Bewustzijn

Ben je streng voor jezelf en raas je maar door? 20 tekenen dat je het beter doet dan je denkt

Door Gastauteur
Ben je streng voor jezelf en raas je maar door? 20 tekenen dat je het beter doet dan je denkt

Ben jij ook zo streng voor jezelf, raas je maar door en eis je veel van jezelf? Stop een momentje om dit artikel te lezen en verbaas je hoe goed je het eigenlijk al doet. We mogen allemaal wat liever voor onszelf zijn want, vaak ongemerkt, doen we veel meer en het beter dan we denken.

Als je met je jongere zelf zou kunnen praten, zou je kunnen zeggen: we hebben het gedaan, we zijn daar weggekomen, we hebben dat verschrikkelijke overleefd.

20 tekenen dat je het beter doet dan je denkt

1. Je hebt deze maand je rekeningen betaald en had misschien nog wat over voor leuke dingen. Het maakt niet uit hoeveel je zat te zuchten bij het betalen; je hebt het toch uitgezocht en gedaan.

2. Je twijfelt aan jezelf. Je twijfelt aan je leven. Je voelt je af en toe ellendig. Dit betekent dat je nog steeds openstaat voor groei. Je kunt objectief en je bewust van jezelf zijn. De beste mensen gaan aan het eind van de dag naar huis en denken ‘misschien kan het ook anders’.

3. Je hebt een baan. Hoe lang of kort en hoe veel of weinig betaald dan ook, je verdient geld waardoor je iets te eten hebt, ergens op kunt slapen en elke dag iets kunt aantrekken. Je hebt niet gefaald als het er anders uitziet dan je vroeger dacht; je hecht waarde aan je onafhankelijkheid en neemt de verantwoordelijkheid voor jezelf.

4. Je hebt tijd om iets te doen wat je leuk vindt, ook al is dat alleen maar op de bank zitten, eten bestellen en Netflix kijken.

5. Je maakt je geen zorgen over hoe je aan je volgende maaltijd komt. Je hebt eten in je koelkast of voorraadkast en je hebt genoeg om te kunnen kiezen wat je wilt eten.

6. Je kunt eten omdat je daarvan geniet, niet alleen om te overleven.

7. Je hebt één of twee echt goede vrienden. Mensen maken zich zorgen dat ze niet genoeg vrienden hebben, maar beseffen uiteindelijk meestal dat het aantal mensen in je vriendenkring niets te maken heeft met je gevoel van intimiteit, acceptatie, saamhorigheid of vreugde. Uiteindelijk is het enige dat we echt willen een paar mensen die dicht bij ons staan, die ons kennen en die onvoorwaardelijk van ons houden.

8. Je had vanochtend geld voor je treinkaartje, kopje koffie of benzine in je tank. Je kunt erop rekenen dat je je de kleine gemakken (die vaak ook nodig zijn) kunt veroorloven.

9. Je bent niet dezelfde persoon die je een jaar geleden was. Je bent aan het leren, evolueren en kunt de manieren zien waarop je ten goede of kwade bent veranderd.

10. Je hebt de tijd en middelen om meer te doen dan alleen in je minimale levensbehoeften te voorzien. Je bent de afgelopen tijd misschien naar een concert geweest, je koopt boeken voor jezelf, je kunt een uitstapje naar een stad in de buurt maken als je daar zin in hebt. Je hoeft niet alle uren van de dag te werken om te overleven.

11. Je hebt kleren om uit te kiezen. Je maakt je geen zorgen of je een muts of handschoenen hebt als het sneeuwt, je hebt koele kleren voor de zomer en iets om naar een bruiloft aan te trekken. Niet alleen kun je je lijf beschermen en leuk aankleden, maar je kunt dat op gepaste wijze doen voor verschillende omstandigheden.

12. Je kunt voelen wat er niet goed is aan je leven. De eerste en belangrijkste stap is gewoon bewust te zijn. Je kunt tegen jezelf zeggen: er is iets mis, ook al weet ik nog niet zeker wat beter zou voelen.

13. Als je met je jongere zelf zou kunnen praten, zou je kunnen zeggen: we hebben het gedaan, we zijn daar weggekomen, we hebben dat verschrikkelijke overleefd. Zo vaak torsen mensen hun trauma’s mee in hun huidige leven. Om te zien hoe we ons oude zelf met ons meedragen, hoef je alleen maar te zien hoe je reageert als je innerlijke kind hoort dat het goed zal komen van degene die het kind is geworden.

14. Je hebt een ruimte voor jezelf. Dat hoeft niet eens een huis of appartement te zijn (maar super als dat het geval is). Je hebt alleen maar een kamer, hoekje of bureau nodig waar je naar hartenlust kunt creëren of uitrusten, waar jij kunt bepalen wie welkom is in jouw rare kleine wereld en in welke hoedanigheid. Dit is een van de weinige vormen van controle die we daadwerkelijk kunnen uitoefenen.

15. Je hebt verbroken relaties gehad. Belangrijker dan dat je ze gehad hebt, is het feit dat jij of je ex ervoor koos om niet te settelen. Je hebt jezelf opengesteld voor de mogelijkheid dat er ergens iets anders voor je is.

16. Je bent in iets geïnteresseerd. Of het nu een gelukkiger leven, betere relaties, lezen, films, seks, de maatschappij of de as waar de wereld om draait is, iets intrigeert je genoeg om het te verkennen.

17. Je weet hoe je voor jezelf moet zorgen. Je weet hoeveel uur je moet slapen om je de volgende dag oké te voelen, wie je moet opzoeken als je hart is gebroken, waar je plezier uit haalt, wat je moet doen als je je niet lekker voelt, enzovoort.

18. Je werkt naar een doel toe. Ook al ben je uitgeput en voelt het ontzettend ver weg, je hebt een droom voor jezelf, hoe vaag en vormeloos ook.

19. Maar je pint je niet onwrikbaar vast op iets voor je toekomst. Enkele van de gelukkigste en best aangepaste mensen zijn degenen die van elke situatie een ideaal kunnen maken, die te veel opgaan in het moment om een gedetailleerde planning voor een specifiekresultaat te maken en die slaafs na te volgen.

20. Je hebt wat shit meegemaakt. Je kunt je huidige problemen bekijken en ze vergelijken met de dingen waarvan je dacht dat je er nooit overheen zou komen. Je kunt jezelf geruststellen op basis van je eigen ervaring. Je leven is niet makkelijker geworden; jij bent slimmer geworden.

Dit is een fragment uit: 101 essays die je denkwijze zullen veranderen

101 essays die je denkwijze zullen veranderen

101 essays die je denkwijze zullen veranderen

In '101 essays die je denkwijze zullen veranderen' deelt Brianna Wiest haar meest geliefde reflecties en leert ze je hoe je schadelijke denkpatronen doorbreekt om zo je potentieel te benutten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over groei en ontwikkeling:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?