Spiritualiteit

Spiritueel afvallen: zo kun je overgewicht kwijtraken

Door Robert Bridgeman
Spiritueel afvallen: zo kun je overgewicht kwijtraken

Het heeft geen enkele zin om overgewicht alleen maar fysiek aan te pakken, zegt Robert Bridgeman, spiritueel leraar en auteur van Start vandaag met lichter leven. Hij laat in dit artikel zien hoe hij zelf tientallen kilo’s afviel. Zijn grote geheim? Werk óók aan jouw emotionele, mentale en spirituele lichaam.

Een belangrijk uitgangspunt is dat je een lichaam hébt en niet bent. Als jij jezelf in de spiegel bekijkt, zie je alleen maar jouw fysieke lichaam, niet wie je werkelijk bent.

Opeens 30 kilo lichter

Twaalf jaar geleden woog ik 113 kilo. Wat ik ook deed om af te vallen, het werkte niet. Of alleen maar tijdelijk. Ik begreep niet waarom het niet lukte en walgde van mezelf. Mijn hangborstjes, dikke buik en dijen die tegen elkaar aan schuurden als ik dan toch de moed had om hard te lopen… Als ik in de spiegel keek, zag ik niet mezelf. Ik zag er heel anders uit dan ik me voelde. Mensen zeiden tegen me: ‘Je moet houden van jezelf zoals je bent.’ Ik begreep niet hoe ik dat moest doen met zo’n lichaam.

Na mijn ontwaken vloog er ineens 30 kilo vanaf, binnen een halfjaar tijd! En het kwam er nooit meer in die hoeveelheid bij. Een vriendin vroeg aan me hoe ik dat voor elkaar heb gekregen – je leest het in dit artikel. Ik zeg niet dat ik nu super slank ben en dat is ook helemaal niet waar dit over gaat. Belangrijk is dat ik lekker in mijn vel zit en dat gun ik jou ook.

Jij bent je lichaam niet

Je kunt gewicht op vier niveaus bekijken: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Dit zijn de vier basislichamen waaruit een mens bestaat. Ik leg jou graag uit wat je per lichaam kunt doen om jezelf in de vorm te krijgen die je vanbinnen voelt dat je hebt: je authentieke lichaamsvorm. Dat hoeft niet afgetraind te zijn, allesbehalve, maar een lichaam waarin jij je lekker voelt. Een belangrijk uitgangspunt is dat je een lichaam hébt en niet bent. Als jij jezelf in de spiegel bekijkt, zie je alleen maar jouw fysieke lichaam, niet wie je werkelijk bent. Het emotionele, mentale en spirituele zijn onzichtbaar voor het fysieke oog.

Zonder acceptatie geen transformatie

Het authentieke lichaam is dat van een kind en van nature hebben kinderen geen overgewicht. Natuurlijk valt daar in deze tijd het nodige over te zeggen, maar ik durf te stellen dat overgewicht niet authentiek is en dat iedere persoon die het heeft, dat diep vanbinnen wel voelt. Iets wat niet authentiek is, ben je niet. Je bent niet je lichaam en je bent zéker niet je vetjes. Het is dus een illusie om te denken dat jij jezelf niet accepteert als je ontevreden bent met de on-authenticiteit van je te zware lichaam. Je kunt daar als wakker mens gewoon doorheen kijken en jezelf én je lijf liefhebben, terwijl er vet op zit.

Als je vervolgens het overtollige vet accepteert als uitkomst van een proces waarbij je meer hebt gegeten dan verbrand, kan het loslaten ervan beginnen. Tenminste, als je dat wilt. Je kunt ook de keuze maken om ermee te leven én lekker in je vel te zitten. Er zijn heel veel mensen met overgewicht die daar helemaal oké mee zijn. Hoe dan ook, de basis is dat jij je lichaam accepteert en liefhebt zoals het is. Zonder acceptatie ook geen transformatie. Voor het geval je wél van je overgewicht af wilt, heb ik per lichaam beschreven welke stappen je kunt zetten.

Overgewicht op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau

Alles in het menselijk leven gebeurt op minstens vier niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Ook overgewicht heeft met alle niveaus te maken. Alleen een fysieke aanpak schiet dus tekort. Sterker nog: de fysieke kant van overgewicht is misschien 10 procent van de oorzaak.

Het fysieke lichaam: steeds weer snoepen

Natuurlijk zijn voeding en beweging essentieel om het fysieke lichaam in goede conditie te houden. Als je wilt afvallen, moet je meer bewegen dan je naar binnen haalt. Door de verbranding word je slanker en blijf je slank. Simpel toch? Helaas niet voor de meesten onder ons. We ervaren weerstand tegen beweging en voelen steeds weer een impuls om te snoepen.

Recent onderzoek gaat ervan uit dat je fysieke lichaam voor 95 procent door voeding wordt gevormd. De overige 5 procent bestaat uit beweging en training. Weinig suikers en meervoudige koolhydraten, weinig vlees en alcohol en een goede caloriebalans op een dag doen het werk.

Het emotionele lichaam: trauma’s en blokkades

De volgende stap gaat over onverwerkte pijn, trauma’s en blokkades. Als je pijn hebt, wil je brein daar graag van weg. In je limbisch systeem zit een sterk pijn-vermijdend en genot-zoekend mechanisme: het PGP of Pijn Genot Principe. Zolang je de, vaak oude, pijn niet oplost, blijf je een emo-eter. Er hoeft maar iets te gebeuren en je trekt de zak chips uit de kast. Hier komen ook de weerstand tegen bewegen (pijn) en de impuls om te snoepen (genot) vandaan.

Ook zelfliefde speelt een grote rol bij overgewicht – tenminste, het gebrek eraan. Eten houdt altijd van je en zorgt voor de aanmaak van genotshormonen en neurotransmitters als dopamine. Hierdoor is eten een tijdelijk surrogaat. Het medicijn? Van jezelf leren houden! Zowel voor het oplossen van blokkades als voor een toename van zelfliefde.

Het mentale lichaam: een negatief zelfbeeld

In jouw mind heb je een plaatje van jezelf. Dit plaatje wordt op zijn plaats gehouden door oordelen, overtuigingen en een negatief zelfbeeld. Het is heel eenvoudig om hiermee aan de slag te gaan. Elke dag visualiseerde ik een plaatje van mezelf: hoe zie ik mijn lichaam authentiek? Met behulp van de helingsmethode Emotional Freedom Techniques (EFT) en een transformatiecoach werkte ik aan mijn overtuigingen en zelfbeeld. In mijn boek Start vandaag met lichter leven omschrijf ik dit proces als mentaal tuinieren.

Je lichaam gedraagt zich naar het plaatje dat jij hebt. Hoeveel je ook afvalt, zolang het plaatje de dikke versie van jezelf is, zorgt je lijf ervoor dat het zich weer aanpast aan dat beeld. En hop, je komt weer aan! Door affirmaties en visualisaties in combinatie met (zelf)coaching kun je het plaatje veranderen.

Het spirituele lichaam: bang om op aarde te zijn

De meesten realiseren zich niet dat voedsel en overgewicht ook een aardende werking hebben. Velen schuwen spiritualiteit. Oók mensen die zich op het spirituele pad bevinden, zijn vaak diep vanbinnen bang om zich echt helemaal over te geven aan hun ziel. Dit heeft alles te maken met trauma’s uit vorige levens. Alleen al in de middeleeuwen werden meer dan een miljoen mensen levend verbrand, verdronken of ingemetseld omdat de katholieke kerk ze als ketter, heks of duivelaanbidder zag. Deze mensen, hun beulen en alle toeschouwers zijn opnieuw geboren en zijn nu jij, ik en anderen.

Door deze trauma’s kiezen veel mensen ervoor om niet helemaal te incarneren in hun lichaam. Ze hebben een angst om hier te zijn. Ook durven ze zich niet over te geven aan het spirituele proces. Veel eten helpt om je lichaam te verzwaren. Het lijf wordt op deze manier gebruikt als aardingsmiddel.

Adviezen: zo kun je goed aarden

Er zijn natuurlijk ook andere, gezondere manieren om te aarden op deze planeet. Ik geef jou drie voorbeelden:

Maak contact met je basis chakra

Op je perineum is het energetische overgangspunt tussen jou en de aarde waarop je leeft. Hoe meer dit chakra ontwikkeld is, hoe steviger, meer in balans en meer geaard je bent. Dit chakra heeft alles te maken met (zelf)vertrouwen, basisveiligheid en intens kunnen genieten van het leven. Manieren om het basis chakra te ontwikkelen zijn bijvoorbeeld mindfulness- en meditatiebeoefening, yoga, lage klanken, masturbatie en aanraking door anderen, 432 Hertz muziek (speciaal voor het basis chakra), reiki en andere genezingsmethoden die met energie werken.

Incarneer: kom in je lichaam

Breng jezelf helemaal terug in je lichaam. Je merkt dat je niet helemaal geïncarneerd bent in dit lichaam doordat je bijvoorbeeld: koude handen en/of voeten hebt, last hebt van angsten en neuroses, het gevoel hebt niet helemaal jezelf te zijn, het gevoel hebt er niet bij te horen in groepen of omdat je snel onzeker bent.

Incarneren is niet zo moeilijk. Doe regelmatig bodyscans en leer je lijf helemaal voelen. Ga in meditatie en eis hardop je geboorterechten op, zoals het recht om hier helemaal te zijn. Het recht om lief te hebben en geliefd te worden, het recht op veiligheid en zelfvertrouwen en het recht om intens te genieten van dit leven. Dit zijn geboorterechten die velen om verschillende redenen weggeven tijdens hun jeugd. Breng je ziel helemaal in je lichaam. De meeste energiegenezers kunnen je hierbij helpen en je bent altijd welkom op Terra Nova.

Omarm je spiritualiteit

Durf een spiritueel wezen te zijn dat in een lichaam woont. Laat je angst ‘zweverig’ gevonden te worden los, laat je aangeleerde scepsis los en transformeer je innerlijke criticus. Kom ervoor uit dat je een lichtwerker bent, ga ervoor staan en laat je schaamte en de angst wat anderen ervan kunnen zeggen, los! Onderzoek door middel van bijvoorbeeld sjamanistische ademsessies, ayahuasca en meditatie je werkelijke ik en geef je er helemaal aan over. Je spirituele kant is je krachtigste kant. Je bent wie je bent, niemand meer, niemand minder.

Wanneer je helemaal geïncarneerd bent, zul je merken dat met een goede aarding vanuit je basis chakra en een goede verbinding met je ziel, de surrogaat aarding van het eten niet meer nodig is. Als je dan ook nog je identificatie met je lichaam loslaat, je vetjes accepteert, je caloriebalans bewaakt, gezond eet, lekker beweegt, je blokkades en oude pijn opruimt, een plaatje van je authentieke lichaam in je bewustzijn programmeert en je beperkende overtuigingen en zelfoordelen loslaat, vliegen de kilo’s ervan af!

Start vandaag met lichter leven

Start vandaag met lichter leven

Start vandaag met lichter leven van Robert Bruggeman is hét handboek voor iedereen die een weg zoekt in de wirwar van spiritualiteit, stromingen en tradities. Door zijn eigen zoektocht in kaart te brengen en met jou te delen, geeft Robert je een waardevolle leidraad, zodat je uit kunt vinden wat voor jou wel en niet werkt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Robert Bridgeman
Robert Bridgeman

Robert Bridgeman is een integere lichtwerker en spiritueel leraar. Vanuit het retraitecentrum Terra Nova in Zuid Frankrijk geeft hij het liefdesbewustzijn (Christus bewustzijn) handen en voeten door het zelf voor te leven. Robert is een avontuurlijke bewustzijnsonderzoeker. Robert staat - na 10 jaar wereldwijd onderzoek en scholing - in verbinding met talloze spiritueel leraren, centra en (hersen)wetenschappers over de hele wereld die zich bezig houden met het nieuwe bewustzijn van liefde, wijsheid en compassie. Zijn missie Zijn missie, visie en purpose in dit leven is om zoveel mogelijk lichtwerkers te inspireren, te verbinden en wakker te schudden.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?