Home Spiritualiteit Lessen uit oude Indiase wijsheid: de ontwikkeling van stilte

Lessen uit oude Indiase wijsheid: de ontwikkeling van stilte

Door Gast auteur
stilte

De Bhagavad Gita is geschreven in een tijd dat het Indiase subcontinent bol stond van de conflicten tussen koninklijke families. Terwijl het verhaal begint, bereidt de boogschutter Arjoena zich voor op de strijd tegen een formidabel leger van zijn familieleden. Het is Arjoena’s karma, zijn plicht om te vechten, maar hij is diep in de clinch bij het vooruitzicht zijn eigen verwanten te bevechten.

Openstaan voor de wijsheid van het universum

De oorlog die beschreven is in deze legende is een metafoor voor de uitdagingen die gepaard gaan met de conflicten van het menselijk bestaan. Krishna verleent tijdloze wijsheid aan Arjoena en vertelt hoe je de innerlijke chaos die iedereen ervaart, tot bedaren kunt brengen: je kunt pas openstaan voor de wijsheid van het universum als je je innerlijke oorlog tot stilte kunt brengen.

Arjoena roept naar Krishna, die optreedt als zijn wagenmenner, om hem te helpen de strijd te tegen te houden die zeker zal leiden tot de dood en pijn voor iedereen. Als beide partijen op het punt staan aan te vallen, stopt Krishna de strijd, net als een regisseur die een epische film op pauze zet voordat het bloedvergieten kan beginnen.

Net als Arjoena heeft meegemaakt, is het voor jou ook bijna onmogelijk om grip te krijgen op je leven als je verwikkeld bent in een gevecht met je baas, echtgenoot of kinderen, of zelfs in een gevecht met je gezondheid, en je probeert te bepalen wat je moet doen. Je moet tot rust komen midden in de chaos, zodat je duidelijk kunt zien hoe je acties en de acties van anderen, in het verleden en in het heden, samen het wandtapijt van het leven vormen. Op het moment dat de tijd stopt en jij stopt met bewegen om alleen maar het heden te observeren, het stof te zien dalen, kun je het grote geheel zien. Vervolgens kun je met deze nieuwe kaart van realiteit het juiste pad kiezen om te volgen.

Krishna vertelt aan Arjoena dat dit soort gevechten deel uitmaken van het leven, maar dat je je niet moet laten meeslepen met de drama die je creëert. Pas dan kun je de nodige actie ondernemen ‘zonder te denken aan de resultaten en open te staan voor zowel succes als een afgang.’

Superziel

De normale kaarten in je geest helpen je met alledaagse dingen in het leven, maar er zullen ook momenten komen waarop je niks aan ze hebt. Als je overlevingskaart de bovenliggende hand heeft, raak je in de war door je emoties en overtuigingen. Als dat gebeurt, moet je even een moment nemen om te observeren wat er gebeurt zonder te oordelen. In de stilte hoor je een hogere stem. Dan besef je dat de Superziel al die tijd al bij je was.

Net als een kolibrie die over de zee vliegt, nadat hij geroepen is, kun je vertrouwen op je innerlijke gids die je veilig naar de kust begeleidt. Krishna legt uit aan Arjoena dat alles wat je doet, een offer kan worden aan de goddelijke machten en dat je je niet te veel moet focussen op een specifiek resultaat. Als je soms van het pad afraakt, komt dat omdat je eigenlijk voor een andere ervaring bestemd bent dan gepland was. De Superziel heeft misschien een lotsbestemming voor je bedacht die je eerst niet begrijpt. ‘Er bestaat een grotere orde die onzichtbaar is voor mensen,’ zegt Krishna tegen Arjoena, ‘en we moeten ons afstemmen op dit hogere plan.’

Stilte

In stilte kun je net zoveel begeleiding van de Superziel krijgen als je bereid bent om te ontvangen. Soms wil je alleen maar weten hoe je moet reageren op je geliefde of op je kind, en in een ander geval ben je klaar om de ware aard van de werkelijkheid en de kosmos te leren. Je kunt de lat op elk gewenst niveau leggen. Je kunt worden opgeroepen tot actie of tot geen actie. (Geen actie betekent niet niets doen, maar een bewuste keuze om niet in te grijpen, waardoor situaties die zichzelf kunnen oplossen, dit ook kunnen doen.) Geen actie kan zelfs krachtiger zijn dan actie: het vereist veel kracht om niet te bewegen, te reageren of om iemand te redden.

Niks doen is de essentiële praktijk van het noorden. Wanneer je ervoor kiest om af te zien van actie en stil te blijven, wordt het weefsel van de werkelijkheid aan ons onthuld en herkennen we de ontzagwekkende precisie ervan. De waarneming van de verborgen structuur van het leven is echte wijsheid. Als je weet hoe je in het grote verhaal past, ontwikkel je wijsheid.

Ademhaling

De meesten zullen nooit een Krishna ontmoeten, dus hoe kun je getuige worden van de werking van de wereld? Een van de effectiefste manieren om de manische, mentale activiteit in je hoofd tot rust te brengen en stilte te vinden, is door aandacht te besteden aan de tijd tussen je ademhalingen in. In die korte pauzes, de pauze tussen het inademen en uitademen in, vind je stilte. Je ademhaling gaat automatisch en je kunt er niet mee stoppen omdat je anders doodgaat. je kunt echter wel de snelheid van je ademhaling veranderen.

Ademhalingsoefeningen, veelal oude technieken, zijn ontworpen om de geest in een staat van rust en balans te brengen. Je bezit over de kracht om gemoedsrust te vinden door je ademhaling bewust te beheersen.

Als je stilte vindt, zullen alledaagse uitdagingen niet langer aanvoelen als onmogelijke taken. Als je een bredere kijk hebt, wordt de wereld een plek van overvloed die een rijk en lonend leven ondersteunt. De hectische race om vooruit te komen, maakt plaats voor het besef dat het leven geen strijd hoeft te zijn. In het noorden is het jouw taak om schoonheid, genezing en vrede voor jezelf en de wereld tot stand te brengen. Het is misschien niet meteen duidelijk hoe je deze missie moet uitvoeren, maar naarmate je stilte beoefent, wordt het antwoord aan je onthuld. Het enige wat je hoeft te doen, is je focussen op de genezing en dan zal de Superziel de rest op zich nemen.

Nu even niets

Spiritueel zelfonderzoek wordt door velen gezien als het hoogst haalbare in dit leven, maar waarom eigenlijk? Het antwoord ligt volgens hem in ‘het niets’: daar ontdek je wat je werkelijk bent. Om je bewust te worden van dat niets, moet je de stilte en de leegte opzoeken. In jezelf en om je heen. Het verlangen hiernaar noemt Jan Prins ‘spiritueel heimwee’. In ‘Nu even niets’ helpt hij je op weg om die stilte te zoeken en te vinden.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,99

Leave a Comment