Bewustzijn

Voel je je verdwaald in het leven? Waarom waarden zo belangrijk zijn

Door Miranda Mendes
Voel je je verdwaald in het leven? Waarom waarden zo belangrijk zijn

Waarden zijn ontzettend belangrijk voor een gelukkig en vervuld leven, maar hoe kom je erachter wat jouw waarden zijn? Miranda Mendes Da Costa, mental health coach, bespreekt een stappenplan om je belangrijkste waarden te bepalen en hoe je ze kunt toepassen in je dagelijks leven.

Je waarden zijn als je levenskompas waarmee je door je leven navigeert. Hierdoor ga je soepeler door het leven en heb je meer vertrouwen in jezelf.

Ons leven is continu aan verandering onderhevig. Dat kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Inzicht in je persoonlijke waarden helpen je om je weg te vinden in de constant veranderende wereld.

Je waarden dienen namelijk als je persoonlijke kompas. Misschien vraag jij je nu af: wat zijn waarden eigenlijk? Waarom is het belangrijk om mijn waarden te kennen?

De betekenis van waarden

Waarden zijn opvattingen en persoonlijke overtuigingen over wat we goed en belangrijk vinden in het leven. Je waarden zijn als een innerlijk kompas waarmee je door het leven kunt navigeren.

Je kunt waarden ook zien als je belangrijkste drijfveren. Ieder persoon heeft zijn eigen unieke waarden en deze waarden hebben vervolgens weer invloed op ons gedrag en onze keuzes.

Voorbeelden van waarden

Voordat we dieper ingaan op waarom het belangrijk is om je waarden helder te krijgen wil ik eerst een aantal voorbeelden geven. De lijst aan waarden is veel uitgebreider dan je hieronder leest maar hier alvast een kleine impressie van enkele waarden:

 • Eerlijkheid
 • Respect
 • Verantwoordelijkheid
 • Vrijheid
 • Spiritualiteit
 • Compassie
 • Familie
 • Vriendschap
 • Zelfverbetering
 • Loyaliteit
 • Wijsheid
 • Avontuur
 • Creativiteit

5 redenen waarom waarden zo belangrijk zijn

Je waarden zijn als je levenskompas waarmee je door je leven navigeert. Hierdoor ga je soepeler door het leven en heb je meer vertrouwen in jezelf. Maar er zijn nog een aantal redenen waarom het belangrijk is om je waarden helder te krijgen voor jezelf.

1. Je neemt makkelijker beslissingen

In het leven komen we regelmatig momenten tegen waarop we beslissingen moeten nemen. Bijvoorbeeld: ga ik wel of niet op deze vacature solliciteren? Ga ik mijn relatie voortzetten of stop ik ermee? Past dit huis wel bij mij?

Deze momenten kunnen voor veel verwarring zorgen. Als we niet oppassen zijn we maanden of zelfs jaren aan het wikken en wegen.

Dit kun je voorkomen als jij weet welke waarden voor jou het belangrijkst zijn. Zodra jij dit voor jezelf helder hebt, kun je ze gaan gebruiken als richtingaanwijzer.

Stel je voor: één van jouw waarden is flexibiliteit. Je vindt een baan waarbij de werkgever allesbehalve flexibel is. Dit is voor jou een duidelijk signaal dat dit niet de juiste baan voor je is.

Inzicht hebben in je waarden maakt het nemen van beslissingen makkelijker. Je maakt dan keuzes in overeenstemming met wat voor jou van wezenlijk belang is.

2. Je leert jezelf beter kennen

Inzicht vergroot ook je zelfkennis. Je begrijpt veel beter waarom bepaalde dingen je raken.

Een voorbeeldje: iedere keer als iemand jou onvriendelijk behandelt, raak je enorm van streek. Doordat jij inzicht hebt in je waarden weet jij dat vriendelijkheid en respect de belangrijkste waarden in je leven zijn.

Je kunt jezelf beter begrijpen wanneer je in situaties met onvriendelijke mensen verkeert. Het lukt je dan gemakkelijker om jezelf gerust te stellen in soortgelijke situaties.

3. Je voelt steeds meer innerlijke vrede

Wanneer je leeft in overeenstemming met je waarden, ervaar je meer innerlijke rust. Je blijft namelijk dichtbij jezelf.

4. Het verbetert je relaties

Waarden spelen een belangrijke rol in relaties. Zodra jij je belangrijkste waarden inzichtelijk hebt, kun je ze gebruiken bij het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties. Ook gaat het je enorm helpen bij het aangaan van een liefdesrelatie.

5. Je ervaart meer levensgeluk

Zodra jij gaat leven in overeenstemming met je belangrijkste waarden ga je in de loop der tijd steeds meer levensgeluk ervaren. Je leert jezelf steeds beter kennen.

Hierdoor versterk je de relatie met jezelf, wat vervolgens bijdraagt aan je levensgeluk. Ook het ervaren van innerlijke vrede en rust zorgt voor een vreugdevol gevoel.

Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om je belangrijkste waarden in beeld te hebben. Dan is het nu tijd om praktisch aan de slag te gaan. Dankzij deze 2 stappen krijg jij jouw persoonlijke waarden inzichtelijk.

Stap 1: Waarden verkennen

Waarden verkennen is de eerste stap. Het is behulpzaam om een uitgebreide waardenlijst op te zoeken. Zodra je die lijst hebt gevonden en voor je hebt, stel je jezelf de volgende vraag: Wat is écht belangrijk voor mij in mijn leven?

Loop vervolgens de waarden stuk voor stuk na. Ga hier écht even rustig voor zitten. Je mag hierbij je gevoel en intuïtie laten leiden. Op deze manier bepaal jij welke waarden voor jou het allerbelangrijkst zijn.

Soms is het moeilijk om te kiezen uit zo’n lange lijst. Dat is niet erg. Bij deze stap mag je ongeveer 15 waarden uit kiezen uit de lijst. We gaan deze waarden in de volgende stap verder filteren.

Stap 2: waarden kiezen

Het is niet altijd even gemakkelijk om keuzes te maken. Alle waarden kunnen even belangrijk lijken. Toch is gaan we in deze stap keuzes maken om tot een top 5 te komen.

Om je hiermee op weg te helpen kun je een oefening doen. Hieronder omschrijf ik de oefening waarbij het belangrijk is om iemand te vinden die je hierbij helpt.

Oefening: Het waardenspel

Zoek iemand met wie jij samen het waarden spel kunt spelen.

Stap 1: Schrijf alle kernwaarden die je hebt gevonden op post-it briefjes.
Stap 2: Je gaat aan tafel zitten met de andere persoon. Jullie leggen de post-its in het midden van de tafel. Nu pakt de andere persoon een post it-weg. Deze post-it is nu van de andere persoon en deze waarde is van je afgenomen. 

Stap 3: Wat merk je op nu je deze waarde kwijt bent? Zodra je merkt dat je baalt kun je de waarde terugvragen. Voorwaarde hierbij is dat jij de waarde ruilt voor een andere waarde die nog op de tafel ligt. Je ruilt dus met een waarde die kennelijk iets minder belangrijk voor je is. 
Het kan extra inzichtelijk zijn als de andere persoon aan tafel aan jou de vraag stelt: ‘Waarom is deze waarde belangrijker voor je dan de andere waarden?’
Stap 4: Op deze manier zet je het spel voort totdat er nog maar vijf waarden over zijn. 

Zo ga je naar je waarden leven

Dankzij de voorgaande stappen heb je als het goed is nu je belangrijkste waarden helder. Hieronder geef ik je twee praktische tips om daadwerkelijk te gaan leven naar je waarden.

Stap 1: Uiting geven aan je waarden middels creativiteit

Je hebt nu je belangrijkste waarden helder. Om je dagelijks te herinneren aan je waarden kun je je waarden vastleggen in een kunstwerk, moodboard, gedicht of iets dergelijks.

Hierbij gaat het niet alleen om het resultaat, maar vooral om het creatieve proces. Dit proces geeft namelijk verdieping aan je waarden. Het uiteindelijke resultaat is een levendige reminder voor je.

Stap 2: Je waarden vertalen naar je gedrag

Nu is het tijd voor actie! Door actie te nemen kun je ervaren wat wel en niet werkt en kun je leren van het leven. Begin klein en zet kleine stapjes.

Neem je lijst met de top 5 waarden voor je. Ga nu bij iedere waarden na welke kleine stap je kunt nemen om deze waarden vandaag nog te gaan leven.

Stel: één van jouw waarden is vrijheid. Hoe ga jij meer vrijheid in je leven brengen?

Dit kun je doen door bijvoorbeeld een aantal uur tijd vrij te maken in je agenda. Om deze tijd/ dag naar vrijheid te kunnen invullen. Wat doet dat met je?

Kernwaarden en de liefde

Het is belangrijk om je waarden te kennen om je (liefdes)relatie te verbeteren. Je waarden kunnen je helpen op alle levensgebieden, zo ook in het vinden van de liefde of het behouden van een gezonde relatie.

[boekbd]

Lees verder:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?