Feng Shui

Feng Shui-expert: 9 ideeën voor meer stilte in huis

Door Nina Elshof
Feng Shui-expert: 9 ideeën voor meer stilte in huis

Stilte, waar vind je het nog? We hebben er als mensen veel behoefte aan maar in onze maatschappij is het moeilijk te vinden. Zelfs op de stilste plekjes hoor je op de achtergrond nog steeds geluid. Daarnaast zorgen alle reclameboodschappen en (social) media ervoor dat stilte zeldzaam is. Behoefte aan stilte? Creëer dan je eigen oase van stilte in je huis met deze tips van Feng Shui-expert Nina Elshof.

Eigenlijk is het nergens meer stil in Nederland. Zelfs op de stilste plekjes hoor je op de achtergrond nog steeds een snelweg suizen of een vliegtuig zoemen. Ondanks dat de plek dan wellicht stil kan zijn, lijkt het wel of het geluid van zo’n snelweg of vliegtuig alleen maar meer aandacht vraagt en irriteert. Heb je je wel eens afgevraagd hoe dat komt? Hoe het komt dat het zo moeilijk is om je af te sluiten voor geluid, ook geluiden die helemaal niet hard klinken zoals het druppen van een kraan?

Metaal

Geluid hoort bij het element metaal. Een element dat over de eigenschappen beschikt om ergens in door te dringen. Je kunt die eigenschappen herkennen in het scalpel van de chirurg die zich een weg tot in het diepst van het lichaam kan snijden. Of in de vragen van de psycholoog die je diepste zielenroerselen raakt en blootlegt, ook al had je dat misschien liever niet.

Metaal, kortom, is een element waarvan de energie naar binnen keert en tot de kern wil doordringen. Heel handig als je iets rationeel, op me(n)taal niveau, wilt analyseren en onderzoeken. Ook handig als je door middel van deductie tot de essentie, tot de kern, van iets wilt komen of heel precies de oorzaak van een probleem wilt vaststellen.

Door dat vermogen echter om tot de kern door te dringen, is metaal dus doordringend. Helemaal als het zich laat zien in de vorm van geluid, maar ook als het zich aandient als geur, dat ook aan het element metaal toe te schrijven is. Geluid is penetrant, zelfs al leg je je handen op je oren, dan nog dringt het tot je door en voelt je lijf de trilling van het geluid dat in de hersenschors ook als zodanig herkend en verwerkt wordt. Laag-frequent geluid, geluid dat je bijna met je gewone oren niet kunt horen, kan desondanks voor enorme overlast zorgen omdat je lichaam het toch blijft ‘horen’. Hetzelfde geldt voor geur die ook alles doordringend en penetrant kan zijn.

Energie

Een mooie eigenschap van het element metaal is dat het tot de wereld van de energie behoort; niet alleen in de vorm van elektriciteit maar ook alle andere vormen van energie.

Metaal, zou je kunnen zeggen, gaat over alles wat zich in de niet-stoffelijke wereld bevindt; in de energetische wereld, de wereld van energie, ook die van jezelf. Metaal helpt je om je eigen energieveld te beschermen en zuiver te houden door je door middel van gedachten (ook metaal) in een roos te plaatsen of een pentagram om je heen te voelen of door gewoon ‘nee’ te zeggen tegen iets of iemand. ‘Nee’ is namelijk een metaal woord waarmee je een grens (ook metaal) aangeeft. ‘Ja’ hoort bij de wereld van de inclusiviteit. ‘Nee’ hoort bij de wereld van de exclusiviteit. Precies zoals je kunt herkennen tijdens het proces van analyseren en deduceren; dat wat er niet bij het onderzochte onderwerp hoort wordt geëlimineerd, uitgesloten of losgelaten. Er wordt ‘nee’ tegen gezegd.

Het irritante van geluid, en ook van geur dus, is echter dat je er wel ‘nee’ tegen wilt zeggen, maar dat het desondanks tot diep in je lichaam doordringt en daardoor als het ware de energie van je lichaam gaat beheersen en het op een andere frequentie tot trilling brengt. Dat kan dusdanig overweldigend zijn dat je er ziek van wordt. Kortstondig, doordat je misselijk wordt van een geur bijvoorbeeld. Of langdurig, als je voortdurend wordt blootgesteld aan ongezonde geluidstrillingen. Mijn oudste dochter heeft een keer ervaren dat ze, toen mijn broer de muziek met een allesdoordringende bas, keihard zette, ze er acuut van moest overgeven.

Disharmonie

Veel muziek zit tegenwoordig vol dissonanten. Een dissonant wordt wel de duivel in de muziek genoemd; het verstoort en brengt disharmonie. Doordat geluid, dus ook van muziek die vol zit met dissonanten, zo diep doordringt in een lichaam, kun je je voorstellen dat er tot op een diep niveau in dat lichaam een frequentie wordt losgelaten die disharmonie brengt. Die de natuurlijke energetische verhouding verstoort en chaos teweeg brengt.

De behoefte aan rust, stilte en frisse lucht waarin geen onnatuurlijke geurstoffen aanwezig zijn, heeft te maken met de behoefte om het energieveld van het lichaam rustig, stil en fris te houden. Aan de behoefte aan zuiverheid kun je onder andere voldoen door te letten op wat je eet en op het materiaal waar je kleren van zijn gemaakt. Ben je gevoeliger aangelegd, dan kan die zuiverheid ook gevonden worden in een omgeving die zuiverder is op energetisch, op metaal, niveau. Door te letten op de geluiden en geuren waardoor je omringt wordt, vooral in je eigen huis waar je er nog een beetje regie over kunt voeren, kun je veel aan de energie huishouding van je lichaam verbeteren.

Ideeën om meer stilte te creëren in je huis:

  • Vervang harde materialen zoals kunststoffen, laminaat en beton, door natuurlijke materialen die geluid beter absorberen zoals wol, hout, katoen.
  • Neem bijvoorbeeld een houten vloer of wollen vloerbedekking in plaats van een laminaat vloer omdat die de akoestiek van je huis sterk verslechterd.
  • Kies voor gordijnen van natuurlijk materiaal in plaats van lamellen of jaloezieën; gordijnen helpen je om de scherpe kantjes van het geluid in je huis af te halen.
  • Vooral in de slaapkamer is het belangrijk veel stoffering aan te brengen! Daar heb je de meeste rust, stilte en veel akoestische demping nodig.
  • Als je een metalen of stenen aanrechtblad hebt, lukt het bijna nooit om daar heel zachtjes iets op te zetten. Elke pan of glas die je neerzet maakt een kletterend geluid. Leg permanent een houten snijplank neer waar je pannen en serviesgoed op plaats als je ze uit je kastjes haalt.

Omgaan met geluid van buiten;

  • Heb je last van de voortdurende aanwezigheid van geluid van buiten, bijvoorbeeld van een drukke weg? Gebruik dan de truc van ‘tegengeluid’. In een stille ruimte valt je elk geluid veel beter op. Als je zelf zachtjes, harmonieuze muziek in de ruimte laat klinken, wordt het geluid van buiten naar de achtergrond gedrongen. Je creëert als het ware een ‘muziekkoepel’ met geluid van een fijne frequentie.
  • Overweeg een noice-cancellation koptelefoon aan te schaffen. Vooral voor onderweg, in de trein of het vliegtuig, en op je werk kan dit een uitkomst zijn om je persoonlijke geluidsarme plekje te creëren.
  • Word je veel blootgesteld aan irriterend geluid? Compenseer die vervelende invloed door de gezonde frequenties van je lichaam te herstellen door een ‘klankbad’ te nemen. Veel sauna’s en wellnesscentra bieden de mogelijkheid om je te laven aan de helende klanken van gongs en klankschalen.
  • Ga je verbouwen of heb je de mogelijkheid om een nieuw huis te bouwen? Kies voor isolatiemateriaal dat niet alleen warmtedemping biedt, maar tevens ook geluidsdemping! Denk daarbij aan Homatherm of Isofloc.

We zijn benieuwd; wat betekent stilte voor jou? En ervaar jij voldoenden stilte in je woonomgeving? Doe mee aan het gesprek en deel je ervaring de reacties!

Huis & ziel

Huis & ziel

Nina Elshof helpt je met haar boek Huis & Ziel met opruimen van overtollige ballast op alle fronten, zodat er weer ruimte komt voor enthousiasme, zin in het leven en de stem van je ziel. Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over stilte creëren:

Deel dit artikel online
Nina Elshof
Nina Elshof

Nina Elshof wordt erkend als dé specialist op het gebied van Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Ze is schrijver van onder meer het boek 'Huis & Ziel', is een internationaal spreker en geeft gepassioneerde lezingen over Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Nina is oprichter en directeur van de enige volledige erkende Feng Shui en Nine Star Ki beroepsopleiding in Nederland: de Feng Shui Academie. Naast de lessen kun je bij haar terecht voor Feng Shui en Nine Star Ki consulten, begeleidt ze ver- en nieuwbouw projecten en beantwoord zij je loopbaan- en levensvragen. "Ik ben een wegbereider, ik ben een vernieuwer, een visionair. En ik ben een breekijzer. Iemand die het initiatief neemt om dat geen wat niet meer werkt te doorbreken bij de gratie van een nieuwe geboorte. Het is mijn missie om iedereen bewust te maken dat je jezelf kunt leren kennen aan de hand van je huis. Dat je jezelf kunt bevrijden uit het harnas van angst en beperkingen door met behulp van Nine Star Ki te herkennen wat jouw levensmissie is."

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?