Liefde & Relaties

Dit is waarom niet alle vriendschappen voor altijd zijn

Door Kate Rose
Dit is waarom niet alle vriendschappen voor altijd zijn

Soms zijn de lastigste relaties waar een einde aankomt, geen romantische, maar juist vriendschappen. Want: hoe maak je het met een vriend(in) uit? Kate Rose, auteur van De drie grote liefdes in je leven, schrijft in dit artikel over waarom sommige vriendschappen niet voor altijd zijn en waarom dat helemaal niet erg is.

“Sommige mensen ontgroei je gewoon. Sommige relaties eindigen zonder dat daar echt een verklaring voor is. En als dat gebeurt, verandert er iets. Accepteer de groei in jezelf en begrijp dat niet alle wortels in dezelfde grond kunnen blijven steken.” – Alex Elle

Vriendschappen zijn soms niet voor altijd

Als iemand boos is of pijn lijdt, dan lijkt het beter om de vriendschap te beëindigen, maar het lastigste is om zoiets te doen als daar helemaal geen reden voor is. Niet alle vriendschappen horen nou eenmaal te blijven voortduren, vooral niet als ze in de weg staan van jouw persoonlijke groei. Ook al is het belangrijk voor je reis om een relatie met jezelf te bewaren, externe relaties die je vormt met anderen hebben ook veel invloed op je leven, aangezien ze een projectie zijn van de relatie die je met jezelf hebt.

Wat je vriendschappen over je zeggen

Wie je kiest om jezelf mee te omringen, zegt meer over hoe je jezelf ziet dan wat je zegt. De relaties die tientallen jaren voortduren, zijn relaties die na verloop van tijd kunnen veranderen en zich kunnen ontwikkelen. De vriendschap blijft niet hetzelfde, maar de mensen in een relatie groeien samen.

Het lastigste aan het beëindigen van een relatie, is als de een groeit en de ander weigert dat te doen. Net zoals in romantische relaties kun je ervoor kiezen om je door de mensen in je leven naar beneden te laten halen of juist om door die mensen jezelf te ontwikkelen.

Gezonde keuzes voor jou

Het gaat er niet om dat je iemand in de steek laat als diegene je nodig heeft, maar wel om het maken van keuzes die het gezondst zijn voor jou en soms betekent dat dat je moet weglopen van een vriendschap die je ontgroeid bent. In sommige gevallen kun je geen bff’s zijn (best friends forever), want voor eeuwig is een lange tijd en niemand weet precies wat er in de toekomst gaat gebeuren.

De relaties die aan sommige van je behoeften voldoen, op specifieke momenten in je leven, zijn niet minder belangrijk dan relaties die je een lange tijd kunt onderhouden. Alleen maar omdat een relatie niet voor eeuwig duurt, betekent het niet dat die relatie niet nuttig was.

Hoe je vriendschappen verbreekt

Een vriend of vriendin loslaten die je ontgroeid bent, kan soms een misleidende ervaring zijn voor beide individuen, vooral als het lastig is om eerlijk te communiceren met elkaar. Toch kan zoiets wel gedaan worden op zo’n manier dat elk individu (en hun leven) er uiteindelijk beter van wordt.

Soms moet je zoiets langzaam doen en soms moet je het de ander gewoon ronduit duidelijk maken hoe het zit. Hoe je zulke relaties ook beëindigt, het belangrijkste is om je je bewust te zijn van de reden erachter. Relaties die je bent ontgroeid voelen vaak niet meer gezond aan; de ander motiveert je niet om een beter mens te zijn en het voelt ook niet alsof de ander jouw ware zelf accepteert.

In plaats van hierover bitter te zijn of om dramatisch te reageren en erover te roddelen met andere mensen, is het beter om liefde naar de andere persoon te sturen en om allebei in andere richtingen verder te gaan. Het is niet zo dat deze relatie niet nuttig was in jouw reis, maar wel dat die nu voorbij is in je leven. De ergste fout die soms wordt gemaakt, is om te willen dat elke relatie voor eeuwig duurt. Niemand wil namelijk echt afscheid nemen. Het lukt niet iedereen om te groeien in een relatie.

De waarde van vriendschappen

Toch wordt de waarde van een relatie niet bepaald door hoelang de relatie duurt, maar door hoe belangrijk de relatie is. Dit is een les die ik op de harde manier heb moeten leren. Ik hecht veel waarde aan relaties met mensen van wie ik erg veel houd en ik voel me vereerd om deel uit te maken van het leven van zoveel mensen, op zo’n intiem niveau. Toen ik me dus realiseerde dat een van mijn relaties, die ik al een erg lange tijd had, niet meer te redden viel, had ik geen andere keuze dan om die los te laten.

Het ging om iemand die een geweldige vriendin was geweest in mijn leven en ik heb zoveel herinneringen van ons samen, maar na verloop van tijd realiseerde ik me dat alleen maar omdat we altijd al vriendinnen zijn geweest, dat niet betekent dat we dat ook voor altijd moeten blijven.

Op een gegeven moment had ik haar zelfs ooit verteld dat ik me mijn leven niet zonder haar kon voorstellen, maar dat was een les die het leven me had geleerd en die ik moest leren. Ik kan heel goed alleen mijn leven leiden, maar juist door die gezonde en diepe relaties hoef je die keuze niet te maken. Net zoals je nooit hoeft te smeken om liefde, hoef je ook nooit te smeken om vriendschap.

Een belangrijke realisatie

Of het wordt je openlijk gegeven of helemaal niet. Want net zoals bij je romantische relaties, zou je nooit iemand moeten hoeven te overtuigen van jouw waarde in hun leven. Als de ander het niet ziet, dan hoort het niet zo te zijn.

Het was lastig om die vriendschap te beëindigen, een die mogelijk langer door is gegaan dan zou moeten, maar nu dat er genoeg tijd is verstreken, kan ik niet alleen de herinneringen waarderen die deze persoon heeft achtergelaten, maar ook de invloed die ze op mijn leven heeft gehad.

Zonder die persoon zou ik vandaag niet zijn waar ik ben in het leven. En ook al ben ik voor eeuwig dankbaar dat onze paden elkaar hebben gekruist, ik voel niet meer de drang om een relatie in stand te houden die ik ben ontgroeid. Het is namelijk zo dat je sommige relaties, of die nou voor eeuwig duren of niet, nou eenmaal ervaren moest hebben.

Het was lastiger voor mij om een platonische relatie te beëindigen dan een romantische, maar de realiteit is dat je niet met iets door kunt gaan als je niet je ware zelf kunt zijn. Soms kun je iemand het beste helpen door dat van een afstandje te doen.

Geschreven door Kate Rose

De drie grote liefdes in je leven

De drie grote liefdes in je leven

In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Kate Rose
Kate Rose

Kate Rose is kunstenaar, vrije geest, relatie-expert, coach en spreker. Ze schrijft over relaties en de liefde voor diverse toonaangevende bladen en blogs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?