Home Burn-out Relatietherapeut: leven jij en je partner langs elkaar heen? Zo investeer je weer tijd in elkaar

Relatietherapeut: leven jij en je partner langs elkaar heen? Zo investeer je weer tijd in elkaar

tijd investeren

Een liefdesrelatie is niet vanzelfsprekend. Daarvoor moet je allebei je best blijven doen. Dat vraagt een investering in tijd en aandacht. Je moet voorkomen dat je contactmomenten alleen gaan over het huishouden of de opvoeding van de kinderen. Hoe krijg je dat voor elkaar als je allebei een drukke agenda hebt? Op welke manier kun je de beschikbare tijd indelen?

Onmisbare Pokon

Heb je het programma First Dates wel eens gezien? Daarin proberen nieuwbakken dates elkaar tijdens een etentje te leren kennen. De onhandige manier waarop sommige uitverkorene informeren naar de achtergrond van de ander, is soms aandoenlijk.

Het aftasten en geïnteresseerd zijn in elkaar is de beginnershouding van ieder verliefd stelletje. Precies dat ontbreekt bij veel koppels zodra de tijd vordert. De aandacht voor elkaar lijkt vanzelfsprekend geworden. Daardoor hebben stelletjes hun nieuwsgierigheid begraven en de ander nog nauwelijks in het vizier. Terwijl juist die innerlijke klunzige houding uit de beginjaren onmisbare Pokon voor je relatie is.

Gedeelde smart is halve smart. Gedeelde liefde is dubbele liefde

Vier contactmomenten

Als je wilt voorkomen dat je van elkaar wegdrijft, dan is het cruciaal regelmatig gesprekken te voeren en tijd te delen. Dat is de levensader voor iedere relatie, net zoals een plant uitdroogt wanneer hij geen water krijgt.

Een praktijkvoorbeeld
Sonja: ‘Fijn dat je wilt luisteren naar hoe het voor mij is als jij zo vaak weg bent. Is het voor jou erg belangrijk om vier keer in de week te trainen?’
Henk: ‘Eerlijk gezegd wel. Ik volg een schema en ik betwijfel of ik de triatlon kan lopen zonder dat ik op die manier getraind heb. Maar zou het voor jou helpen als ik er drie keer in de week van maak?’
Sonja: ‘Ja, dat zou geweldig zijn. Alleen: maak je je dan geen zorgen of die wedstrijd gaat lukken?’
Henk: ‘De triatlon zal er niet makkelijker op worden. Maar ik wil ook graag met jou rekening houden.’

In het ‘Praten Lucht Op’ programma staan vier contactmomenten die iedere relatie maandelijks nodig heeft.

Activiteit

 

Tijdsinvestering Doel
1. Verdiepend gesprek Drie kwartier tot anderhalf uur per week op een vast moment Oprechte interesse en aandacht voor elkaar hebben. Doorpraten over belangrijke zaken
2. De dag doornemen Half uur per dag bij thuiskomst of als de kinderen op bed liggen Op de hoogte blijven van elkaars wel en wee
3. Partneroverleg Half uur per week, bijvoorbeeld op zondag na het eten Betrokken zijn bij wie doet wat wanneer
4. Samen iets leuks ondernemen Iedere twee weken een avond of een paar uur Gezelligheid en ontspannen samenzijn

Het is de kunst om van de beschikbare tijd qualitytime te maken. Door regelmatig tijd voor elkaar uit te trekken, verstevigt de liefde. Een ommetje of fietstochtje maken is net zo belangrijk als een weekendje weg gaan. Misschien moet je andere bezigheden op een lager pitje zetten, maar als je elkaar tot prioriteit hebt gemaakt voorkom je dat je van elkaar vervreemd. Het nieuwe jaar is een uitgelezen kans om je relatie te herijken en terug te keren naar je beginnershouding. Dan wordt het etentje buitenshuis alsof jullie je eerste date hebben.

Boekentip: Praten lucht op

praten lucht op‘Wij praten langs elkaar heen’, of: ‘Hij zoekt altijd een oplossing, terwijl ik er alleen over wil praten’, zijn veelgehoorde uitspraken in de beslotenheid van de therapiekamer. In Praten Lucht Op belichten de auteurs vijf soorten gesprekken die regelmatig gevoerd moeten worden om te voorkomen dat je relatie doodbloed. Ze geven tips en doen suggesties om gesprekken in goede banen te leiden. Welk soort gesprek is voor jou op welk moment belangrijk? En hoe pak je zo’n gesprek aan?

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,99

Lees ook deze artikelen van Angèle Nederlof:

Laat een bericht achter