Spiritualiteit

Feng Shui: waarom rommel in huis je rust verstoord (11 redenen)

Door Nina Elshof
Feng Shui: waarom rommel in huis je rust verstoord (11 redenen)

Rommel in huis lijkt onschuldig maar volgens Feng Shui-expert Nina Elshof, auteur van Huis en ziel, verstoort het ongemerkt je leven. In dit artikel lees je het effect van rommel op jouw geestelijke en lichamelijke welzijn én het effect op je leven. Dit artikel is een vriendelijke herinnering om jezelf te trakteren op een rommelloos leven.

Opruimen geeft je de gelegenheid om vertrouwd te raken met het loslaten van het leven en het accepteren van de dood om ruimte te maken voor nieuw leven.

Wat is rommel?

Rommel kan uitgelegd worden als iets dat rommelig is. Hetis ook waardeloze troep, fysieke rommel. Rommel heeft betrekking op alles wat je om je heen verzameld hebt, in welke vorm dan ook, dat zijn geldigheid, functie of levenskracht verloren heeft en je daardoor verhindert je leven te leven zoals je dat graag zou willen.

Rommel kan zich ook in niet-fysieke vorm laten zien, bijvoorbeeld in de vorm van acties die nog ondernomen of taken die nog verricht moeten worden. We hebben allemaal wel een lijstje met de dingen die gedaan moeten worden maar die nog steeds op uitvoering wachten. Ze zijn niet fysiek zichtbaar als rommel, maar houden toch onbewust een deel van je aandacht gevangen.

Kortom het effect van rommel is groot!

Dit zijn de effecten van rommel op jouw leven:

1. Rommel maakt moe en lethargisch

Het kost ontzettend veel moeite om spullen terug te vinden als er rommel heerst in je huis en in je leven. Op een gegeven moment houd je, vanuit een gevoel van wanhoop, vanzelf op met zoeken. Een rommelige hoeveelheid spullen om je heen vraagt voortdurend om aandacht en laat je niet met rust, waardoor je je vermoeid kunt voelen.

2. Rommel houdt je gebonden aan het verleden

Rommel draagt de onuitgesproken boodschap in zich van ‘nog iets te moeten doen’, ‘nog iets te moeten afmaken’. Als er voortdurend zaken wachten op afronding heb je nooit het gevoel klaar te zijn en rust te vinden, je kunt dingen niet afsluiten. Je blik is hierdoor op het verleden gericht, daardoor ben je niet vrij voor iets nieuws of voor de toekomst.

3. Rommel brengt verwarring en maakt chaotisch

Constante rommel om je heen kan ervoor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt en je helderheid verliest.

4. Rommel beïnvloedt de wijze waarop anderen je behandelen

Je wordt behandeld zoals je jezelf behandelt. Vooral als je zelf nogal rommelig omgaat met je agenda en als gevolg daarvan met enige regelmaat te laat komt op je afspraken, zien anderen er het nut niet van in om voor een afspraak met jou wel op tijd te komen.

Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je tijdens een vergadering je papieren niet op orde hebt en de weg kwijt bent in de documenten die je hebt meegenomen. Daardoor kun je vragen misschien niet adequaat beantwoorden. Als dit vaker gebeurt zullen mensen je minder serieus nemen. Als jij je afspraak of je taak niet serieus neemt doordat je er niet consciëntieus mee omgaat en er een rommeltje van maakt, waarom zouden anderen jou dan nog wel serieus nemen?

5. Rommel creëert uitstel

Je hebt besloten een schilderij op te hangen. Als je een gaatje wilt boren en de plek van dat gaatje eerst wilt markeren, heb je een potloodje nodig. Drie lades en twee fruitschalen met rommeltjes verder vind je eindelijk het potloodje. Als de punt dan afgebroken blijkt, herhaalt diezelfde zoektocht zich om de puntenslijper te vinden.

Spullen en hulpmiddelen die niet op hun plek liggen als je ze nodigt hebt, werken vertragend en demotiverend op de oorspronkelijke handeling die je wilde verrichten. De tijd die je voor dit klusje had vrijgemaakt wordt daardoor opgevuld met het zoeken naar de middelen die je ervoor nodig hebt. Het ophangen van het schilderij wordt daardoor uitgesteld en er moet opnieuw tijd voor vrijgemaakt worden. Van uitstel komt echter al snel afstel.

Ondertussen draagt dit uitstel van het ophangen van het schilderij bij aan het eindeloos voortbestaan van het lijstje met dingen die nog gedaan moeten worden.

6. Rommel kan schaamte en eenzaamheid veroorzaken

Een huis vol rommel oogt niet uitnodigend. In je onderbewuste kan dit je een ongemakkelijk gevoel geven; je schaamt je voor hoe je huis eruitziet. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat je niet zo gemakkelijk mensen in je huis meer wilt ontvangen.

Het kan ook zijn dat mensen zich ongemakkelijk voelen in jouw rommelige omgeving en ervoor kiezen om weg te blijven. Rommel heeft daardoor een negatief effect op je sociale leven, wat zelfs kan leiden tot eenzaamheid.

7. Rommel kan je leven ‘in de wacht zetten’

Letterlijk in de wacht zetten, want waar moet je beginnen met opruimen? Bij de stapel was die nog gestreken moet worden, de administratie die nog geordend moet worden of bij een ander klusje dat je niet leuk vindt? Als er te veel rommel aanwezig is, is het moeilijk om een begin te maken, met als resultaat dat je helemaal niet begint, alles laat voor wat het is en wacht op het ‘juiste moment’. De nieuwe kansen en mogelijkheden die voorbijkomen kunnen niet makkelijk gegrepen worden, omdat er nog te veel oude zaken wachten op aandacht of afhandelen. Er is dan eigenlijk geen ruimte voor iets nieuws.

8. Rommel kan depressief maken

Depressiviteit is een ziekte waar niet mee te spotten valt. Toch durf ik te beweren dat het lastig is om blij, vrolijk, open en actief in het leven te staan als er om je heen chaos heerst. Mensen die weleens een ingrijpende verbouwing in huis hebben meegemaakt, weten hoeveel invloed dit heeft op je leven.

De relatie tussen rommel en depressiviteit wordt door menigeen absoluut bevestigd: als er sprake is van depressiviteit is het omgekeerd bijna onmogelijk om huis en leven op orde te houden.

Wanhoop en gebrek aan levenslust maken zich dan van de zieke meester, waardoor er een gevoel kan ontstaan dat niets er meer toe doet, alles nutteloos en niets meer belangrijk is. Ook als er ‘slechts’ sprake is van een tijdelijke periode van somberheid, verdriet, treurnis, ergernis of neerslachtigheid is het moeilijk om te voorkomen dat de rommel toeslaat in je huis of je leven.

9. Een ruimte met rommel vraagt meer tijd om schoon te maken

Het is een hele klus om alle stapeltjes en spulletjes op te pakken, schoon te maken en weer terug te plaatsen. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer stof er zich op kan verzamelen. Begrijp me goed, ik ben geen voorstander van een steriel, levenloos interieur, maar als de balans van een ‘gezellige’ chaos doorslaat naar een niet meer te overziene en te controleren rommel, dan slaat de vervuiling snel toe.

Toename van rommel gaat dan ook hand in hand met een toename van viezigheid en verloedering. Ook als het in jezelf een rommeltje is, als je last hebt van een hoofd vol gedachtes en een lijf vol emoties, zal dat tot uitdrukking komen in je omgeving. Die reflecteert deze innerlijke volheid en gebrek aan helderheid, omdat je niet tot opruimen en schoonmaken komt.

10. Rommel kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen

Enerzijds is dit puur hygiënisch: ruimtes waar veel rommel aanwezig is laten zich nu eenmaal lastiger en minder grondig schoonmaken, zoals ik hiervoor al schreef. Verder zorgen stapels rommel voor het aantrekken van ongedierte, schimmels en andere fauna waar je liever niet over na wilt denken. Veel rommel in huis brengt ook een groter risico op brand met zich mee.

Een ander belangrijk gezondheidspunt is de rommel die ín je lichaam kan ontstaan door een rommelige eetpatroon. Een slecht of onregelmatig gevoed lichaam lijdt eerder aan kwalen en geeft een grotere kans op falen in welke vorm dan ook.

Emotionele rommel in je hoofd en je hart maakt het lastiger om je niet te buiten te gaan aan alcohol, sigaretten, drugs of andere geestverruimende of juist bedwelmende middelen. De discipline die nodig is om te weten waar je grenzen liggen en om op het juiste moment te stoppen, vraagt helderheid van geest en het kunnen maken van duidelijke keuzes.

11. Rommel leidt je aandacht af van belangrijkere zaken

Door het zoeken naar de verdwaalde autosleutels kun je zo afgeleid raken dat je daardoor uiteindelijk je boodschappenbriefje vergeet. Nu is het vergeten van een boodschappenbriefje natuurlijk niet het einde van de wereld, maar vervelend is het zeker en irritant ook. Het wordt echter anders als je niet je boodschappenbriefje vergeet, maar op het vliegveld tot de ontdekking komt dat je je paspoort vergeten bent. Het kost je, kortom, veel moeite en energie om je aandacht erbij te houden als rommel en onduidelijkheid je voortdurend uit een ritme en je balans halen.

Hoe pak je rommel aan?

Je kunt natuurlijk beginnen met opruimen en spullen weggooien. Wil je dit proces bewust aanpakken? Probeer dan eens om je huis spiritueel op te ruimen, want echt opruimen is een vorm van alchemie met diepe uitwerking op je geest.

Fragment uit: Huis en ziel

Huis & ziel

Huis & ziel

Nina Elshof laat je met Huis & Ziel zien dat opruimen in je huis en hoofd ruimte schept voor nieuwe zin in het leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Feng Shui helpt je vervolgens om jouw huis energetisch in balans te brengen. Dit zijn onze leukste artikelen met tips uit Feng Shui:

Boekentip van de redactie
Het wiel van wijsheid
€ 15,00

Het wiel van wijsheid

Alberto Villoldo

In 'Het wiel van wijsheid' reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma's te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Nina Elshof
Nina Elshof

Nina Elshof wordt erkend als dé specialist op het gebied van Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Ze is schrijver van onder meer het boek 'Huis & Ziel', is een internationaal spreker en geeft gepassioneerde lezingen over Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Nina is oprichter en directeur van de enige volledige erkende Feng Shui en Nine Star Ki beroepsopleiding in Nederland: de Feng Shui Academie. Naast de lessen kun je bij haar terecht voor Feng Shui en Nine Star Ki consulten, begeleidt ze ver- en nieuwbouw projecten en beantwoord zij je loopbaan- en levensvragen. "Ik ben een wegbereider, ik ben een vernieuwer, een visionair. En ik ben een breekijzer. Iemand die het initiatief neemt om dat geen wat niet meer werkt te doorbreken bij de gratie van een nieuwe geboorte. Het is mijn missie om iedereen bewust te maken dat je jezelf kunt leren kennen aan de hand van je huis. Dat je jezelf kunt bevrijden uit het harnas van angst en beperkingen door met behulp van Nine Star Ki te herkennen wat jouw levensmissie is."

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Het wiel van wijsheid
€ 15,00

Het wiel van wijsheid

Alberto Villoldo

In 'Het wiel van wijsheid' reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma's te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?