Bewustzijn

3 x simpele tips om opnieuw te beginnen

Door Melissa Oltmans
3 x simpele tips om opnieuw te beginnen

Naarmate je vermogen om te leven vanuit je intenties toeneemt, word je je natuurlijk steeds bewuster van al die momenten waarop je niet vanuit je intenties leeft. Het kan heel ontmoedigend zijn om te zien hoe je ongetrainde geest (en soms ook je bange hart) losgezongen kan raken van je intenties. Maar als je de gewoonte ontwikkelt om opnieuw te beginnen als je merkt dat je van het pad bent afgeraakt, ontwikkel je ook het vermogen om zowel trouw te zijn aan je innerlijke zelf als op je gemak in de wereld.

Oefenen: opnieuw beginnen

En hoe beoefen je opnieuw beginnen precies? Zie het als een afwenden van je aandacht van je gebruikelijke reacties – bekritiseren, oordelen, zeuren en klagen – alle mentale drukte die gewoonlijk in je opkomt als je ontdekt dat je van je intentie bent afgeraakt door een sterke emotie. Ontken je gedachten en gevoelens niet en probeer ze ook niet te laten verdwijnen. Erken ze juist zonder er een oordeel over te vellen. Waardeer hoe moeilijk dit moment is en voel compassie voor jezelf.

Vervolg die erkenning met wat ik de ‘en’-oefening noem, waarbij je tegen jezelf zegt: ‘Ja, ik was even de draad kwijt, en nu begin ik gewoon opnieuw.’ Bijvoorbeeld: ‘Ik voel me vervreemd en denk dat mijn collega’s me niet mogen, en ik knoop een gesprek aan met die vent die me wel aardig lijkt.’ Of: ‘Mijn lichaam voelt zwak en ziek aan op dit moment, en ik ga me focussen op het maken van een kop thee voor mijn kind, waar ik op dit moment net genoeg energie voor kan opbrengen.’ Je erkent altijd je gedachten en gevoelens, maar vervolgens ga je over op de ‘en’-oefening om terug te keren in het hier en nu.

Doelen

Je vergeet intussen je doelen niet, maar je focus is gericht op het hier en nu op een manier die hoe je graag wilt zijn in zulke momenten zo dicht mogelijk benadert. Natuurlijk koppel je regelmatig terug naar jezelf om te zien of jouw manier van zoeken naar verandering of het bereiken van je doel vruchten afwerpt. Zo niet, dan probeer je iets anders. Ook vraag je je zo nu en dan af of een bepaald doel je nog steeds boeit en of je doel of je intenties inmiddels veranderd zijn. Maar je volhardt voornamelijk in zijn wie je wil zijn. Je ontwikkelt de kracht om opnieuw te beginnen, omdat je er veel aan gelegen is om je doel te bereiken, om te leven vanuit je intenties. Daarom noem ik dit een gedragsverandering.

Je doelen zijn betekenisvol omdat ze richting geven aan je leven, maar je feitelijke leven vindt plaats in de eindeloze stroom van momenten die zich aaneenrijgen tussen nu en het moment waarop je eventueel je doel bereikt. Omdat je focust op de tocht en niet op het einddoel, zul je de wilskracht en de inspiratie vinden om opnieuw te beginnen. Als het je lukt om je te verhouden met het leven zoals het is, in plaats van erop staan dat het moet zijn zoals jij het hebben wil, maak je een veel grotere kans het hoe en waarom van de dingen te beïnvloeden, omdat je niet verstrikt bent in een emotionele chaos. Als je er goed over nadenkt, is de oefening in opnieuw beginnen overduidelijk een effectievere manier om je doel te bereiken dan je er onafgebroken op te fixeren.

3 tips om opnieuw te beginnen

Als je een deel van je leven wil veranderen en het je moeite kost het te doen, neem dit dan ter harte: laat nooit iemand je vertellen dat je niet kunt veranderen; vecht krachtig tegen de innerlijke impulsen die je afleiden als zich moeilijkheden voordoen en sta die kritische stem in je eigen hoofd, degene die je constant probeert te vertellen dat er geen kans is op verbetering, niet toe om je leven te beheersen. En als je ontdekt dat je van het pad van je intenties bent afgedwaald, begin je gewoon opnieuw. Opnieuw beginnen is een krachtige gewoonte, maar sta niet raar te kijken als het je niet meteen lukt om je ertoe te zetten. Gelukkig zijn er drie simpele dingen die je kunt doen om dit vermogen in een betrekkelijk korte tijd op te bouwen.

1. Motivatie

Ten eerste moet je gemotiveerd zijn om opnieuw beginnen te beoefenen en dat doe je door te observeren wat er gebeurt als je tijd verliest met je ontmoedigd voelen, met vluchten of zwelgen in je rusteloze gedachten. Let er in de komende week op hoe vaak je uit je evenwicht wordt gebracht als er iets misgaat op je werk of in je persoonlijke relaties. Veroordeel jezelf niet als je het even niet meer weet. Wees alleen mindful dat dit met je gebeurt. Heb als het even kan compassie met jezelf. Per slot van rekening is het pijnlijk om gevangen te raken in een reactieve gemoedstoestand. Wanneer je eenmaal inziet hoeveel emotionele energie en tijd je verdoet, zul je gaan beseffen dat de oefening in opnieuw beginnen de moeite waard is. Dan zul je de ambitie, de motivatie en de overtuiging voelen om door te zetten. Zoals Scott Fitzgerald ooit schreef:

‘Vitaliteit toont zich niet alleen in het vermogen om te volharden, maar ook in het vermogen om opnieuw te beginnen.’

2. Oefenen

Ten tweede, selecteer een paar aspecten van je dagelijkse leven die je wilt veranderen en begin met het oefenen in opnieuw beginnen. Misschien kies je een persoon die je lastig vindt in de omgang, of een bepaalde opdracht op je werk, of misschien je eigen gedrag ten opzichte van diëten of spreken in het openbaar. Als je merkt dat je het even niet meer weet, zeg je tegen jezelf: ‘Ja, ik weet het even niet meer, dus begin ik gewoon opnieuw.’ De ‘en’-oefening herinnert je aan je intenties en doelen en helpt je door de negatieve gevoelens heen terug naar het huidige moment.

Probeer dit drie maanden op niet meer dan twee terreinen te beoefenen, terwijl je mindful blijft van alle keren dat je niet opnieuw begint op de andere terreinen van je leven. Je zult al snel verschil ontdekken. Dit zelf inzien maakt dat je er meer vertrouwen in schept en, daardoor, meer gemotiveerd raakt. Dan voeg je nog een aspect van je leven toe aan het oefenen in opnieuw beginnen. Houd rekening met teleurstellingen en dat je je voornemens vergeet; per slot van rekening probeer je je geest een volstrekt nieuwe automatische reflex aan te leren.

3. Meditatie

Ten slotte, meditatie is als een laboratorium om je geest te trainen op een nieuwe manier te denken en te reageren. Meditatie is een veilige manier om het vermogen te ontwikkelen opnieuw te beginnen, want je hebt alleen met jezelf te maken – niemand merkt het als je opnieuw begint. Bovendien leer je je concentratie vast te houden en te focussen, waardoor je in het dagelijkse leven minder snel uit je evenwicht wordt gebracht. Het bevordert ook gelijkmoedigheid en kalmte, kwaliteiten die je helpen om simpelweg terug te keren naar je intentie als je opnieuw moet beginnen.

Het beoefenen van opnieuw beginnen in meditatie is eenvoudig: het maakt niet uit hoe vaak je geest afdwaalt, je stuurt gewoon je aandacht terug naar je ademhaling (of wat je ook kiest als focus voor je concentratie), zonder kwaad te worden op jezelf. Interesseer je voor niets anders dan hoe je terugkeert naar je ademhaling, en voor hoe goed je opnieuw begint. *Fragment uit: Van emotionele chaos naar helderheid in je hoofd van Philip Moffitt uitgegeven door Kosmos Uitgevers

Beeld: Photo by Steinar Engeland on Unsplash

Deel dit artikel online
Melissa Oltmans
Melissa Oltmans

Een denker, een dagdromer, oude ziel, theedrinker en dol op Parijs! Dat ben ik! Al zes jaar schrijf ik artikelen voor Inspirerendleven.nl. Het is mijn passie en ik ben er dol op! Ik lees graag boeken in alle soorten en maten, ik vind het heerlijk om te struinen in boekenwinkels, ben dol op gezond eten en praat graag over het leven en alle mysterie erom heen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?