Spiritualiteit

Energetisch aarden: vijf kenmerken van slecht geaard zijn

Door Mieke Lannoey
Energetisch aarden: vijf kenmerken van slecht geaard zijn

Toen ik afgelopen zomer te horen kreeg dat ik – nog steeds – niet goed geaard was, kwam dat best wel hard bij me binnen. Sinds mijn burn-out, enkele jaren voordien, was ik namelijk bewust bezig met aarden. Ik spendeerde veel tijd in de natuur, maakte elke dag contact met de aarde en droeg aardende edelstenen. Ik begon te beseffen dat aarden veel verder gaat dan ‘uit je hoofd komen’ of ‘met je blote voeten door het gras lopen’. Het gaat over echt aanwezig zijn in je lichaam en leven en je veilig en thuis voelen bij jezelf.

Heel wat kenmerken in mijn leven getuigden van het tegendeel. Ik zeg niet dat dit dé kenmerken zijn van niet goed geaard zijn, maar ik wil ze wel graag met je delen zodat het ook voor jou concreter wordt wat ‘slecht geaard zijn’ nu juist betekent.

Kenmerken van slecht aarding:

1. Teleurgesteld zijn in het leven

Hoe avontuurlijk je leven ook is en hoe vervullend het langs de buitenkant ook lijkt, je slaagt er niet in om er echt van te genieten. Je voelt je vaak afgevlakt, hebt regelmatig te kampen met neerslachtige periodes en vraagt je overwegend af ‘is het dit nu maar?’. Om dit gevoel te (over)compenseren ga je op zoek naar kicks en sensatie of vertoon je vluchtgedrag. Je vlucht bijvoorbeeld weg in uitgaan, reizen, alcohol, relaties, je werk, opleidingen… Je wilt overal zijn, behalve hier en nu aanwezig bij jezelf.

2. Zelfsabotage

Het lijkt wel of nooit alles tegelijk goed mag gaan in je leven. Er is altijd wel iets gaande. Heb je een vervullende relatie, dan loopt het fout op je werk. Heb je een toffe job, dan krijg je financiële problemen. Ervaar je financiële flow, dan word je lichamelijk ziek etc. etc. Je wordt moe van jezelf en je omgeving aanschouwt je als iemand die maar niet volwassen wilt worden.

3. In een fantasiewereld leven

Iedereen ziet dat je voor de verkeerde partner hebt gekozen en dat er van die relatie niets in huis zal komen, behalve jij. Iedereen merkt dat je op een burn-out aan het afstevenen bent, behalve jij. Het lijkt soms wel of je in een andere realiteit leeft dan de mensen om je heen. Dit komt doordat je heel slecht in contact staat met jezelf en je grenzen, waardoor je je zelfzorg uiteraard te wensen overlaat.

4. Weerstand tegen het dagelijkse

Wassen, strijken, kuisen, het gras afrijden, administratie in orde brengen, de rekeningen betalen… al de huishoudelijke dingen die bij het aardse leven horen. Je doet dit alleen maar omdat het moet of zo hoort. Het liefst zal je al deze verantwoordelijkheden overslaan. Je schuift deze taken daarom ook zolang mogelijk voor je uit of laat ze (zelfs op volwassen leeftijd nog) door je ouders uitvoeren.

5. Spiritualiteit werkt averechts

Wanneer iemand die slecht geaard is zich op het spirituele pad begeeft, werkt dat in eerste instantie juist averechts. Alsof je ziel dan een vreugdedansje doet en roept “JOEPIE NU GAAN WE EINDELIJK NAAR HUIS!” om vervolgens nog wat hoger in je lijf te kruipen. Zweverig wordt dit fenomeen ook wel genoemd. Alias je gaat je nog minder met dit aardse leven bezighouden.

Meer inzichten zoals deze maar ook tips en opdrachten om bewust verandering te brengen in jezelf en je leven deel ik in mijn online cursus ‘De reis naar je ware zelf‘.

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën en werk aan je bewustwording van aura’s en chakra’s. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen, het ontmoeten van je innerlijke leraar en jouw persoonlijke gidsen en helpers, intuïtief auralezen en genezen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Ga aan de slag met de onderstaande oefeningen en laat jezelf goed aarden:

 

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reacties
 1. Chantal Vredenborg 6 januari 2020 - 19:05
  Reply

  Ik herken de 5 kenmerken van slecht geaard zijn. Ook ik heb een burn out gehad vorig jaar. En dacht al goed bezig te zijn door veel in het bos te lopen maar ik merk nog steeds vluchtgedrag. Wat heb jij toen gedaan? Oftewel wat moet ik doen? Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Céderic 20 februari 2020 - 07:13
   Reply

   Chantal, gewoon jou gevoel en intuïtie volgen en dat is meer dan genoeg. Voor mij gaat heel het proces er over om jezelf, je ziel, je intuïtie te vertrouwen. Ga je hiervoor door een zweverige periode, dat is helemaal geen probleem, want dit kan gewoon een teken zijn dat er nog lessen inzitten of dat je continu energetische updates krijgt waardoor je weer moet aarden. Hoe hoger je vibratie/energie gaat, hoe meer je zult moeten aarden tot alles zich uitbalanceerd. Ik heb letterlijk jaren gedaan om degelijk geaard te zijn en dan nog het blijft een praktijk die ik bijna dagelijks doe om geaard te blijven. Voor mij is yoga daar heel effectief voor naast wandelen of vertoeven in de natuur. Veel succes op je pad, volg de lessen langs binnen en je komt vanzelf waar je hoort te zijn. Nog een tip: je kan steeds vragen aan jezelf: wat heb ik nu of in de komende tijd nodig om verder te aarden? Warme groet Céderic

 2. Atlan53 26 september 2020 - 17:32
  Reply

  Ooit gehoord van tegengewerkt worden? Neen niet zelf sabotage, of slecht geaard zijn. Tegenwerking door zaken ingebakken in de maatschappij die zorgen dat je moeilijk je evenwicht kan vinden en/of regelmatig uit je evenwicht wordt gebracht.

 3. Kristien Vanlaar 1 november 2023 - 12:09
  Reply

  Als ik luister naar mijn intuitie, dan zou ik elke dag in de natuur moeten gaan wandelen, en vooral lange wandelingen maken. Ik doe graag treinstappers, in Vlaanderen zijn er zo intussen een 40- of 50-tal. Het zijn wandelingen van ongeveer 20-25 km, die vertrekken in één station ergens in Vlaanderen en ze eindigen in een ander station in Vlaanderen, waar je dan weer de trein naar huis kunt nemen. Maar ik kan net elke dag enkel treinstappers doen. Ik zit al vele jaren in een burnout, en wil ook veel trauma helen en boeken lezen. Ik probeer zelfs enkele vakken van Psychologie te doen, maar daar heb ik veel minder motivatie voor. Dat wandelen is wel gezond, maar ik krijg niets anders gedaan als ik altijd maar ga wandelen en doe wat mijn intuitie me ingeeft. En ik ben na zoveel km wandelen, ook hele Camino Frances vorig jaar afgewandeld, rond 900 km, nog steeds niet geaard. Hoe kom ik tot dat punt? Wat kan ik meer doen? Ik mediteer ook, doe vaak ademhalingsoefeningen en toch... het blijft een uitdaging. Hoe dit aanpakken ?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?