Home Feng Shui Feng Shui tips voor een fijn thuis waar je ook als HSP je rust kunt vinden

Feng Shui tips voor een fijn thuis waar je ook als HSP je rust kunt vinden

Door Nina Elshof
hsp en feng shui

Hoe heerlijk zou het zijn als je het ideaalbeeld van hoe je wil wonen en dat veel Feng Shui boeken schetsen, zou kunnen realiseren voor jezelf? De naakte waarheid is echter dat we in ons volle landje hutjemutje wonen en elkaar met al onze woonperikelen behoorlijk op de lip zitten.

In je beetje gehorige jaren-zeventig hoogbouwflat liggen de buren als het ware bij je in bed. Ook kookluchtjes (en andere luchtjes) vinden makkelijk hun weg naar je reukzin. Voor de meesten kan dat dicht-op-elkaar-wonen-en-alles-horen-en-ruiken al een bron van irritatie zijn. Als je tot de zeer sensibele hooggevoeligen hoort, ervaar je dit waarschijnlijk als een regelrechte ramp!

Waar mogelijk maak je van je huis een – energetisch – onneembare vesting met geaard aluminium folie op de muur om de wifi straling van de buren buiten te houden. Met een super gestileerde woonkamer in de juiste trendkleuren en met zachte schapenvachtjes op de bank om vooral een serene sfeer te creëren en die ook onder controle te houden. En met kristallen, spiegeltjes, draken, kikkers en andere tierelantijnen bij de voordeur om het kwaad buiten te houden.

Hoe zinnig of onzinnig is dat allemaal? En – belangrijker – als het onzinnig is, wat kun je dan wél doen om van je huis een prettig thuis te maken, ook als je hooggevoelig bent maar geen kooi van Faraday wilt bouwen? Wat kan Feng Shui daarin betekenen?

Feng Shui tips voor een fijn thuis waar je ook als hooggevoelig persoon je rust kunt vinden

1. Alle exotische tierelantijnen die zogenaamd voor goede energie moeten zorgen of je bescherming moeten bieden, mogen naar de kringloop

In de draken, kikkers, zwaarden, fluiten en andere parafernalia herkent je onderbewuste totaal niet wat bijvoorbeeld de Chinezen er in herkennen. Daardoor werken ze averechts: ze herinneren je er juist voortdurend aan dat je belaagd wordt, bescherming nodig hebt en negatief beïnvloed wordt. Weg ermee dus.

2. Gebruik in plaats daarvan de kracht van het positieve

Laat bij de voordeur al zien wie je bent en druk daar je stempel op de toegang tot jouw koninkrijk. Het zal je onmiddellijk ondersteunen in de wetenschap dat je er mag zijn: neem je plek in en maak dat kenbaar aan de buitenwereld! Het laat je steviger in het leven staan.

3. Vaak is de basis van overbelasting van je gevoeligheid juist in jouw huis te vinden en niet bij de buren

Alle spullen in je huis die een gevoel van ‘moeten’ of van ‘schuld’ bij je oproepen dragen bij aan die overbelasting. Ze houden je klein, frustreren je hart en belemmeren je in je persoonlijke vrijheid. Maak schoon schip en bevrijd je uit hun emotionele kluisters. Is dit een thema wat voor jou speelt? Lees dan ook dit artikel: Negatieve energie in huis heeft een diepere reiniging op spiritueel niveau nodig

4. Veel mensen vinden het een crime om hun huis schoon te maken en besparen daarop vanuit de illusie dat ze zich dan gelukkiger voelen omdat ze meer tijd hebben om aan ‘belangrijkere’ zaken te besteden

Het werkt echter averechts. Een verslonst huis is te vergelijken met een goor achteraf steegje in een stad: daar wil je niet zijn. Dus vlucht je je huis uit om elders je heil te zoeken in een omgeving waarvan je hoopt dat die schoon en gezellig is. Daar kun je je echter veel minder ontspannen dan in je eigen omgeving waardoor je interne stressniveau veel sneller defcon 1 bereikt.

In een schoon huis heerst ontspannen energie en dat draagt bij aan jouw ontspanning. Als je huis schoon is zul je ook veel minder de neiging hebben je koffie in een hip tentje te gaan drinken, waardoor je dus ook veel minder stress en belasting van de ‘grote’ wereld oppikt. Misschien een idee om de ‘ouderwetse’ voorjaarsschoonmaak nieuw leven in te blazen?

5. Heb meer aandacht voor je huis!

In veel magazines en tv zenders vind je make-over programma’s waarin mensen soms een enorme opknapbeurt ondergaan. Wat opvalt is dat het meestal mensen zijn die sowieso weinig aandacht hadden voor hun uiterlijk. Bij zo iemand veroorzaakt zo iets simpels als een goed geknipt kapsel en een fleurig truitje een ware metamorfose. Met je huis is het niet anders: aandacht voor je spullen brengt ze tot leven! Een leuk kleedje hier, een bloemetje daar, een blije foto van een mooie vakantie boven je aanrecht brengt positiviteit in je leven. En daardoor zit, leef en kook je al een stuk minder triest en gestrest.

Bewust blij zijn met je huis en er met aandacht in aanwezig zijn werpt zijn vruchten af. Je wordt er sterker, blijer en zelfverzekerder door, waardoor je in de jungle buitenshuis beter je mannetje staat. Ondanks je hooggevoeligheid zul je daardoor een rustiger en prettiger leven kunnen leiden waarin je de regie daarover meer in eigen hand neemt.

Ben je hoogsensitief? Of kun je sowieso wel wat meer rust gebruiken? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en ervaring. Hoe zorg jij voor rust in je huis? En welke tip ga je gebruiken? Deel het in een reactie onder dit blog. Daar kun je iemand anders wellicht ook mee inspireren.

Huis & Ziel, de spirit van het opruimen

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om je huis energetisch te reinigen? In haar boek Huis & Ziel, de spirit van het opruimen laat Feng Shui expert Nina Elshof je zien hoe je dat doet!

 

 

 

Lees ook deze artikelen:

 

2 reacties

Wendy Jansen 5 november 2020 - 07:04

Hoi, fijn artikel! Wat mij erg heeft geholpen (ik heb meerdere keren een burn-out en depressies gehad), is ontspullen. En dat betekent niet zoveel mogelijk weggooien, maar juist de dingen die me al in de weg zaten. Bijvoorbeeld kleding waar ik geen afstand van kon doen, maar wat ik niet meer droeg. Woonaccessoires waar ik op was uitgekeken. Een opgeruimd overzichtelijk huis zonder negatieve prikkels. Planten en bloemen neerzetten in huis. Tuintjes bijhouden. Ookal was ik er helemaal niet van, het stap voor stap opknappen van iets geeft mij een goed gevoel en je bent even uit je hoofd. Zorg dat het lekker ruikt en schoon is. Geurkaarsen vind ik heerlijk!

Reply
Nina Elshof 18 januari 2021 - 10:33

Hi Wendy,
Wat zeg je dat mooi: niet het weggooien van spullen is belangrijk, maar wegdoen van de dingen die in de weg zitten. Elke stap tot verbetering is een stap naar verbetering en meer geluk van jezelf. En ja, geur is zo belangrijk! Vooral de geur van frisse lucht. Ramen open, lekker de boel even door laten waaien geeft het huis weer adem en zuurstof.
Harte groet, Nina

Reply

Laat een bericht achter