Bewustzijn

Eeuwenoude wijsheid: waarom je juist dingen verliest waar je je aan vastklampt

Door Gregg Braden
Eeuwenoude wijsheid: waarom je juist dingen verliest waar je je aan vastklampt

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: iets wat je absoluut niet wilde verliezen, verdween zomaar uit je leven. Waarom gebeurt dat? En hoe kun je omgaan met verlies volgens oude wijsheid? Gregg Braden vertelt je hierover in dit fragment uit De wijsheidscodes.

Als we een gevoel van verlies van iets of iemand ervaren, gaat het niet zozeer over hun verdwijnen uit de wereld maar meer over onze perceptie van hun verdwijnen.

Niets kan echt verdwijnen

We zijn onderdeel van een levend universum dat voortdurend in beweging is, verschijnt, verdwijnt en dynamische veranderingen creëert – van het DNA in onze cellen en de relaties in ons leven tot aan de samenleving waarin we leven. Het boeddhisme herinnert ons eraan dat onze ervaring van verlies het gevolg is van onze kijk op het leven, onze omgeving en de relaties binnen de context van die verandering.

Niets kan echt verdwijnen in die zin dat het niet meer bestaat – zoals bij vernietiging. Als we een gevoel van verlies van iets of iemand ervaren, gaat het niet zozeer over hun verdwijnen uit de wereld maar meer over onze perceptie van hun verdwijnen.

De relaties in ons leven zijn een energetische dans. Ze zijn tijdloos en continu. Soms bewust, maar vaak ook niet, leiden de partners die met ons dansen ons naar de best mogelijke bestemming, of ze zorgen ervoor dat we bezwijken onder ons lot. Het is belangrijk om te beseffen dat de overeenkomst is gebaseerd op synergieën die elkaar op een bepaald moment overlappen. De verwachting dat onze synergie in de loop van de tijd blijvend en onveranderlijk is – onze gehechtheid aan blijvende harmonie – veroorzaakt lijden terwijl we niet lijden.

Je verliest alleen dingen waaraan je je vastklampt

Wijsheidscode: Je verliest alleen de dingen waaraan je je vastklampt.

Gebruik: Deze code herinnert ons eraan dat ons lijden in tijden van verlies het gevolg is van onze gehechtheid aan dingen die vergankelijk zijn.

Bron: Een veelgebruikte, alledaagse samenvatting van het boeddhistische beginsel ‘onthechting’.

Deze wijsheidscode wordt vaak beschouwd als een directe uitspraak van de Boeddha, maar dat is niet zo. Hoewel de woorden van deze code de leer van de Boeddha ondersteunen, is er, voor zover de auteur weet, geen boek,  hoofdstuk of vers in de oude Sanskriet teksten waarin deze woorden zo voorkomen.

Deze wijsheidscode is eerder een veelgebruikte samenvatting van het boeddhistische grondbeginsel onthechting en wat dit inhoudt bij een verlies. Deze code biedt een nieuw perspectief op verlies en hoe we het lijden aan verlies kunnen helen via de drie kenmerken van bestaan.

Samengevat wijst het eerste kenmerk van bestaan direct op de vergankelijkheid van alle dingen en herinnert het ons eraan dat alle mensen en alle relaties tijdelijk zijn.

Het tweede kenmerk van bestaan geeft onomwonden aan dat ons lijden het gevolg is van onze gehechtheid aan mensen, relaties en omstandigheden die van nature tijdelijk zijn.

Het derde kenmerk van bestaan is bedoeld als oplossing voor de eerste twee kenmerken. Het is tevens de bron van de kracht en heling die mogelijk is met deze wijsheidscode.

Het derde kenmerk van bestaan staat bekend als de leer van geen-zelf (anatman in het Sanskriet). Hierin wordt gezegd dat het voor heling bij verlies essentieel is dat we het aspect van onszelf dat lijden ervaart opgeven – het ego-zelf dat wil dat onze vriendschappen, relaties, families en levensomstandigheden onveranderlijk blijven. Dit doen we door geen-zelf als de grotere expressie van onszelf te omarmen.

In deze nieuwe, uitgebreidere, ruimere identiteit nemen we onszelf waar als deel van, en niet afgescheiden van de wereld om ons heen. Als onderdeel van alles wat we kennen en ervaren, kunnen we onmogelijk iets verliezen.

Je mag evengoed pijn voelen

Voor alle duidelijkheid, het is niet de bedoeling dat deze wijsheidscode een onverschillige houding aankweekt ten opzichte van verliezen die we ongetwijfeld zullen ervaren in het leven. Het is niet de bedoeling om de pijn die we voelen na het verlies van een vriend(in), huisdier of geliefde te bagatelliseren of te ontkennen. De code wil de last van het verdriet verlichten op het moment van verlies.

De kracht van deze wijsheidscode is dat deze ons een reden geeft om anders te gaan denken over mensen, plekken en dingen die uit ons leven verdwijnen. Aan dit verdwijnen kunnen we niets veranderen. Als we te maken krijgen met een verlies, hebben we twee keuzes: we kunnen gevangen blijven in gevoelens van onrecht, mislukking en de tragedie van het verlies, of we kunnen ons verlies accepteren en de heling die nodig is om de leegte op te vullen toelaten.

Zo kun je deze oude wijsheid gebruiken

Wijsheidscode 10 is een informele uitspraak die ons herinnert aan de bron van ons lijden in tijden van verlies, en ook een remedie waarmee we ons lijden kunnen overwinnen. De kracht van wijsheidscodes ligt in hun herhaling op een bevestigende, positieve manier. Hierdoor ontstaat een inprenting in het onderbewustzijn.

Wanneer we zorgen voor harmonie tussen hart en hersenen openen we een ‘hotline’ waarmee we direct met het onderbewustzijn kunnen communiceren. Zorg dus voor hart-hersenharmonie en zeg deze code regel voor regel, in stilte of hardop, tot je een verandering in de beleving van verdriet door je verlies ervaart. Je kunt kiezen voor het oorspronkelijke (je) sjabloon of het persoonlijke (ik) sjabloon. Het is hierbij belangrijk dat je de code omarmt, je onverdeelde aandacht geeft en je aandacht richt op je adem en je hart in plaats van op je hoofd.

Fragment uit: De wijsheidscodes

De wijsheidscodes

De wijsheidscodes

Wil je de magie van deze wijsheidcodes zelf in actie zien en ze zelf gebruiken? In De wijsheidcodes van Gregg Braden ontdek je verborgen codes van wijsheid in eeuwenoude spirituele geschriften. Elke wijsheidscode gaat vergezeld van een korte omschrijving van wat de code betekent, waarom deze belangrijk is en hoe je de code in je leven kunt toepassen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over oude wijsheid:

Deel dit artikel online
Gregg Braden
Gregg Braden

Gregg Braden schreef diverse New York Times bestsellers. Hij maakt net als Lynne McTaggart en Bruce Lipton wetenschap en spiritualiteit toegankelijk voor een groot publiek. Hij spreekt over de hele wereld en heeft meer dan 800.000 volgers online.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?