Home Hooggevoeligheid Aardingsoefening (voordat je dag begint) voor meer rust en ruimte in je hoofd (duur: 5 min)

Aardingsoefening (voordat je dag begint) voor meer rust en ruimte in je hoofd (duur: 5 min)

Door redacteur
aardingsoefening

Voor een rustig hoofd is aarding enorm belangrijk – het contact met jezelf en de aarde. In onze samenleving worden we te veel en te vaak uitgenodigd in ons hoofd te zitten, en het denken is enorm belangrijk geworden. We zijn een soort ‘wandelende hersenpannen’ geworden, omdat we de ratio zo’n belangrijke plek toekennen. In dit artikel lees je meer over aarden, hoe contact kunt maken met de aarde en een aardingsoefening uit Puur lichter leven van Jolijn Hendriks.

Aarden

De natuur is een krachtige hulpbron bij het aarden. Contact met onder andere dieren, bloemen, bomen en planten, water en lucht helpen je op een toegankelijke manier meer in je lijf te komen. Onrust in je hoofd verdwijnt als je contact maakt met de aarde. Als ik een drukke dag heb gehad met lessen of consulten en ik kom thuis, dan knuffel ik mijn kind en de kat en voel ik mijn energie gelijk zakken. Uitwaaien op het strand, puzzelen, schilderen of een spelletje doen helpen me heel snel om in mijn lijf te komen en alle drukte van de dag te vergeten.

Contact met de aarde maken en gronden in je fysieke systeem kun je doen door:  – huppelen – springen – lopen/wandelen – werken in de tuin – een bad nemen – zwemmen/bewegen op wat voor manier dus ook! – knuffelen – iets creatiefs doen (kleien, schilderen) – lopen in water, zand, aarde – … vul zelf maar aan als je nog een eigen manier hebt.

Jolijn Hendriks: ‘Mijn jongste dochter aardt heel goed als ze beweegt. Een tijdje terug was ik met haar in een bijzonder bos en daar was een enorme boom. Ze ging naar de boom toe en omarmde zijn dikke stam – voor zover dat ging – en zei: ‘Mam, wat voelt dat heerlijk, ik kan hier wel uren staan!’

Bomen geven ook iets van kracht en ‘aarding’, door hun stevigheid en geworteldheid. Ook een huisdier kan hierbij helpen. Het aaien van een dier kan je helpen te ontladen en te gronden. Paardrijden en dieren verzorgen kunnen in dit verband goed werken.

Aardingsoefening voor de aanvang van de dag

Deze oefening kun je doen terwijl je opstaat of nadat je klaar bent om de dag te gaan beginnen. Duur: 5 minuten. Ga stevig staan. Zet je voeten een klein beetje uit elkaar, zodat het ook stevig voelt. Sluit je ogen. Haal diep adem en blaas uit door je mond. Ga met je aandacht naar je stuitgebied en visualiseer een kabel vanaf dat gebied, die door alle aardlagen heen helemaal tot aan de kern van de aarde loopt en die zich daar vastzet. Op de kabel zet je je naam en de datum van de dag: bijvoorbeeld: ‘Annemarie, 13-10-2016’. Visualiseer nu een kleur en omring je met die kleur. Voel welke kleur nu prettig voor je voelt. Omring je daarmee van achteren en van voren, helemaal rondom je. Omring jezelf dan ook met een cocon of deken (al dan niet doorschijnend – wat je zelf prettig vindt) en voel de bescherming daarvan. Voel ook dat er in het universum positieve krachten zijn die je willen beschermen. Blijf nog heel even zo staan. Open dan je ogen en begin je dag.

Vragen

  • Welke vormen gebruik je om weer in contact met de aarde en je lijf te zijn?
  • Hoe krijg jij je hoofd rustig, wat helpt je daarin?
  • Van welke vorm maak je momenteel te weinig gebruik voor je gevoel? Hoe komt dat?

Opdracht

Maak voor jezelf een actieplan om meer rust in je hoofd te krijgen. Pak je agenda erbij en geef daarin je rustmomenten en de manieren waarop je die creëert aan. Plan je rust! Ga vervolgens na een week eens na in hoeverre je je aan die rustmomenten hebt gehouden. Waar ben je eraan voorbijgegaan? Maak eens helder voor jezelf waarom je op dat punt aan jezelf voorbijgaat. Mediteren en bidden zijn mooie vormen om je gedachten tot rust te brengen of te ordenen. Stilte is de basis om je hartcentrum te kunnen openen en te luisteren naar de wensen en verlangens van je hart. Rust in je hoofd geeft je ruimte voor plezier, vreugde en genieten.

Boekentip: Puur lichter leven

Wil je meer leren over hooggevoeligheid en hoe je steeds lichter kunt gaan leven? Dan is Puur lichter leven van Jolijn Hendriks echt een aanrader: hierin staan nog veel meer tips en inzichten om los te laten wat zwaarte geeft.

Je bestelt jouw exemplaar al voor  € 17,50 bij onze webshop Boekenwereld.com.

 

 

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter