Hooggevoeligheid

Komt jouw hooggevoeligheid door trauma (aangeleerde hooggevoeligheid) of is het aangeboren?

Door Jackelien Cerrone
Komt jouw hooggevoeligheid door trauma (aangeleerde hooggevoeligheid) of is het aangeboren?

Komt jouw hooggevoeligheid door trauma (aangeleerde hooggevoeligheid) of is het aangeboren? Het is belangrijk voor jou als HSP om erachter te komen welk soort hooggevoeligheid jij hebt. Er zijn namelijk duidelijke verschillen tussen deze twee. “Dat verschil is onder andere te zien in het energieveld,” zegt HSP-expert Jackelien Cerrone.

Hooggevoelige mensen raken uit balans door de emoties van anderen. Overgevoelige mensen raken van slag door hun eigen emoties.

Twee soorten hooggevoeligheid

Er zijn twee soorten mensen met hooggevoeligheid: mensen met aangeboren hooggevoeligheid en mensen met aangeleerde hooggevoeligheid. Beide zijn gevoeliger of sensitiever dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Ik zie een duidelijk verschil tussen aangeboren en aangeleerde hooggevoeligheid. Dat verschil is ook te zien in het energieveld.

Ik zie aura’s sinds 1983, en ik ben energetisch therapeut sinds 1992. Ik heb dus al heel wat aura’s gezien in mijn praktijk.

Hooggevoelige mensen met grote aura’s

Het viel mij op dat veel mensen die hooggevoelig zijn een veel grotere aura hadden dan anderen. Zij hadden ook de typische HSP-klachten: snel overprikkeld, snel uit balans, lage zelfwaardering, van slag raken door emoties van anderen, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen.

Hooggevoelige mensen zonder grote aura

De hooggevoelige mensen zónder grote aura, hadden die klachten niet. Zij hadden vooral de voordelen van hooggevoeligheid: bewuster in het leven staan, meer details waarnemen en meer kunnen genieten van alles om hen heen. Deze groep hooggevoelige mensen had helderdere chakra’s dan gemiddeld. Ik zag duidelijk twee verschillende soorten HSP-ers.

Aangeboren of aangeleerde hooggevoeligheid, wat is het verschil?

Als je hooggevoelig bent, verwerkt je zenuwstelsel meer prikkels. Je merkt meer subtiele verschillen op. Om het verschil tussen aangeboren- en aangeleerde hooggevoeligheid duidelijk te maken vergelijk ik het bewustzijn met een ouderwetse radio:

De meeste mensen ontvangen maar een paar zenders. Mensen met aangeboren hooggevoeligheid hebben een fijnere afstemming, waardoor ze veel meer zenders kunnen ontvangen dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Zij stemmen zich af op de zender die ze willen horen. Maar voor mensen met aangeleerde hooggevoeligheid is het alsof ze alle zenders tegelijk horen. Alles komt ongefilterd binnen.

Wat is aangeboren hooggevoeligheid?

Bij aangeboren hooggevoeligheid komt dat door een verhoogde sensitiviteit van het bewustzijn, het zenuwstelsel en de zintuigen: van alle binnenkomende prikkels worden er meer doorgestuurd naar de hersenen.

Aangeboren hooggevoeligheid is een verhoogde sensitiviteit van het bewustzijn en de zintuigen. Er komen meer prikkels binnen in de hersenen. Daardoor zie je meer nuances.

Wat is aangeleerde hooggevoeligheid?

Bij aangeleerde hooggevoeligheid komt het door een grotere aura. Er komen veel meer prikkels binnen vanuit de buitenwereld, omdat de aura te ver openstaat. Dit geeft problemen. Je staat ‘te open’ waardoor je snel overprikkeld raakt. Dit wordt veroorzaakt door een te grote aura.

Bij aangeleerde hooggevoeligheid is er een hogere gevoeligheid van het energieveld. Er komen meer prikkels binnen op energetisch niveau. Je voelt dingen aan en je voelt je ongemakkelijk. Je onderbewuste zit vol informatie die je niet kunt verwerken omdat het niet bewust is. Dát is overprikkeling.

Verhoogde energetische gevoeligheid

HSP-ers met aangeleerde hooggevoeligheid reageren sterk op energieën. Dat komt doordat hun energieveld te groot en te open is. Allerlei soorten energieën komen binnen en die moeten verwerkt worden. Dit zijn energieën waar niet-hooggevoelige mensen zich meestal niet van bewust zijn. Het kan gaan om straling, aardstraling, zendmasten, DECT-telefoons, statische lading, WIFI en meer.

Lees ook: Elektrohypersensiviteit, wat is het en wat kun je eraan doen?

Met aangeleerde hooggevoeligheid heb je vooral last van menselijke energieën. Zoals een negatieve of geladen sfeer of de stress van anderen en emoties van anderen.

Iedereen heeft een energieveld en straalt energie uit. Bij aangeleerde hooggevoeligheid ben je snel van slag omdat deze energieën je eigen energieveld verstoren. Je raakt erdoor overprikkeld. Dat is de reden waarom mensen met aangeleerde hooggevoeligheid zich vaak beter voelen als ze thuis of alleen zijn.

Aangeleerde hooggevoeligheid is géén overgevoeligheid

Aangeleerde hooggevoeligheid is een energetische gevoeligheid en ‘overgevoeligheid’ is een emotionele gevoeligheid.

Als je zegt dat iemand overgevoelig is, dan bedoel je dat de emotionele reacties heftig en overheersend zijn. Mensen die overgevoelig zijn lijken emotioneel kwetsbaar en ze lijken gevoelig voor drama en wanhoop. Op deze manier betekent ‘overgevoelig’ over-emotioneel. Hooggevoeligheid is iets anders.

Hooggevoelige mensen raken uit balans door de emoties van anderen. Overgevoelige mensen raken van slag door hun eigen emoties.

Overgevoeligheid is ook te zien in het energieveld. De astrale/emotionele laag van de aura is groter dan de mentale laag. Het energieveld in zijn geheel is niet groter dan normaal.

Hoe ontstaat hooggevoeligheid?

Aangeboren hooggevoeligheid heb je al vanaf je geboorte. Aangeleerde hooggevoeligheid ontstaat later.

De oorzaak van aangeleerde hooggevoeligheid is de onbewuste beslissing, lang geleden, dat je altijd alert moet zijn. Dat was de reden, de oorzaak, waardoor je je energieveld te groot maakte. Er was een moment in je leven waarop jij besloot dat je altijd alert moet zijn omdat je wilde weten ‘of het wel veilig is’.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van hooggevoeligheid. Jeugdtrauma en burn-out zijn twee belangrijke oorzaken en verder het heeft altijd te maken met angst en onveiligheid. Omdat je je onveilig voelde ging je de mensen om je heen in de gaten houden en dat deed je energetisch door mensen af te tasten met je energieveld. Tóén maakte je je energieveld groter, en dat is ondertussen een gewoonte geworden.

Omdat het veiliger voelde om iedereen in de gaten te houden, is het nu lastig om je energieveld weer kleiner te maken; dat voelt niet veilig. Juist die te grote aura voelt ook onveilig omdat je daardoor continu overprikkeld wordt.

Lees ook: Extreme hooggevoeligheid & jeugdtrauma’s: wat is hypervigilantie?

Hoe kun je je aura en energieveld beschermen?

Een beschermende laag om je aura heen visualiseren heeft geen zin, als je energieveld groter is en buiten die beschermlaag uit steekt. Aardende of grondingsoefeningen hebben ook geen zin als de prikkels binnen blijven komen door een te grote aura.

Het is belangrijk de eerste oorzaak van je aangeleerde hooggevoeligheid te ontdekken en aan te pakken. Want pas als je je veilig voelt kun je je energieveld weer de normale afmetingen geven. Pas dan wordt het weer rustig in jezelf.

Wil je meer informatie? Kijk dan op de site van Jackelien Cerrone.

Complexe PTSS

Complexe PTSS

Hoe pak je de oorsprong van je aangeleerde hooggevoeligheid aan? Voor iedereen die worstelt met jeugdtrauma: is Complexe PTSS van Pete Walker het standaardwerk over het overwinnen van jeugdtrauma .

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het ontstaan van jeugdtrauma en aangeleerde hooggevoeligheid:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jackelien Cerrone
Jackelien Cerrone

Ik ben Jackelien Cerrone. Energetisch therapeut en paranormaal therapeut. Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste. Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is. Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans. En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste. Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Reacties
 1. Els Waijers 10 maart 2024 - 06:52
  Reply

  Nooit geweten dat mijn "hoog"gevoeligheid geen echte hooggevoeligheid is maar aangeleerde eovergevoeligheid. Wel stiekem altijd gedacht dat ik iets miste, namelijk dat ik andermans emoties niet echt zelf voelde.... Nu pas hoor (lees) ik over deze verschillen, nooit geweten! Het klopt dat ik vroeger als kind altijd alert was, moest zijn, omdat mijn omgeving niet veilig voelde en dat doe ik inderdaad nu, op mijn 77ste, nog steeds! Ik kan de vele prikkels die bij me binnenkomen kennelijk niet verwerken. Ben heel gauw gestrest, en veel ziek geweest en nu nog! De cortisol schiet omhoog, mij immuunsysteem keldert naar beneden en mijn lichaam kan aanvallende virussen, bacteriën en vanille niet meer zelf bestrijden.... Antibiotica helpen niet meer..... Ik ben kunstenaar, kon gelukkig altijd daarin wel mijn emoties kwijt.... Dat hielp me te overleven.... Helpt me nu nog steeds!

 2. Annet Fokkinga 10 maart 2024 - 12:00
  Reply

  Wat heb je dit mooi en goed verwoord en onderbouwd.

 3. W.maas 11 maart 2024 - 16:40
  Reply

  Mijn hooggevoeligheid kon ik goed gebruiken in mij werk in de psychiatrie en nu met oppassen bij kinderen Ik heb nu gekozen voor mensen die bij me passen daarvoor was ik een kanelion totdat de mens te vaak op mijn hart trapte Daar moet ik 73 jaar voor worden Rivier diep Mountain hjg

 4. Els van Dan 12 maart 2024 - 07:34
  Reply

  Mijn ervaring is, zowel privé als in mijn praktijk, dat beide vormen van hsp kunnen samengaan: je kunt als hsp geboren zijn en daarnaast door jeugdtrauma een alertheid ontwikkelen waardoor de aura vergroot is. Het een sluit het ander dus niet automatisch uit zoals het artikel lijkt te suggereren. .

 5. Jackelien Cerrone 12 maart 2024 - 08:12
  Reply

  Als reactie op Els van Dan: Daar ben ik het helemaal mee eens. Mensen met aangeboren hooggevoeligheid kunnen sneller overprikkeld raken, en hebben sneller last van energieën van anderen. Dus bij stress of angst kunnen mensen die al hooggevoelig waren geboren, ook nog aangeleerde hooggevoeligheid ontwikkelen. Vroeger zeiden ze: Hooggevoeligheid heeft voor- en nadelen. Maar het lijkt erop dat die nadelen bij aangeleerde hooggevoeligheid horen, en de voordelen bij aangeboren hooggevoeligheid.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?