Bewustzijn

Het geheim van een simpel leven

Door Zitjepuik
Het geheim van een simpel leven

Ben jij klaar voor een simpeler en gelukkiger leven? Geef al je overbodige spullen weg en je geniet een gelukkiger leven met meer Rust, Zekerheid, en Vrijheid. Een simpel leven betekent minder stress en angst. Je waardeert wat je hebt in plaats van steeds maar meer te willen. Een simpel leven is ook een spaarzaam leven. Hierdoor hou je meer over om te sparen en beleggen voor later.

Simpel leven voor genoegzaamheid

Ben jij klaar voor een rijker en zinvoller leven? De belangrijkste stap naar een gelukkiger leven is simpeler leven. Mensen die simpel leven hebben minder stress, minder angst, en minder zorgen. Simpeler leven betekent dat je spullen wegdoet waardoor je meer tijd hebt voor de belangrijke dingen in je leven. De mensen en dingen waar je van houdt. Gelukkig zijn is niet een overvloed aan spullen hebben. Gelukkig zijn is een leven met een overvloed aan vrienden, familie, en ervaringen die je deelt met de mensen van wie je houdt. Spullen vergaan. Je iPhone wordt gestolen of gaat kapot. Je laat water over je laptop vallen. Kleren scheuren. Maar je geluk hoeft niet afhankelijk te zijn van deze dingen. Geluk betekent soms dat je kortstondig genot en plezier inruilt voor langdurig en diep genoegzaamheid. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Wat houdt een simpel leven in?

Wat houdt het precies in een simpel leven te hebben? We leven in een consumptiemaatschappij waarin je continu wordt geprikkeld om meer spullen te kopen. Elk uur op de radio of tv krijg je 20 minuten aan reclames. Allemaal voor producten die we niet nodig hebben. Of producten die we niet eens willen, maar die we op impuls toch kopen. Aankopen waar we onvermijdelijk spijt van krijgen. Dit streven naar ‘meer’ brengt stress met zich mee, al heb je het misschien niet bewust door. Je bent telkens op de loer naar meer of betere producten om je behoeftes te bevredigen. En je bent continu op je hoede om de dingen die je hebt niet kwijt te raken. Dat is geen manier om te leven. Een simpel leven, een leven met minder spullen, is een gelukkiger leven. Door met minder genoegen te nemen ervaar je minder stress en zorgen. Neem bewust de keuze genoegen te nemen met minder. Leef een simpel leven, een spaarzaam leven met minder spullen, en je zal meer geluk ervaren. De voordelen van een simpel leven zijn immens. Hieronder zijn een paar voorbeelden hoe een simpel leven geluk brengt.

De voordelen van leven met minder spullen

 1. Minder stress – Een simpel leven betekent spullen wegdoen. Je geluk is niet afhankelijk van je spullen en jij bent niet de som van je spullen. Je bent niet je huis, je mooie auto, of je bibliotheek aan Franse literatuur. Dat zijn externe dingen. Geluk komt vanuit jezelf. Zolang je geluk afhankelijk is van spullen, zal je altijd stress blijven voelen. Stress om dingen te verliezen. Stress dat dingen breken. Stress dat dingen niet meer hip zijn. Ik zeg niet dat je als een Boeddhistische monnik moet leven om gelukkig te zijn. Sommige dingen dragen wel degelijk bij aan een gelukkig leven, zoals gezond eten en warme kleren. Maar daar hoef je niet voor naar een sterrenrestaurant of een Gucci-winkel.
 2. Tijd voor belangrijke dingen – Waar wordt je op de lange termijn echt gelukkig van? Wat zijn je mooiste herinneringen van de afgelopen jaren? De mensen in je leven. Door je minder te richten op spullen heb je meer tijd en energie om te besteden aan de mensen die je lief hebt. Je familie, je vrienden, je kennissen, je collega’s. Ook heb je meer tijd en geld voor je hobby’s, interesses, en passies. Dat zijn de dingen die niemand je af kan nemen. Een simpel leven betekent minder spullen en meer relaties en vriendschappen.
 3. Jaren eerder met pensioen – Een bijkomend voordeel van een simpel leven is dat je meer overhoudt om te sparen en beleggen voor later. Leef je vandaag een simpeler en spaarzamer leven dan kan je jaren eerder met pensioen. Spaar je namelijk vandaag 50% van je inkomen, dan kan je een jaar eerder met pensioen. Je levenskosten zijn maar de helft van je inkomen. Dus voor elk jaar dat je werkt kan je twee jaar leven. Bespaar op spullen, bouw een buffer op, en je hebt meer rust, zekerheid, en vrijheid in je leven.

Hoe krijg ik een gelukkig en simpel leven?

Kiezen voor een simpel leven is de eerste stap naar een gelukkig leven. Hoe je dat in de praktijk brengt lees je hieronder. Simpel leven is een levensstijl. Minder eten is niet genoeg om succesvol af te vallen. Je moet gezonder leven. Dat betekent gezonder eten, maar ook meer bewegen en minder snoepen. Zo is het ook met simpel leven. Het vergt een hele andere kijk naar spullen. Je moet niet alleen minder consumeren, maar ook minder hecht raken aan je huidige spullen. Hier zijn vier stappen die je nu kan nemen voor een simpeler en gelukkiger leven.

Simpel leven in 4 stappen

 1. Geef dingen weg – Geef dingen weg. Maak een inventaris van de dingen die je écht nodig hebt, en geef de rest van je spullen weg. Spullen weggeven is niet alleen fijn voor de ontvanger, het is ook immens belonend en bevrijdend voor jezelf. Geef je kleren, boeken, films, en meubels weg aan mensen die het wel nodig hebben. Geef je spullen bewust weg voor een simpel leven. Laat niet zomaar je spullen in een doos achter bij de Kringloop winkel. Maak er een betekenisvolle gelegenheid van. Er zijn weinig dingen meer belonend dan een goed boek of film geven aan iemand van wie je weet dat ze het zou waarderen.
 2. Stel je aankopen uit – Hanteer voor kleine uitgaven de 10-seconde regel. Als je iets wilt dat niet op je boodschappenlijstje staat, wacht dan tien seconden voor je het in je mandje doet. We doen veel aankopen op impulsen, en zo voorkom je er een hoop. Hanteer voor grotere uitgaven de 30-dagen regel. Als je iets wilt kopen, noteer het eerst. Wacht dan 30 dagen. Wil je het na 30 dagen nog steeds kopen, koop het dan. Echter, meestal is de drang allang vergaan. Op deze manier zal je minder aankopen doen waar je achteraf spijt van hebt. Je zult merken dat je met minder spullen net zo gelukkig leeft.
 3. Bepaal je armoede grens – Je armoede grens is het minimale bedrag dat je maandelijks nodig hebt om rond te komen. Deze grens ligt voor veel mensen veel lager dan ze eerst denken. Waar zou je op besparen als je nog meer 1000 euro per maand verdiende? Of 500 euro? Met een lager inkomen heb je geen keus dan genoegen te nemen met minder. Stel voor jezelf een armoedegrens in. Alles dat je boven deze grens uitgeeft is een luxe of een speciale gelegenheid. Je leert de dingen die je hebt zo meer waarderen. Dingen die je vroeger waardeerde (uit eten gaan, een massage, naar de film) worden zo weer nieuw en speciaal.
 4. Spaar en beleg het geld dat je overhoudt voor later – Bespaar je vandaag 50% van je inkomen, kan je een jaar eerder met pensioen. Leer genoegen nemen met minder en beleg je geld voor later. Op die manier kan je jaren eerder met pensioen, en leef je een zinvoller en rijker leven.

Waarom ook jij gelukkig wordt van een simpel leven

In dit artikel heb je geleerd over de immense voordelen van een simpel leven. Door je minder te richten op spullen en meer op vrienden en familie zal je geluk sterk toenemen. Omdat je minder uitgeeft aan spullen hou je ook meer geld over voor later. Beleg je je geld verstandig dan kan je jaren eerder met pensioen. Pas de bovenstaande vier praktische stappen toe en je geluk zal minder afhankelijk zijn van vergankelijke spullen. Spullen gaan kapot of worden gestolen, maar dat betekent niet dat je geluk ook kapot hoeft te gaan. Concentreer je op de dingen die je wel hebt (vrienden, familie, een dak over je hoofd) in plaats van de dingen die je niet hebt (de groenere gras van de buren). Gelukkig zijn is een kwestie van genoegen nemen met wat je hebt. De eerste stap is genoegen nemen met een simpel leven.

Deel dit artikel online
Zitjepuik
Zitjepuik

Rijk zijn is een mentaliteit.

Reacties
 1. V1989 22 februari 2017 - 21:27
  Reply

  'je levenskosten zijn maar de helft van je inkomen'? yeah right. Te zien wat je inkomen is en met hoeveel je samenwoont enz.. De vaste kosten alleen al lopen hoog op en ik hou wel van een dak boven m'n hoofd en water en licht.. Gemakkelijk om voor anderen de rekening te maken, maar niet iedereen leeft in zo'n luxe. Minder stress, minder angst en minder zorgen.. maar wat voor mensen die ziek zijn? Die afhankelijk zijn van een heel laag inkomen? Voor mensen die op punt staan iemand te verliezen? Voor alleenstaanden die dreigen hun job te verliezen en kinderen moeten zien eten te geven? Heel kortzichtig artikel enkel voor de bevoordeelden van de maatschappij.. Duidelijk ook geschreven door zo iemand.

 2. Michelle 3 augustus 2017 - 08:43
  Reply

  V1989 goed gezegd. Niet iedereen heeft deze mogelijkheid om zo te leven. Wel kunnen de meeste mensen beter omgaan met hun geld en daardoor sparen en het iets breder hebben.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?