Bewustzijn

Ga jij vaak over je eigen grenzen? Deze eerste stap wordt vaak vergeten

Door Rolf Sellin
Ga jij vaak over je eigen grenzen? Deze eerste stap wordt vaak vergeten

Voordat je écht je eigen grenzen kunt zetten en bewaren is het belangrijk om jezelf te centreren. “In je centrum zijn betekent jezelf voelen, contact hebben met jezelf, zijn waar je bent: in je lichaam. Als je niet in je centrum bent, ben je elders. Je bent overal en nergens, maar in elk geval niet bij jezelf en op jouw vierkante meter.” Rolf Sellin, expert op het gebied van grenzen, legt je het belang van centreren uit én geeft je 5 fijne en makkelijke methoden om jezelf te centreren.

Wanneer je niet in je centrum kunt zijn en geen lichaamsbewustzijn hebt, is grenzen stellen niet mogelijk.

In je centrum leven

In je centrum zijn betekent jezelf voelen, contact hebben met jezelf, zijn waar je bent: in je lichaam. Als je niet in je centrum bent, ben je elders. Je bent overal en nergens, maar in elk geval niet bij jezelf en op jouw vierkante meter. In het uiterste geval ben je energetisch zelfs bij de persoon voor wie je eigenlijk een grens wilt stellen. Het behoeft geen betoog dat pogingen om je grenzen aan te geven dan vaak vergeefse moeite zijn.

Wanneer je niet in je centrum kunt zijn en geen lichaamsbewustzijn hebt, is grenzen stellen niet mogelijk. Het ontbreken van deze twee is vaak de oorzaak waarom methoden om grenzen te stellen geen resultaat opleveren.

De eerste stap naar grenzen stellen is dus centreren (aarden, gronden). Sterker nog, het is de eerste stap om orde en helderheid in je leven te brengen. Alleen dat brengt al een verandering teweeg in de omgang met jezelf, het contact met anderen en de verhouding tot de wereld. Waar ben ik? Waar hou ik op? Hoe sterk ben ik? Wat kan ik realiseren? Hoever reikt mijn invloed? Hoeveel verantwoordelijkheid kan ik dragen? Waar ben jij? Hoe ver ga je? Hoe dichtbij laat ik je komen?

Heel concreet betekent dit: begin bij alles wat je doet niet meer bij stap 3, 18 of 389, maar echt bij stap 1: centreren. Van daaruit kun je stap voor stap verder, zonder te struikelen. Je brengt jezelf niet meer ten val omdat je jezelf niet meer wilt inhalen.

In contact met je lichaam, in contact met jezelf

Wie bij zichzelf is, voelt zichzelf. We nemen niet alleen storende elementen waar, maar ons hele lichaam. We kunnen ervan genieten om op de wereld te zijn, te leven, ademen, bewegen, de energie in ons te voelen stromen. Deze staat van bij jezelf zijn gaat gewoonlijk samen met vreugde. We registreren elk signaal dat op een verandering duidt en kunnen op die manier vaststellen of we over onze grenzen gaan of juist onder ons kunnen presteren.

Gecentreerde mensen hebben het voordeel dat ze de wereld vanuit hun eigen perspectief waarnemen. Ze zijn in staat hun plek in het leven in te nemen. Ze kunnen hun belangen zien, voor zichzelf zorgen en gaan voor wat hen na aan het hart ligt.

Mensen die niet in hun centrum zijn worden energetisch zwakker. Hun aandacht versplintert en zo verliezen ze energie. Het gevolg is dat ze alles toelaten, zich heen en weer laten slingeren door prikkels van buiten, zijpaden inslaan, kwetsbaar zijn voor verleidingen en in het ergste geval totaal geen eigen regie hebben.

5 methoden om je te centreren

Kloppen

Een goed hulpmiddel is jezelf lichtjes te bekloppen met je vingertoppen op een voor jou aangename manier, bijvoorbeeld met de zachtheid van regendruppels. Begin met je hoofd en beweeg je vingertoppen langzaam naar beneden, tot je ten slotte bij je voeten bent. Neem waar hoe je je dan voelt. Zorg ervoor dat je goed in je lichaam komt. Omdat je bij het hoofd begint en bij de voeten eindigt, heb je je aandacht meteen meer van boven naar beneden verplaatst.

Mentaal kloppen

Als deze bescheiden oefening bevalt en helpt om je lichaam beter te voelen, klop dan ook eens mentaal, alleen in gedachten dus. Dat ziet niemand. Een ander voordeel is dat je dan ook plekken kunt bereiken waar je normaal gesproken niet bij komt, bijvoorbeeld tussen je schouderbladen. Je kunt ook de binnenkant van je lichaam op deze manierbekloppen.

Zachtjes masseren

In plaats van kloppen kun je ook zachtjes masseren. Ook dan begin je bij je hoofd en beëindig je de massage bij je voeten. Hier kun je eveneens een mentale variant toepassen, zodat je ook de moeilijk bereikbare plekjes en de inwendige mens kunt masseren. Je bouwt niet alleen verkrampingen af, maar leert je lichaam steeds beter te voelen en bouwt bovendien een heel goede gewoonte op.

Hummen

Je kunt kloppen of masseren ook afwisselen met hummen. Zing of neurie een klank en merk de vibraties die deze in je lichaam opwekt op. Je merkt misschien dat je steeds dichter bij jezelf komt. Nu denk je vast dat deze variant mentaal niet mogelijk is wanneer je in de kantoortuin bent, maar ook dan kan het! Je kunt namelijk ook geluidloos hummen. Laat in zo’n situatie de klank achterwege en voel toch de vibraties in je lichaam die je bij jezelf brengen.

Voel de warmte in je centrum

Dit is een heel eenvoudige en zeer effectieve methode, die ik zeker als het koud is warm aanbeveel. Leg je handen op je buik en voel wat er gebeurt. Dit is zo gemakkelijk dat er eigenlijk geen reden is om het lezen niet even te onderbreken en het meteen te doen.

Je buik en je handen die erop rusten worden warm. De energiecentra die zich daar bevinden gaan met elkaar resoneren en stimuleren elkaar wederkerig, wat als warmte voelbaar wordt. Je zult in de loop van de tijd meer uitwerkingen waarnemen.

Je ademhaling wordt dieper en rustiger en je raakt ontspannen. De buitenwereld wijkt terug en je bent meer bij jezelf. Ook deze methode kun je in een mentale versie toepassen.

Waarschuwing: gretige lezers die zich zo snel mogelijk willen leren begrenzen moeten uitkijken dat ze centreren niet verwarren met grenzen stellen. Als je in je centrum bent kun je tegelijkertijd heel open zijn. Het verschil is alleen dat je meer bij jezelf en krachtiger bent. De gewenste openheid kun je je misschien pas permitteren wanneer je in je centrum bent.

Het heeft voordelen om in het contact met de buitenwereld bewust verschillende houdingen te kunnen aannemen. Bedenk bij centreren dat dit nog niet betekent dat je ook al afgeschermd bent. Soms is het juist heel passend om tegelijkertijd zowel open als krachtig en bij jezelf te zijn.

Dit is een fragment uit: Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Wil je verder werken aan het bouwen van sterke grenzen? Dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over grenzen stellen:

Deel dit artikel online
Rolf Sellin
Rolf Sellin

Rolf Sellin is de oprichter van het HSP-instituut in Stuttgart. Hij ontwikkelde effectieve methoden voor het omgaan met hooggevoeligheid, grenzeloosheid en verder leven na een levenscrisis, waar hij verschillende boeken over schreef.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?