Bewustzijn

Wijsheid van de Boeddha en mystici over de waarheid en de sleutel tot innerlijk weten

Door redacteur
Wijsheid van de Boeddha en mystici over de waarheid en de sleutel tot innerlijk weten

Wat is de waarheid? Volgens vele mystici en de Boeddha vinden we waarheid niet buiten ons maar ín ons. Een bepaald mechanisme in ons lichaam kan ons helpen de waarheid en innerlijk weten te vinden. Marja de Vries, auteur van De hele olifant in beeld, heeft vele tradities en wijsheden onderzocht en schrijft in dit artikel over de sleutel naar de waarheid.

Wanneer we leren om onze gevoelens te zuiveren, is het mogelijk dat ze een objectief instrument voor het waarnemen van innerlijke kennis worden.

Innerlijk weten

De Waarheid zelf … kan alleen gerealiseerd worden in het eigen diepste bewustzijn.

Siddhartha gautama de boeddha – 500 v.Chr.

Hoe kunnen we ieder voor onszelf weten wat waar is in een tijd waarin alles in verandering is en datgene wat de westerse wetenschap vandaag voor waar houdt, morgen misschien alweer achterhaald is? Hoe kunnen we weten wat onze eigen waarheid is in een wereld waarin er steeds meer verschillende waarheden lijken te bestaan?

In deze tijd waarin alle waarheden en zekerheden op losse schroeven lijken te komen staan, wordt ieder van ons dagelijks uitgedaagd om voor onszelf uit te maken wat we eigenlijk beschouwen als waarheid en wat niet. Ons eigen onderscheidingsvermogen en het ontwikkelen van een vertrouwen in ons eigen innerlijk weten wordt daarom dan ook steeds belangrijker.

Boeddha over eigen wijsheid

De grote wijzen hebben altijd gewezen op het belang van dit innerlijk weten. Zij adviseerden dan ook om hun woorden niet zonder meer te geloven als zijnde waar. Zo gaf de Boeddha al 2500 jaar geleden de volgende raad:

Geloof niet zomaar iets wat je hebt gehoord.
Geloof niet in tradities alleen omdat ze vele generaties doorgegeven zijn.
Geloof niet iets alleen op basis van het feit dat er veel over gepraat wordt.
Geloof niet iets omdat het zo staat opgeschreven in geschriften die afkomstig zijn van oude wijzen.

Geloof niet in vermoedens.
Geloof niet iets omdat een autoriteit, een docent of iemand die ouder is het zegt.
Geloof alleen iets nadat je het voor jezelf hebt uitgetest en op die manier hebt ontdekt, dat het zowel voor jou blijkt te werken alsook dat het ten goede komt aan alles en iedereen.
Accepteer het dan en leef er dan ook naar.

Voor mystici is dat niets nieuws. Zij hebben altijd geweten dat de waarheid ergens diep in onszelf te vinden is en dat het mogelijk is om te leren daar door middel van oefening steeds duidelijker contact mee te maken. Dit is echter iets dat in onze westerse cultuur en helemaal binnen de westerse wetenschap lange tijd geen aandacht heeft gehad. De Canadees van Indiase afkomst ravi ravindra – voormalig professor in vergelijkende godsdienstwetenschappen en voormalig fysicus – wijst er in zijn boek Science and the Sacred. Eternal Wisdom in a Changing World (2002) op dat de moderne westerse wetenschap in haar ijver helaas een stap te ver is gegaan.

Gezond verstand is geen betrouwbare gids

In haar streven om objectieve resultaten te bereiken door het uitsluiten van alle persoonlijke indrukken en gevoelens, heeft deze wetenschap volgens hem de baby met het badwater weggegooid. Het is waar dat de geschiedenis van de westerse wetenschap duidelijk heeft gemaakt dat ons alledaags gezond verstand geen betrouwbare gids is voor de waarheid, schrijft hij.

Gevoelens als pad naar wijsheid

Hij voegt daar echter aan toe dat alle spirituele disciplines het erover eens zijn dat juist onze gevoelens een pad naar kennis zijn en dat zij instrumenten zijn voor de hoogste kennis. Al deze spirituele tradities wijzen er echter op, legt hij uit, ‘dat er een zuivering of een verdieping van deze (ongeschoolde) gevoelens vereist is, zodat we objectieve kennis kunnen verkrijgen door middel van onze gevoelens’. In andere woorden, wanneer we leren om onze gevoelens te zuiveren, is het mogelijk dat ze een objectief instrument voor het waarnemen van innerlijke kennis worden.

Wat op dit moment in de geschiedenis helemaal nieuw is, is dat dit niet alleen iets is waar mystici mee worden geconfronteerd, maar waar wij nu allemaal mee worden geconfronteerd. We zijn op onszelf teruggeworpen om zelf te bepalen wat onze waarheid is en ook of er mogelijk zoiets als universele Waarheid bestaat.

Bij deze speurtocht op zoek naar de waarheid kunnen we mogelijke waarheden voor onszelf uittesten, door ofwel
via eigen ervaring te ontdekken of het wel of niet werkt, ofwel met behulp van contemplatie en meditatie voor onszelf vast te stellen of het slechts meningen zijn of werkelijk waarheden.

Dit is een fragment uit De hele olifant in beeld

De hele olifant in beeld

De hele olifant in beeld

Marja de Vries biedt met De hele olifant in beeld inzicht in het bestaan en de werking van Universele Wetten en de Gulden Snede. Het boek is een synthese van de gemeenschappelijke inzichten van vele verschillende wijsheidstradities en recente baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen die met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over innerlijke wijsheid:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?