Bewustzijn

De emotionele erfenis: hoe kun je onverklaarbare pijnen en patronen verklaren?

Door Monique Angèle van de Laar
De emotionele erfenis: hoe kun je onverklaarbare pijnen en patronen verklaren?

Iedereen heeft een ‘emotionele erfenis’, zegt psychosociaal therapeut Monique van de Laar. (Voor)ouders geven hun onverwerkte pijnen en trauma’s aan hun kinderen door. “Deze angsten en overtuigingen beïnvloeden onbewust je gedachten, emoties en gedrag. Het trauma kan zich blijven herhalen.” Lees in dit artikel hoe je jouw erfenis herkent en de pijnlijke keten kunt doorbreken.

Je begrijpt niet waarom je reageert zoals je reageert, handelt zoals je handelt, je voelt zoals je je voelt of denkt zoals je denkt.

Angsten, verlangens en nachtmerries

Kun je sommige pijnen in jouw leven niet verklaren, maar heb je er wel degelijk last van? Of zie je een gelijkenis tussen jouw leven en dat van je ouders? Dan kan het heel goed zijn dat de geschiedenis zich (onbewust) herhaalt! Jij en ik zijn niet alleen het resultaat van de samensmelting van een eicel en een zaadcel.

We erven van onze biologische (voor)ouders naast fysieke kenmerken als bijvoorbeeld de lichaamsbouw en kleur van de ogen, hun onverwerkte trauma’s en pijnen. Dit noem ik de emotionele erfenis. Deze kan bestaan uit een combinatie van angsten, emoties (positief en negatief), verlangens, gedragingen, (beperkte) overtuigingen en nachtmerries, die mogelijk van generatie op generatie worden doorgegeven. Totdat de emotionele erfenis wordt geheeld.

Wat geef je door aan je kinderen?

Wanneer je kijkt naar de pijnen en patronen uit je jeugd die jij in je volwassen leven nog in stand houdt, dan onderzoek je jouw innerlijk kind. Dit is inmiddels geen onbekend thema meer. Maar het onderzoeken van jouw emotionele erfenis gaat nog een stap verder. Je achterhaalt met welke onverwerkte pijnen en trauma’s van jouw (voor)ouders jij te maken hebt in je eigen leven. Hier is nog weinig over geschreven, maar het onderwerp wordt wel steeds bekender. Het heet ‘transgenerationele overdracht’: een overdracht van generatie op generatie.

Wel wordt er actief onderzoek gedaan naar cellulaire herinneringen. Het geheugen van onverwerkte trauma’s en pijnen sla je op in je cellen en deze ‘herinneringscellen’, ofwel het cellulair geheugen, geef je weer door aan je kinderen bij de conceptie. Zie je wat een verantwoordelijkheid je eigenlijk draagt? Wanneer je jouw trauma’s en pijnen niet verwerkt voordat je aan kinderen begint, geef je ze dus door. Dit klinkt zwaar, maar ze kunnen ook echt een enorme impact hebben op het leven van jouw kind(eren). Vandaar dat ik een boek aan dit onderwerp heb gewijd: ‘Alles begint met de emotionele erfenis van onze (voor)ouders’. Ik heb zelf ondervonden welke grote gevolgen de emotionele erfenis op mijn leven had.

Een zware last: een persoonlijk verhaal

Iedereen heeft een emotionele erfenis, de een wat mooier of zwaarder dan de ander. Zelf heb ik een behoorlijk zware emotionele erfenis: van mijn moeder én mijn vader. Dubbelop dus. Ik heb ervaren hoe de onverwerkte trauma’s en pijnen van mijn (groot)ouders mijn eigen leven beïnvloedden.

Mijn ouders zijn kinderen van ‘foute’ ouders in de Tweede Wereldoorlog. Zes van mijn familieleden werden meteen na de bevrijding geïnterneerd in kampen. Ook mijn moeder, zusje en hun moeder. En alleen maar om de verkeerde beslissingen van hun vader respectievelijk echtgenoot.

In deze kampen vonden afschuwelijke gebeurtenissen plaats zoals het onthouden van voedsel en medische zorg, dreiging tot kaalscheren, verkrachting en deportatie naar Duitsland. Hun moeizame levens resulteerden in het onvermogen om liefde te ontvangen en te delen en om gevoelens te uiten. Het meedragen van hun geheimen was jarenlang een grote last, een die werd overgedragen op hun kinderen: mijn zus en ik. Met alle gevolgen van dien… Mijn zus en ik leerden zo onder meer om onze emoties en pijnen niet te uiten en ‘verborgen’ ons achter een masker.

De gevolgen van een trauma erven

Alle onverwerkte trauma’s en pijnen die worden doorgegeven als emotionele erfenis, kunnen een belemmering vormen in het leven van jou als kind en later als volwassene. Het kan je leven beperken op alle niveaus: emotioneel, mentaal, lichamelijk en spiritueel. Het trauma kan zich (blijven) herhalen! De generaties erna kunnen vergelijkbare problemen ondervinden en/of in dezelfde situaties terechtkomen. Vaak zonder dat ze het zich realiseren.

Wanneer je bijvoorbeeld een trauma erft van je moeder, kan dit jouw denken, voelen en handelen beïnvloeden. Het is alsof iets onbekends aan je trekt, iets ‘zwaars’, waar je je vinger niet goed op kunt leggen. Je begrijpt niet waarom je reageert zoals je reageert, handelt zoals je handelt, je voelt zoals je je voelt of denkt zoals je denkt. Een moeder die bijvoorbeeld seksueel is misbruikt, kan wel de gevolgen van haar trauma overbrengen, dus de pijn die ze hierdoor heeft opgelopen, maar niet de inhoud.

Het kan zelfs zo zijn dat haar kinderen en kleinkinderen een bepaalde weerstand voelen ten aanzien van seksualiteit en dit niet kunnen duiden. De oorzaak hiervan kan dus heel goed liggen bij het trauma van hun (groot)moeder. Het doorgegeven trauma beïnvloedt onbewust hun gedachten, emoties en gedrag. Of ze kunnen een onverklaarbare ziekte krijgen.

Bewustwording: de sleutel tot geluk

Nu hoef je niet bang te zijn dat wanneer je een onverwerkt trauma erft van je overleden (voor)ouders, je dit niet meer uit je systeem kunt krijgen en geen regie meer hebt over je eigen leven. Dit heb je wél wanneer je ermee aan de slag gaat en je bewust wordt van jouw emotionele erfenis. Je bewust worden en bewust blijven van jezelf is mijns inziens de sleutel tot geluk.

Je kunt jezelf het best helpen en helen, door je eerst bewust te worden van je pijnen, deze te (h)erkennen en te ontdekken wáár de oorzaak ligt. Vervolgens is het belangrijk om deze pijnen te doorvoelen wanneer je hierin geraakt (getriggerd) wordt en ze dus vooral niet weg te drukken. Dan neemt uiteindelijk de lading van deze pijn of dit patroon af en lost het geleidelijk op.

Hardnekkig terugkerende patronen en pijnen worden niet 1, 2, 3 opgelost. Het vraagt om toewijding, moed en eerlijkheid naar jezelf toe om er op een voor jou juiste manier mee te leren omgaan. Soms is daar de hulp van een professional bij nodig. Vind jouw manier, vanuit liefde voor jezelf en van daaruit voor de ander. Iedereen, ook jij, heeft het recht op een gelukkig leven.

Geschreven door Monique Angèle van de Laar

Het vooroudermedicijn

Het vooroudermedicijn

Het vooroudermedicijn van Daniel Foor gaat over helen van oude pijn in de familielijn. Kom in het reine met je voorouders, zodat jij zelf ook weer vooruit kunt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Monique Angèle van de Laar
Monique Angèle van de Laar

Door de roep van mijn ziel te volgen, heeft mijn avontuurlijke en vrije geest mij vele mooie, maar ook zeer pijnlijke levenservaringen gebracht. Om zo te mogen leren van de ander en mijzelf en het innerlijk meesterschap te kunnen verdiepen. Het traumatische verleden van mijn ouders/voorouders heeft mij geïnspireerd om te schrijven. Zo heb ik mogen leren dat het bewust worden en (zoveel mogelijk) overwinnen van deze emotionele erfenis, de sleutel tot een gelukkig(er) leven is. Ik hoop jou te mogen raken en inspireren met mijn verhalen en kijk ook gerust eens op mijn website: https://www.moniquevandelaar.nl/ Hartegroetjes, Monique Angèle

Reacties
 1. Luana 9 november 2021 - 13:00
  Reply

  Goedemiddag, bedankt voor dit herkenbare artikel. Ik heb een vraag. Ik kom uit een extreem gesloten familie systeem, dit van beide ouders. Ik weet/heb het vermoeden dat er veel trauma's zijn op meerdere gebieden. Maar dit gaat nooit duidelijk/achterhaald worden. Ik weet wel dat het veel is. Is het dan nog steeds mogelijk dat je de emotionele erfenis door breekt? Is het niet gewoon werken aan de pijnen etc die je zelf voelt? Waarom wordt het dan de trauma's van je voorouders genoemd? Hopelijk zijn mijn vragen duidelijk en kan er iets over gezegd worden.

  1. Monique Angèle van de Laar 4 januari 2022 - 19:39
   Reply

   Lieve Luana, Allereerst nog de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar! Bedankt voor je open bericht en mijn excuses voor deze late reactie. Wat een mooie vraag stel je! Hopelijk kan ik je een beetje helpen met mijn antwoord. Het kan zeker helpen wanneer je de oorsprong kent van een problematiek, dus dat je weet waar deze vandaan komt. Hierdoor kun je sneller de vinger leggen op een pijnplek zodra je hierin geraakt wordt en kan het dus ook meestal sneller opgelost worden. Dit wil niet zeggen dat je dit niet kunt oplossen wanneer je de oorsprong niet (duidelijk) kent, of wanneer je er niet precies achter kunt komen waar de pijnen en trauma’s zitten in het familiesysteem. Dan is het idd zoals jij ook schrijft; aan de slag gaan met de pijnen & problematieken die je voelt en spelen in jouw leven. Door goed na te gaan wat ze met je doen; hoe jouw handelen, denken en voelen hierdoor beïnvloed wordt én hoe je hiermee om wilt gaan om bij jouw eigen authenticiteit te kunnen blijven. Van daaruit is er een grote kans dat je directe omgeving mee verandert of dat deze relatie(s) eindigt, dat voel je vanzelf. Een voorbeeld; in de vrouwenlijn voor mij kregen de vrouwen een relatie met een emotioneel onbereikbare man met sterke narcistische trekken. Dit overkwam mij ook meerdere malen in mijn leven en mijn eerste relatie was met een loverboy. Elke keer weer nam ik mij voor sneller bij mijzelf aan de bel te trekken…..Aangezien deze onverwerkte pijn van voorgaande generaties zo sterk aanwezig was in mij en ik de vinger destijds niet kon leggen waar die enorme pijn toch vandaan kwam, was het best lastig dit patroon te doorbreken! Nu ben ik mij hiervan bewust en kies ik voor gezonde relaties. Weet overigens dat ook mijn familie systeem gesloten was en ondenkbaar dat deze ooit zou opengaan. Toch is dit gebeurd, door mijn volharding en vanuit een liefdevolle benadering naar in dit geval mijn ouders toe. Ik vertelde hen dat hun verhaal mij zou kunnen helpen in mijn proces. Dit hielp, ook het feit dat ik eerst zelf meermaals open was gegaan over mijn pijnen… Misschien heb je anders nog contact met een oom/tante/nicht/neef/vrienden van jouw (groot)ouders? Alles wat je te weten kunt komen over jouw voorgeschiedenis kan jou in het heden helpen jouw grootste potentieel te realiseren. Uiteraard loop je in jouw eigen leven ook pijnen op, ongeacht wat je al hebt meegekregen van jouw (voor)ouders. Aangezien iedereen een emotionele erfenis heeft (gehad), de een wat meer dan de ander, is het belangrijk te achterhalen wat jij eventueel nog bij je draagt van jouw (voor)ouders! Ik wens je heel veel liefde toe. Je hebt ongelooflijk veel kracht in je! Hartelijke groetjes, Monique

 2. Loek Knippels 12 november 2021 - 14:19
  Reply

  Lieve Monique, wederom heb je me geraakt en destijds had ik je boek al gelezen. Een absolute aanrader. Wat weten we toch nog weinig over de trauma's die we meegekregen hebben van onze voorouders. Jouw boek en de inzichten helpen anderen om ook te kijken naar hun verborgen leed, want trauma's gaan vaak diep onder onze huid zitten en gaan daar woekeren totdat je er aandacht aan geeft. Ik ben trots een van jouw opleiders te zijn geweest aan het IHC, Internationaal Holistisch Centrum. Heel veel succes en een warme hartegroet Loek Knippels

  1. Monique Angèle van de Laar 4 januari 2022 - 19:46
   Reply

   Wat ontzettend leuk Loek, hier een berichtje van jou te vinden. Bedankt! Toen mijn boek uitkwam in 2019 kon ik idd weinig tot geen informatie vinden over transgenerationele overdracht. Gelukkig nu wel :) 21 Jaar geleden alweer was jij mijn 1e inspirator…..zoveel gebeurd sindsdien, maar ik ben nog altijd dankbaar voor die eerste stappen richting bewustwording, nu dus bijna 22 jaar geleden. Vanuit mijn hart een lieve groet en een mooi jaar gewenst. Monique

 3. Claudia 17 augustus 2022 - 07:15
  Reply

  Goedemorgen Angelique, Toevallig had ik het hier gisteravond over met mijn yogaleraar. Hij vermoedt dat dit wellicht ban toepassing is bij mijn dochtertje van 3 jaar. Heb jij wellicht een idee hoe ik haar hierbij kan helpen? Hoe kan ik hier achterkomen, wat zou ik kunnen proberen? Heb al even gegoogled, maar heb nog niet gevonden hoe je je eigen heel jonge kind hierbij zou kunnen begeleiden. Alvast heel erg bedankt. Mvg, Claudia

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?