Bewustzijn

Sky gazing: een sjamanistische meditatietechniek die jou laat ontspannen (en lachen…)

Door Alberto Villoldo
Sky gazing: een sjamanistische meditatietechniek die jou laat ontspannen (en lachen…)

Het is een goed bewaard geheim: Sky gazing. Sjamaan Alberto Villoldo laat zien hoe deze bevrijdende meditatie uit de oude sjamanistische tradities werkt. “Je aanschouwt elk object, elk gevoel en elke gedachte met een lach op je gezicht.”

Door het beoefenen van Sky gazing lossen alle drukte en zorgen van je geest op.

Naar de stille innerlijke wereld

De beoefening van ‘Sky gazing’ vormt de kern van de spirituele gebruiken in de Tibetaanse Dzogchen en andere oude sjamanistische tradities. Tijdens deze oefening laat je de alledaagse zaken en to-dolijstjes voor wat ze zijn. Je begeeft je in de stille innerlijke wereld waar alle heling plaatsvindt. Waar de natuurlijke ritmes van je lichaam met elkaar synchroniseren: je hartslag, ademhaling, hersengolven en energiesysteem.

Oefening: zo begin je met Sky gazing

Ga zitten in een comfortabele stoel en laat je handen ontspannen op je knieën rusten. Houd je ogen open en staar recht voor je uit naar de horizon, naar de ochtendlucht. Ontspan je kaken en sta je ogen toe zacht in de verte te kijken. Haal diep en rustig adem. Ontspan je buik, houd hem zacht.

Terwijl je je ademhaling volgt, observeer je jouw gevoelens, gedachten en humeur. Wees gewoonweg aanwezig bij alles wat opkomt in je bewustzijn. Bekijk het alsof het wolken in de lucht zijn, die uit eigen beweging verschijnen en verdwijnen. Merk bij je inademing op dat jij de waarnemer bent. En merk tijdens de uitademing op hoe makkelijk het is om jezelf weer in je gedachten te verliezen.

Gedachten komen én gaan

Na verloop van tijd realiseer je je dat jij je gevoelens en gedachten niet bent, maar dat je de Waarnemer bent die ze observeert. Merk op waar je gedachten naar afdwalen en breng de focus zachtjes terug naar je ademhaling, terwijl je naar de ochtendlucht staart.

Blijf rustig in dit bewustzijn zitten en merk de enorme ruimtelijkheid die zich voor je opent op. Observeer je geest, de natuur, je lichaam en zelfs de wolken die voorbijdrijven. Wolken komen en gaan, gedachten komen en gaan, sensaties komen en gaan.

Een lach op je gezicht

Met oefening lossen alle drukte en zorgen van je geest op, terwijl je met aandacht en bewustzijn in de Waarnemer investeert. Je aanschouwt elk object, elk gevoel en elke gedachte met een lach op je gezicht. Om dit te bereiken moet je elke dag oefenen. Begin elke ochtend met Sky gazing en doe het een kwartier.

Breng je geest tot rust
en alle wolken verdwijnen.
Overweeg een enkele waarheid
en heldere luchten verschijnen.

De hoeders van de aarde

De hoeders van de aarde

Wil je weten hoe je met de vier waarnemingsniveau aan de slag kunt gaan? Lees de inzichten van de medicijnmannen en -vrouwen van Amerika. Ze leren je hoe je trauma’s uit het verleden van je kunt afschudden, hoe je angst en boosheid kunt loslaten om in genade te leven, hoe je je eigen lot kunt helen en meer. Verdiep je met Villoldo in deze thema’s op weg naar spirituele groei.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Alberto Villoldo:

 

Deel dit artikel online
Alberto Villoldo
Alberto Villoldo

Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog en deed diepgaand onderzoek naar de geneespraktijken van sjamanen in de Amazone en de Andes. Zijn kennis geeft hij onder meer door in zijn opleidingsinstituut The Four Winds in Chili.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?