Bewustzijn

Weerstand: hoe werkt een trigger op je emoties?

Door Gastauteur
Weerstand: hoe werkt een trigger op je emoties?

Mensen, kinderen en dieren zijn onze spiegels. Zij weerspiegelen in ons wat wij graag zouden willen voor onszelf of wat geheeld mag worden in onszelf. Andere mensen kunnen je triggeren waardoor je een emotie ervaart zoals, vreugde, liefde, angst, boosheid en verdriet. Deze triggers raken een stuk in jou wat aandacht vraagt en aandacht nodig heeft. In plaats van te spreken over schuld naar de ander kun je gaan kijken en voelen waarom iemand jou precies raakt. Dit zorgt voor bewustwording in jezelf zodat je gaat ervaren, voelen en leren wat de trigger je wilt vertellen. Door te kijken naar het effect van triggers op emotie, naar jezelf en te voelen waarom, kun je de trigger oplossen en jezelf opruimen. Zo los je voor jezelf op en creëer je ruimte voor beiden zonder botsing en schuld.

“Wat je van een ander vindt, mag je aan jezelf geven.”

Hoe werkt een trigger op emoties?

Zodra je zegt dat iets er niet mag zijn, krijg je weerstand. Zodra iets er mag zijn, krijg je ruimte. Dit werkt zo ook met triggers. Wegstoppen of er iets van vinden, geeft weerstand en triggers; de emotie er laten zijn, geeft ruimte om op te lossen en te helen. Als een emotie er mag zijn zonder dat je er wat van vindt, wordt de emotie lichter in jezelf. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en te voelen. Dit is heel spannend. De weg naar jezelf toe is durven, willen en het jezelf geven en gunnen. Alle emoties mogen gevoeld worden, zij vertellen je iets op je pad. Zodra je alleen maar in vreugde wilt leven en de rest wegstopt of een ander de schuld geeft, verberg je veel weerstand in je lichaam en geest. Dit gaat op den duur klachten veroorzaken. Jouw lichaam en geest gaan signalen geven om dit op te lossen en te helen. Help jezelf door er naar te kijken, wat wil het me zeggen?

Voorbeeld:

Een moeder bleef bij haar baby zitten zodat ze niet alleen en eenzaam in slaap zou vallen. Dit werd een steeds langer proces elke avond. Tot dat er naast de onmacht ook frustratie en boosheid kwamen.

De trigger in dit verhaal zat hem in de eenzaamheid die de moeder zelf als kind ervaren heeft en niet wil meegeven aan haar baby. De baby spiegelt de moeder door exact het zelfde te reageren in emoties. Vanaf het moment dat de realisatie kwam van de trigger, kon het hele proces beginnen. De baby werd daarin rustiger en ging slapen, alleen. Alleen slapen, maar in liefdevolle verbinding met haar moeder.

Ook is het zo dat een trigger je iets kan vertellen over iets wat je jezelf mag geven, zoals bijvoorbeeld liefde, eigenwaarde, grenzen, acceptatie etc. Als je dit weet, kun je weer het ‘doorvoelen van de onderliggende emotie’ toepassen en jezelf helen en in balans brengen. Elke trigger is anders en weerspiegelt een gevoel, ervaring en emotie.

Voorbeeld:

Ik vind dat hij al mijn tijd in beslag neemt / hij neemt al mijn tijd in beslag – dat voelt (trigger) vervelend en krap in je eigen ruimte.

Zodra je het gaat omdraaien naar:
Ik vind dat ik hem al mijn tijd in beslag laat nemen. Dan zie je dat je grenzen in jezelf mag gaan stellen en de schuld die je aan de ander gaf kan oplossen in jezelf. Zodra jij nee zegt, is er een grens in jouw eigen tijd en ruimte. Door wat je vindt van een ander te veranderen naar ‘ik’ (vind), kun je beginnen met het ontdekken van de aard van je triggers.

Het leven is als een spiraal, ervaringen blijven op je pad komen om te voelen en leren. Loop je van iets weg of stop je iets weg in jezelf, dan blijven ervaringen op je pad komen die dat stukje in jou triggeren. Elke keer dat een nieuwe ervaring dezelfde triggers aanraakt, is een moment om te mogen helen.

“Spiegel in liefde naar jezelf toe, zonder oordeel en heel jezelf.”

Dit artikel is geschreven door: Yvonne van Alphen

Er gaat niets verkeerd

Er gaat niets verkeerd

Met de zes-stappen methode van Saskia Teppema leert je de trigger te herkennen en nog voor je reactie een andere keuze te maken. Vanaf dat moment zijn triggers niet langer een bron van frustratie, maar belangrijke lessen op weg naar rust, vrijheid en innerlijke vrede.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?