Bewustzijn

Ben jij een optimist, een pessimist of een realist?

Door Melissa Oltmans
Ben jij een optimist, een pessimist of een realist?

Is het glas halfvol of halfleeg? Het antwoord is natuurlijk: allebei. Het ligt er maar aan hoe je ertegen aan kijkt. Optimist, pessimist of realist? Het is helemaal jouw eigen keuze. Je maakt de wereld door de bril die je opzet.

The pessimist sees difficulty in every opportunity. The optimist sees the opportunity in ever difficulty.

Wanneer ben je een optimist

‘In het woordenboek wordt een optimist omschreven als iemand die overal het goede van inziet en verwacht dat situaties in de toekomst zich positief zullen ontwikkelen. Zo’n persoon kan door iemand die al behoorlijk wat heeft meegemaakt als naïef worden ervaren. De wereld bestaat namelijk niet uit alleen maar positiviteit en soms is er niets goeds aan een gebeurtenis. Hier gaat het bij een optimist helemaal niet om. Een optimist is namelijk iemand die de slechte dingen wel ziet en ook weet dat er negatieve dingen kunnen gebeuren, maar zich hierdoor niet laat kisten. Ze vertrouwen op zichzelf en op de wereld en weten dat ze er uiteindelijk altijd uitkomen en dat het hoe dan ook goed komt. Meestal omdat ze weten dat ze hier zelf voor zullen zorgen. Een optimist kan dus ook heel realistisch zijn.

Wanneer ben je een pessimist

Een pessimist wordt in het woordenboek omschreven als iemand die altijd het negatieve van iets inziet en verwacht dat dingen zich in de toekomst slecht zullen ontwikkelen. Een pessimist is iemand die de goede dingen wel ziet, maar weet dat er altijd iets naars kan gebeuren en dat alles een keerzijde heeft. Dit is in principe niet zo heel erg, het is gewoon hoe je het bekijkt. Het probleem met pessimisten is alleen dat ze zich vaak druk maken over nare dingen die helemaal niet hoeven te gebeuren of een pessimist plaatst alles buiten hemzelf en voelt zich daardoor machteloos en moedeloos.

Wanneer ben je een realist?

Een realist zijn staat totaal los van pessimistisch of optimistisch zijn. Een realist ziet gewoon alle mogelijke uitkomsten, zowel positief als negatief. Een realist is volgens het woordenboek dan ook niemand anders dan iemand die zich richt op de werkelijkheid.

Wat is beter positief denken of negatief denken

Wetenschappelijk gezien heb je er veel meer aan om positief ingesteld te zijn. Het is al meerdere keren bewezen dat mensen die optimistisch zijn meer geluk hebben en veel minder last van stress hebben en dat is natuurlijk veel beter voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.’ Bron: © Rustiek leven, Scarlet Le Pair

Eerlijk kijken naar jezelf

Eerlijk kijken naar jezelf

Echte levenswijsheid ontstaat wanneer mensen de moed hebben om kritisch naar zichzelf te kijken. In Eerlijk kijken naar jezelf worden eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen gegeven om jezelf te leren kennen, en om je ego en je zintuigen als het ware opnieuw op te voeden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Melissa Oltmans
Melissa Oltmans

Een denker, een dagdromer, oude ziel, theedrinker en dol op Parijs! Dat ben ik! Al zes jaar schrijf ik artikelen voor Inspirerendleven.nl. Het is mijn passie en ik ben er dol op! Ik lees graag boeken in alle soorten en maten, ik vind het heerlijk om te struinen in boekenwinkels, ben dol op gezond eten en praat graag over het leven en alle mysterie erom heen.

Reactie
  1. Karel Groenewegen 11 november 2019 - 22:52
    Reply

    Hoe realistisch zijn realisten het volgende mijn zoon was ontzettend gespannen bij de tandarts en moest onder verdoving kies getrokken worden en een paar gaten gevuld dat reageerde hij ook af op de tandarts. Maar ja laten gebeuren ongeveer hetzelfde maar hij had zich eigen gemaakt positief te denken dus terwijl die in de tandarts stoel lag Ging mijn zoon allemaal leuke herinneringen ophalen want hij onderneemt een heleboel mooie dingen. En voor die het al van tevoren wist was de behandeling klaar. Tandarts vond het een hele goede vooruitgang en kon rustig aan het werk en alles herstellen. Maar toen ik dat echte realisten vertelde was dit Oh zo fout want Zo leert hij niet met een spanningsbron om te gaan alsof dit geen handeling is om met een spanningsbron om te gaan. Wat een gebrek aan realisme. Want doordat gefocust op de positiviteit zou mijn zoon niet aan ze vragen aan toe komen om zich af te reageren op de tandarts etcetera etcetera alsof rustig worden en een leuke dingen terug denken om mijn angsten overwinnen geen aard is. Daarop stelde ik een vraag wat vindt u nou beter vind dat hij door deze positiviteit rustig in de stoel ligt en een leuke dingen terugdenkt en op je rustig naar buiten loopt in plaats van gespannen en angstig en afreageert op de tandarts. Of op deze positieve wijze met deze spanningsbron gehad rustig de praktijk verlaat. Het antwoord van de realist was dat hij dan nog beter gespannen kan zijn en ze waren uitgelaten spreken en en op het anders kan afreageren want dat is wel de realistische aard. Is zoeken naar een ontspanning stressvolle moment om te gaan gaan dan ook niet realistisch manier van omgaan. Verder lees ik ook dat realisten altijd van het ergste uitgaan als ik iets voor doet nou alsof dat realistisch is

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?