Feng Shui

Hooggevoelig? Zo maak je van jouw huis een oase van rust dankzij Feng Shui

Door Nina Elshof
Hooggevoelig? Zo maak je van jouw huis een oase van rust dankzij Feng Shui

Je huis is een reflectie van de beweging en ontwikkeling van jou en je gezin. Het laat zien wie je bent en wat je op een bepaald moment doormaakt. Kijk alleen maar naar hoe een huis van een gezin met kleuters verschilt van een huis van een gezin met pubers; het wordt totaal anders gebruikt en er staat heel verschillend meubilair in dat dat verschillende gebruik ondersteunt.

Maar wanneer je merkt dat het huis jouw manier van leven juist hindert, misschien omdat je ervaart dat je er niet de rust kunt vinden die je na een dag hard werken zo verdient, dan kunnen de volgende Feng Shui tips ook jou vast helpen!

Tips voor een fijn thuis waar je ook als hooggevoelig persoon je rust kunt vinden

1. Omring je met kwaliteit

Meubels en apparaten die wankelen, uit elkaar vallen van ellende of alleen functioneren als je er eerst een schop tegenaan hebt gegeven, vragen voortdurend negatieve aandacht. Zonde van je energie omdat ze die aandacht echt niet verdienen. Ze maken je leven namelijk onnodig moeizaam, stressvol en ingewikkeld. Weg ermee! Je verdient beter!

2. Verander het verhaal

Alles vertelt een verhaal. Van de krant die nog gelezen wil worden, tot de mand met was die nog weggewerkt moet worden. Veel gedoe om ons heen is een noodzakelijk gevolg van het leiden van een aards leven. Maar je verzet daartegen bouwt ongemerkt veel stress op! Hou op met het aangaan van de strijd met activiteiten die levensnoodzakelijk zijn. Doe ze juist met aandacht, liefde en plezier. Maak van strijken een meditatieve gebeurtenis en zie hoe prachtig glad de rok of het overhemd wordt onder je vaardige handen en je stomende strijkbout.

Lees ook: Hooggevoelig? 5x Feng Shui tips voor rust en ontspannen energie in je huis

3. Wees selectief in wat je wilt horen

Geluidsoverlast is echt een issue in Nederland en in je stille kamer dringt geluid van buiten zich nog irritanter aan je op. De remedie daartegen is tegengeluid; letterlijk muziek opzetten waar je blij of rustig van wordt en die zich niet aan je opdringt maar voor een prettige achtergrond zorgt. Daarmee creëer je een soort geluidskoepel die geluid van buiten naar de achtergrond dringt. Je kunt afspeellijsten aanmaken op je computer met je favoriete muziek voor specifieke stemmingen.

4. Ruik goed!

Veel (hooggevoelige) mensen reageren erg sterk op geuren. Niet zo gek omdat geur directe toegang heeft tot je amygdala die ondermeer je emotionele reacties aanstuurt. De aangebrande aardappellucht die bij de buren vandaan komt kan je behoorlijk in onbalans brengen en zelfs fysieke onpasselijkheid veroorzaken. Of de geur van aftershave die nog in de kamer is blijven hangen, lang nadat de adviseur in het een of ander is vertrokken…

Net als bij geluid, kun je in zo’n geval gebruik maken van ‘tegengeur’. Dat doe je door een geur-brandertje te kopen geschikt om etherische oliën in te verdampen. Dat is beter en subtieler dan wierook; dat is veelal te heftig. Het is ook vele malen beter dan huisparfums die je in het stopcontact moet steken; die bevatten super synthetische geurstoffen die (aangetoond!) zelfs tot huidallergie kunnen leiden en zeker een overprikkeling van je systeem veroorzaken. Wat te denken wat dat doet bij een pasgeboren baby! Echte, zuiver etherische olie van bijvoorbeeld Chi, is een weldaad voor je neus en daarmee voor je geest. Sinaasappelolie maakt bijvoorbeeld blij. Bergamot ontspant en maakt zelfverzekerd.

Zorgen voor een passende geur is dus een eenvoudige manier om je woonomgeving een stuk prettiger te maken!

5. Eer je huis!

Het biedt je bescherming tegen natuurkrachten en tegen de grote, boze buitenwereld. Daar mag je oprecht dankbaar voor zijn, of niet?

Dat kun je doen door, net zoals de oude Grieken, een huisaltaartje in te richten. Gewoon een simpel tafeltje, het liefst in het midden van je huis, waarop je een mooie strandvondst neerlegt, of een steen of bloem, of het prachtige asbakje dat je kind op school gekleid heeft. Je kunt er het geur-brandertje naast zetten, dan heb je meteen een kaarsje op je altaar staan. Een positief middelpunt in je huis zorgt voor een positieve centrering van jezelf.

Ik schreef het al eerder; bewust blij zijn met je huis en er met aandacht in aanwezig zijn werpt zijn vruchten af. Je wordt er sterker, blijer en zelfverzekerder door, waardoor je in de jungle buitenshuis beter je mannetje staat. Of je nu hooggevoelig bent of niet; je zult je daardoor een rustiger en prettiger leven kunnen leiden waarin je de regie daarover meer in eigen hand neemt.

Ik ben heel benieuwd hoe je deze tips hebt ervaren. Welke sprak jou het meest aan of bleek het beste bruikbaar? Deel je ervaring vooral in de reacties. Misschien kun je op die manier ook iemand anders weer inspireren!

Boekentips om van je huis een oase van rust te maken:

Huis & ziel

Huis & ziel

Nina Elshof is auteur van Huis & Ziel: de spirit van het opruimen. Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De geheimen van space clearing

De geheimen van space clearing

Ga aan de slag met space clearing in jouw huis. Leer energetisch te reinigen door middel van traditionele ceremonies en moderne technieken. Iedere ruimte transformeert met behulp van feng shui, opruimen, gebed, kristallen, essentiële oliën, mystieke mudra’s, wijwater, pendels en meer.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Nina Elshof over Feng Shui:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Nina Elshof
Nina Elshof

Nina Elshof wordt erkend als dé specialist op het gebied van Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Ze is schrijver van onder meer het boek 'Huis & Ziel', is een internationaal spreker en geeft gepassioneerde lezingen over Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Nina is oprichter en directeur van de enige volledige erkende Feng Shui en Nine Star Ki beroepsopleiding in Nederland: de Feng Shui Academie. Naast de lessen kun je bij haar terecht voor Feng Shui en Nine Star Ki consulten, begeleidt ze ver- en nieuwbouw projecten en beantwoord zij je loopbaan- en levensvragen. "Ik ben een wegbereider, ik ben een vernieuwer, een visionair. En ik ben een breekijzer. Iemand die het initiatief neemt om dat geen wat niet meer werkt te doorbreken bij de gratie van een nieuwe geboorte. Het is mijn missie om iedereen bewust te maken dat je jezelf kunt leren kennen aan de hand van je huis. Dat je jezelf kunt bevrijden uit het harnas van angst en beperkingen door met behulp van Nine Star Ki te herkennen wat jouw levensmissie is."

Reacties
 1. Astrid 14 april 2018 - 17:30
  Reply

  Allemaal bruikbare tips Wat ik wel eens doe : Steelpannetje , gevuld met heet water , waarin ik een paar druppels etherische olie heb toegevoegd. . Dan zwier ik door de kamer om de damp te verspreiden.. Nog grappig om te doen ook.

 2. Nina Elshof 16 april 2018 - 09:41
  Reply

  Dag Astrid, Dank je wel voor je reactie weer. Grappige tip die je geeft, maar je moet natuurlijk wel oppassen met dat hete water! Persoonlijk zet ik dan toch liever een diffuser neer. Groetjes, Nina

 3. Monique 16 augustus 2020 - 08:24
  Reply

  Fijn alle die tips. Vooral 4, ben erg geur gevoelig Ga ze zeker toepassen, thx

  1. Nina Elshof 9 januari 2021 - 14:50
   Reply

   Hi Monique, Fijn om te lezen. En geur is zo belangrijk! Hebben we soms niet eens in de gate. Harte groet, Nina

 4. Karin 16 augustus 2020 - 08:50
  Reply

  Ik lees het artikel net pas maar niets is toevallig.. kort geleden heb ik een mooi hoekkastje gekocht via Marktplaats. Ik was er erg blij mee maar toen bleek dat de kast voorover valt wanneer je de deur opent. Je kunt hier natuurlijk oplossingen voor bedenken maar bij mij raakte hierdoor de inrichting van mijn huiskamer in disbalans. Ik heb het maar even laten rusten maar wat een verrukkelijk "toeval" dat ik jouw artikel nu tegenkom. Ik denk dat ik het kastje op Marktplaats zet....

  1. Nina Elshof 9 januari 2021 - 14:52
   Reply

   Dag Karin, Haha, soms kom je iets tegen dat voorover je huis of je leven binnenvalt, terwijl je daar niet op zit te wachten. Gewoon de deur weer uitdoen en kiezen voor wat jou past! Harte groet, Nina

 5. Nely 17 augustus 2020 - 13:30
  Reply

  Vooral tip 3 spreekt mij aan, je verhaal veranderen.

  1. Nely 17 augustus 2020 - 13:32
   Reply

   Sorry, nr 2

   1. Nina Elshof 9 januari 2021 - 14:53
    Reply

    Mooi Nely!

 6. Dieuwertje Band 2 januari 2021 - 10:15
  Reply

  Fijne tips! Zou alleen esthetische oliën nooit in een brandertje, maar altijd met een diffuser verspreiden. Heb het boek een tijdje geleden al aangeschaft, heel fijn!

  1. Nina Elshof 9 januari 2021 - 14:54
   Reply

   Hi Dieuwertje, Dank je wel voor je reactie en tof dat je het boek hebt aangeschaft. Zolang je olie goed verdunt in water kan een brandertje goed werken. Maar ik ben het met je eens dat in een diffuser je het probleem vermijdt van het droogvallen van de brander. Harte groet, Nina

 7. Sal 31 januari 2021 - 11:06
  Reply

  Ik word zelf heel erg blij van de geur van de blauw/paarse hyacint. De vaas met de bollen staat beneden. Als de woonkamerdeur open staat, dan ruik ik het zelfs boven. De roze en witte hyacinten hebben dat effect niet op mij. En als de bollen zijn uitgebloeid dan plant ik ze in de tuin, voor een tweede leven.

 8. Myriam Van Ruyssevelt 31 januari 2021 - 18:04
  Reply

  Hallo iedereen Ik vond alle puntjes goedEr waren er zeer herkenbare die ik kon afvinken ‍♂️En er waren er die ik ‘eens toepassen’wil. Gewoon een beetje extra meerwaarde in het zijn van mijn zijn. Bedankt Nina

 9. Karin Dondertman 1 februari 2021 - 10:38
  Reply

  Met pure essentiële olie in een brandertje doen, gaan de excellente eigenschappen van de olie kapot. En naast een lekker geurend huis zijn juist die eigenschappen ook super fijn en kies je die specifieke geur niet zomaar! :-) Dus ik ben ook fan van de diffuser!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?