Home Mindfulness Stilte vinden: meer rust en kalmte ervaren in een wereld vol lawaai

Stilte vinden: meer rust en kalmte ervaren in een wereld vol lawaai

Door redacteur
stilte vinden

Is je leven te druk en onrustig? Ben je op zoek naar meer rust? Met behulp van stilte kun je het evenwicht herstellen in de krankzinnige, chaotische wereld waarin we leven. Stilte kan je de ruimte geven die je nodig hebt om je lichaam en je geest te ontspannen, zodat je het gezonde mens kunt worden die je wilt zijn. Stilte is een hulpmiddel om echt te leven. Er zijn drie effectieve manieren waarop je de kracht van stilte kunt gebruiken en meer stilte in je leven kunt brengen.

Wat is stilte?

We weten allemaal wat stilte betekent. Maar hoeveel mensen hebben stilte echt ervaren? Volgens het woordenboek is stilte de ‘volledige afwezigheid van geluid’, maar hoe kan geluid afwezig zijn? Overal om je heen is er geluid. Aangezien zuivere stilte een onbereikbaar ideaal is, bedoelen we het meestal minder precies, en realistischer. Je zou kunnen zeggen dat een ‘werkende stilte’ een relationele toestand is: je ervaart iets als stilte als het duidelijk stiller is dan waar je aan gewend bent. Als je stilte op deze manier interpreteerd, kun je haar bijvoorbeeld midden in de nacht ervaren, of in de plechtige sfeer van een gebedshuis, midden in een maïsveld of aan het einde van een
toespraak, vlak voordat er wordt geapplaudisseerd.

Stilte is in onze beleving veel meer dan het eenvoudigweg
afwezig zijn van geluid. We associëren stilte met iets wat heilzaam, bijzonder, eerbiedig of zelfs heilig is. Ze is een bron van diepe kracht die wordt gekenmerkt door rust, kalmte en vrede.

Drie manieren om de kracht van stilte te gebruiken

1. Een rustiger omgeving creëren

Je kunt dingen in de wereld om je heen veranderen. Je kunt bijvoorbeeld meer tijd doorbrengen op een rustige plek, of je kunt activiteiten doen die voor meer innerlijke rust zorgen. Zie dat maar als het creëren van de juiste omstandigheden om stilte te kunnen ervaren. Het zoeken naar stilte is niet alleen een kwestie van het verlagen van het geluidsniveau om je heen (hoewel dat er wel sterk toe kan bijdragen). De weg naar stilte kan ook de vorm hebben van een algemener ideaal om alle onnodige rommel uit je leven te verwijderen. Dat kun je doen met betrekking tot je bezit, werkdruk, media of verantwoordelijkheden, want een overmatige hoeveelheid van deze dingen leidt tot stress en overbelasting.

2. Vredige relaties onderhouden

De manier waarop je met de mensen om je heen omgaat heeft een enorme invloed op de kwaliteit
van je leven. Je kunt meer rust en kalmte brengen in je gesprekken met anderen en de manier waarop je met anderen samen bent.  Stilte kan hierbij een nuttige vriend zijn. Pauzes tijdens een gesprek geeft je de kans om
even rustig adem te halen en na te gaan wat je precies voelt. Je kunt de pauzes gebruiken om tijdens een gesprek even stil te staan bij hoe het met jezelf en de ander gaat.

3. Innerlijke stilte koesteren

Dit is misschien wel de belangrijkste manier van ‘stilte vinden’.  Het idee dat we kunnen leren om kalmer te worden verrast je misschien, want veel mensen denken dat we vastzitten in de persoonlijkheid die we bij onze geboorte
hebben gekregen of die zich tijdens onze kindertijd heeft ontwikkeld. Mindfulness helpt je bij het erkennen van wat
je in het hier en nu ervaart. Als je daar geen aandacht aan schenkt, kan het gebeuren dat mooie, vredige momenten komen en gaan zonder dat je het in de gaten hebt.

Dit is een fragment uit: Stilte vinden van Amber Hatch. 

Boekentip: Stilte vinden

Stilte vinden’ is een praktisch en toepasbaar boek over stilte vinden in je hectische leven. Stilte is binnen handbereik! Met (meditatie)oefeningen en handige tips om stilte in jezelf te creëren. Niet door op retraite te gaan, maar door je leefstijl te versimpelen en de herrie in en buiten jezelf tot een minimum te beperken.

Wil jij je ontdoen van lawaai en de stilte vinden? Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,00

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter