeder van het Universum en de hele schepping naar de Grote God, Vader van het Universum. De patriarchale culturen zetten haar naar een positie van ondergeschikt belang. Nu zou god haar schepper zijn. Deze beweging bereikte een hoogtepunt in het jodendom, het christendom en de islam met de poging om de godin helemaal uit te bannen. Vrouwen werden gezien als onrein, slecht en schuldig aan erfzonden – mensen die gestraft moesten worden. Ze werden het bezit van hun vaders en echtgenoten. In het oude Griekenland, algemeen erkend als de plek waar de democratie werd geboren, werd vrouwen hun burgerschap ontnomen.

Verandering in het brein

De rechterhersenhelft richt zich op gelijkenis terwijl de linkerhersenhelft benadrukt hoe dingen verschillen.

De ondergang van de godinnen en de opkomst van de goden is ook te vinden in de veranderingen in het brein: van balans tussen de hersenhelften naar een dominante linkerhersenhelft. De rechterhersenhelft wordt vergeleken met de vrouwelijke of yin-polariteit van energie. Deze beweegt circulair, is intuïtief van aard en richt zich op een holistische zienswijze. Als de rechterhersenhelft dominant is, wordt alles gezien als verbonden aspecten van één levend wezen.

De linkerhersenhelft is de mannelijke of yang-polariteit, beweegt lineair en is logisch van aard. De rechterhersenhelft richt zich op gelijkenis terwijl de linkerhersenhelft benadrukt hoe dingen verschillen. Naast de angst voor de ander is angst voor de dood kenmerkend voor linkerhersenhelft, die cyclische tijd ontkent en in plaats daarvan tijd als lineair ziet. Het leven en de dood worden niet gezien als de twee fasen van het cyclische bestaan die elkaar afwisselen, maar worden gezien als strijdende tegenstanders.

De afwijzing van de Donkere Godin en onze schaduwkanten

Toen de magische, seksuele en regenererende krachten van de Donkere Godin werden verworpen, begonnen we ze te zien als de demonische krachten van het kwaad. Dit geldt ook voor de schaduwkanten in onszelf die we maar al te vaak afwijzen. Deze afgewezen aspecten van onszelf nemen de vorm aan van het kwaad en verleiding in onze externe wereld. Ze worden al onze vijanden. Daarnaast roepen we deze negatieve eigenschappen ook op in anderen, terwijl het eigenlijk de weerspiegelingen van ons eigen onbewuste zelf zijn. Onze schaduw wordt dan alles dat onze veiligheid en geborgenheid bedreigt. Edward Whitmont beschrijft dit fenomeen van schaduwprojectie:

Vraag iemand met welk persoonlijkheidstype hij het moeilijkst om kan gaan en hij zal een beschrijving geven van zijn eigen onderdrukte eigenschappen – een beschrijving die volledig onbewust is en die hem daarom altijd en overal martelt omdat hij de effecten hiervan van de andere persoon ontvangt.

Dit wordt vooral gevaarlijk wanneer de maatschappij collectief een schaduw op een groep projecteert en fantaseert dat dit de vijand is. Maatschappelijke vooroordelen tegen groepen hebben allemaal tot grootschalige intolerantie geleid en zelfs tot vervolging en andere uitingen van haat. Het was dit patroon van onderdrukking en projectie dat leidde tot de demonisering van de Donkere Godin en haar leer in de middeleeuwen, toen negen miljoen vrouwen als heks werden verbrand.

De gevolgen van ontkenning van schaduwkanten

De duisternis wordt alleen beangstigend en destructief als we deze verloochenen.

De negativiteit en het kwaad die verbonden zijn met het donkere vrouwelijke is niet haar ware essentie; het is alleen op deze manier vervormd geraakt door onze persoonlijke en culturele onderdrukking. De duisternis wordt alleen beangstigend en destructief als we deze verloochenen. Als we een bepaald aspect van onszelf verloochenen, komt het terug en achtervolgt en kwelt het ons in de gedaante van andere mensen. Ontkenning van een aspect van het verleden dat nu vergeten en onbewust is, of afwijzing van een bepaald aspect van onze persoonlijkheid dat we onacceptabel vinden, speelt een belangrijke rol in de problemen die we later tegenkomen. Deze kunnen zich verschillend uiten, zoal depressie, seksuele remmingen, angsten en blokkades in creatieve inspiratie.

Heel de wonden van je ziel met de Donkere Godin

De Donkere Godin toont de kracht van onze ware aard, die in de donkere kern van ons wezen ligt.

Als we minder angstig worden en onszelf toestaan te kijken naar wat we verborgen houden, kunnen we beginnen het donkere vrouwelijke weer op te eisen en onze geest te helen. Wanneer we ons in deze helende reis begeven in het rijk van de vrouwelijke schaduw, is het belangrijk om haar met respect en vriendelijkheid te benaderen. Wanneer we voor het eerst in contact komen met de schaduw kunnen we ons overweldigd voelen door het verdriet en de pijn van de verstoten delen van ons wezen. We moeten het lijden toelaten dat we voor onszelf en anderen verborgen hebben gehouden.

Door het reinigen van de negatieve emotionele patronen en zelfs levenslange onderdrukking en valse overtuigingen die in onze geest zijn opgebouwd, kunnen we beginnen met het helen van de wonden in onze ziel. Doordat ze door onze pijn en angst heen gaat, verwijdert de Donkere Godin alle onechtheid, onze illusie van valse zekerheid, onze aanpassing aan de regels van de maatschappij en toont ze de kracht en essentie van onze ware aard, die in de donkere kern van ons wezen ligt.

Oefening: onderzoek jouw schaduwwereld

In het proces van het terugeisen van de Donkere Godin en de vrouwelijke schaduw is het belangrijk compassie te tonen voor de zwakke en ongewenste aspecten van onze persoonlijkheid, die we voorheen verafschuwden en afwezen. Door acceptatie van de gehate en afgewezen delen van onszelf kunnen we transformeren en de wonden van onze schaduwkant helen. Je kunt op onderzoek gaan in jouw ‘schaduwwereld’, onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Aan welke eigenschappen heb ik het meest hekel bij andere mensen?
  • Herken ik een van deze eigenschappen in mezelf, als ik goed kijk?
  • Hoe voel ik me als ik daar eerlijk over ben?
  • Wat voor soort omstandigheden of soorten mensen maken mij het meest bang?
  • In welke mate zijn mijn angsten deel van mijn werkelijkheid, bijvoorbeeld als fobieën of daadwerkelijke situaties?

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Dit is een fragment uit het prachtige boek Het mysterie van de donkere maan van Demetra George. Aan de hand van rebelse godinnen als Medusa en Lilith komt de krachtige, vrouwelijke symboliek van de maan tot uitdrukking. Je wordt uitgenodigd met je schaduwkanten aan het werk te gaan, om vervolgens sterker tevoorschijn te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over krachtige vrouwelijke archetypes als heksen en godinnen:

Deel dit artikel online
Demetra George
Demetra George

Demetra George is een auteur met internationaal aanzien op het gebied van astrologie. Ze verzorgt lezingen, workshops en organiseert reizen naar heilige plaatsen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?