Bewustzijn

Don Miguel Ruiz: je kunt kiezen voor levensgeluk (ondanks tegenslagen en trauma’s)

Door Don Miguel Ruiz
Don Miguel Ruiz: je kunt kiezen voor levensgeluk (ondanks tegenslagen en trauma’s)

De visie van sjamaan en bestsellerauteur Don Miguel Ruiz kan verzet bij je oproepen. Hij zegt: gelukkig zijn is een keuze… Maar hoe zit het dan met ziekte, zware tegenslagen en jeugdtrauma’s? Je leest het in dit bemoedigende artikel. “Je kunt ervoor kiezen om samen te werken met het leven, wat er ook om je heen gebeurt.”

We negeren de mooie dingen in het leven en focussen op de pijn.

Het lot bepaalt…

Geluk kan geen keuze zijn, toch? We zijn gelukkig of ongelukkig, afhankelijk van de situatie. Een goede bui is ongrijpbaar. Geluk komt en gaat. En kom op, niemand kan zich altijd maar gelukkig voelen.

De meeste mensen denken dat we onderhevig zijn aan het lot. We denken dat ongeluk opkomt als slecht weer en dat onze gevoelens beïnvloed worden door de sterren. En dat we net zo min controle over een slechte bui hebben als over een vloedgolf aan de andere kant van de wereld.

De keuze is aan jou

Maar dat is niet waar. Geluk is het natuurlijke gevolg van een harmonieuze relatie tussen je hoofd en je lichaam. Je hoofd en je lichaam zijn in harmonie. Dat is een staat die je wél kunt controleren, ongeacht het weer, ongeacht de omstandigheden. Of je nou ziek of gezond bent, je kunt gelukkig zijn. Je kunt ervoor kiezen om samen te werken met het leven, wat er ook om je heen gebeurt.

Jij bent verantwoordelijk voor je emotionele balans. Als je ervoor kiest om gelukkig te zijn, ongeacht de omstandigheden, dan is jouw wereld in balans. Je geeft anderen niet automatisch de schuld van je lijden. Je geeft jezelf niet steeds de schuld van fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Je inspireert balans in anderen. Je wordt een beetje volwassen.

Uitdagingen en oude wonden

Als je weet dat geluk een keuze is, dan kies je er toch altijd voor om gelukkig te zijn, of niet? Voor iets anders kiezen, zou vreemd zijn. Ervoor kiezen om ongelukkig te zijn, zou zelfs heel stom zijn.

‘Maar wat nou als ik ziek ben?’ vraag jij je misschien af. ‘Wat als ik getraumatiseerd ben?’ ‘Wat als ik een heel slechte jeugd heb gehad?’ We hebben allemaal zware uitdagingen meegemaakt. Niemand ontkomt aan pijnlijke herinneringen. Veel mensen hebben littekens van oude wonden, maar er is een verschil tussen een uitdaging – welke dan ook – en onze emotionele reactie erop. In elke situatie kunnen we kiezen hoe we reageren.

Excuses om niet gelukkig te zijn

Het besluit om gelukkig te zijn is simpel en logisch – behalve als we niet echt geloven dat het een keuze is. Het is zelfs zo dat we liever niet de macht hebben om te kiezen, omdat we vaak niet de meest wijze keuzes maken. We kiezen ervoor om ons defensief op te stellen of om wrok te koesteren. Dus geven we de controle over ons geluk aan gebeurtenissen en mensen om ons heen.

Misschien ben je geneigd om snel chagrijnig te zijn; het is een gewoonte geworden. Je hebt waarschijnlijk allerlei excuses bedacht waarom je niet gelukkig bent. Maar het kan ook zijn dat je denkt dat ongelukkig zijn van je wordt verwacht. Het is een houding waarmee je jezelf identificeert. ‘Ik ben niet zo’n opgewekt type’ zeg je misschien vaak over jezelf. ‘Melancholie komt in mijn familie vaak voor’ of ‘Ik ben gewoon van nature chagrijnig’ beweer je vaak.

Misschien vind je de aandacht die je krijgt vanwege je chagrijnige gedrag wel fijn. Lijden trekt vaak een bepaald soort mensen aan, dus kijk eens naar je relaties en vriendschappen. Wat voedt ze? Wat denk je dat je van hen nodig hebt?

Liever (mede)lijden

We kunnen er allemaal voor kiezen om gelukkig te zijn, ongeacht de omstandigheden. En toch bedanken we vaak voor de eer. Ons handelen lijkt uit te dragen dat we liever lijden. Dat we liever medelijden ontvangen. We negeren de mooie dingen in het leven en focussen op de pijn. Met andere woorden: we maken de domste keus.

Waarom denk je nog steeds dat ongelukkig zijn de beste keuze is? Het is lastig iets te bereiken waarin je niet gelooft. Het is moeilijk te genieten van iets waarvan je gelooft dat je het niet verdient. Hoe kun je openstaan voor vreugde als je altijd maar bezig bent met het zaaien van zaden van ontevredenheid?

Creëer je eigen tuin van geluk

Vanaf nu kun je nieuwe zaden zaaien. Vanaf nu kunnen je gedachten de liefde weerspiegelen die jij voor jezelf voelt. Vanaf nu kun je verstandig zijn…en het is verstandig om volledig op het leven te vertrouwen. Vanaf nu kun je wijs zijn… en het is wijs om een gezonde relatie tussen je geest en je fysieke lichaam te creëren.

Dus kom op. Zaai de zaden van harmonie tussen de verteller en de mens. Laat deze zaden groeien en dan bloeien. Je creëert je eigen tuin van geluk, dus kies verstandig. Kies ervoor om gelukkig te zijn. Altijd. Hoe dan ook.

De vier inzichten

De vier inzichten

Als we de vier inzichten consequent toepassen in ons dagelijks leven, gaan we alles door een heel andere bril bekijken. We zien in dat wijzelf de enigen zijn die ons eigen geluk en welzijn kunnen creëren. De manier waarop Ruiz ons dit laat zien, ligt zo voor de hand dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat we met zoiets simpels niet allang een begin hebben gemaakt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over je eigen geluk creëren:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Don Miguel Ruiz
Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz verwierf grote internationale bekendheid met bestsellers als De vier inzichten en Meesterschap in liefde. Hij is sjamaan en wijdt zijn leven aan het verspreiden van de Tolteekse wijsheid.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?