Bewustzijn

12 tekenen dat je mentale inzinking in werkelijkheid een emotionele doorbraak is

Door redacteur
12 tekenen dat je mentale inzinking in werkelijkheid een emotionele doorbraak is

Een mentale inzinking, depressief moment of er even hélemaal doorheen zitten is heel vervelend. In veel gevallen is een mentale inzinking óók een emotionele doorbraak en een transformatief moment. Want, zegt Brienna Wiest: “Mensen hebben geen instorting tenzij ze aan de rand van een doorbraak staan.”.

Een inzinking, of elk soort hevige mentale en emotionele verwarring, is altijd een teken dat dingen aan het veranderen zijn. Anders zouden ze gewoon ‘normaal’ zijn.

12 tekenen dat je mentale inzinking in werkelijkheid een emotionele doorbraak is

1 Je trekt alles in twijfel.

Je gelooft niet meer dat de dingen zijn zoals ze lijken of dat wat je van huis uit hebt meegekregen de juiste zienswijze voor alles is. Je verkent nieuwe filosofische, spirituele en politieke ideeën en komt erachter dat je niet wist wat je niet wist.

2 Je beseft dat er een verschil is tussen gelukkige gedachten en gelukkige gevoelens.

Je probeert jezelf al tijden te vullen met blije gedachten, alleen om erachter te komen dat je je bent gaan hechten aan een bepaald resultaat (dat er niet komt) en dat je je nu nog ongelukkiger voelt. Je beseft dat er een verschil is tussen ‘een manier van denken waarbij je van het moment kunt genieten’ en ‘een manier van denken die je blij maakt over potentieel, mogelijkheden en alle andere dingen dan die nu daadwerkelijk gebeuren’.

3 Je begint patronen te zien.

Je beseft dat veel van de dingen die steeds naar boven blijven komen in je leven (relaties, banen, ideeën, gevoelens) het product zijn van wat jij denkt dat ze zijn of zouden moeten zijn. Het zijn patronen, en als je zou kunnen bedenken hoe je ze zou kunnen veranderen, zou misschien ook de manier waarop ze opduiken veranderen.

4 Je voelt je onredelijk boos.

Boosheid is een goede emotie; in elk geval wanneer je eindelijk ontdekt dat je niet boos bent op de wereld, maar op jezelf. Dit gebeurt meestal net voordat er veranderingen plaatsvinden. De kleine broertjes en zusjes van woede, zoals ontevredenheid, wrevel, irritatie en zelfmedelijden, zijn onprettig, maar niet verontrustend genoeg om je tot actie aan te zetten. Woede dwingt je tot handelen. Het zet je in vuur en vlam en brengt je naar een nieuwe plek.

5 Je vraagt je af: is dit alles?

Je begint je af te vragen of alleen maar slapen, eten, werken en dan doodgaan nu echt de bedoeling van je leven is. Je begint je af te vragen of dat alles is wat er bestaat of dat er een kleine opening is voor een veel grotere werkelijkheid.

6 Je hebt het gouden idee gehad, de liefde van je leven gevonden, de grote kans benut en ineens voel je je verlamd.

Hier is onze oude vriend weerstand in het spel. Wanneer we geluk voelen, voelen we evenveel angst. Het is niet zo dat je weerstand biedt tegen je nieuwe leven, maar je bent heel duidelijk aan het bepalen wat je wilt (en ervaart daarbij een natuurlijke en evenwichtige hoeveelheid angst).

7 Het lijkt of je emotionele toestand onterecht is.

Je zou je niet bezorgd en depressief moeten voelen, maar dat doe je wel. Er is geen enkele reden voor je emotionele angsten, maar ze zijn er toch. Je snapt niet helemaal wat je voelt, en je beseft dat dit komt doordat je deze vaardigheid nog aan het ontwikkelen bent.

8 Je weet niet zeker wie je echt bent.

Je hebt vrede gesloten met het feit dat je jezelf hebt gedefinieerd op basis van hoe mensen je zien of hoe je denkt dat je zou moeten zijn, en er zit nog enig verschil tussen wat je denkt dat je wilt en wat je daadwerkelijk wilt.

9 Je ervaart gevoelens en angsten die je als kind had.

Het komt allemaal terug naar de oppervlakte en je beseft dat het eigenlijk nooit weg is geweest. De gedachten, ideeën, overtuigingen en gevoelens die je had weggestopt, hebben stilletjes je leven gestuurd. Je wist het alleen niet.

10 Je bent op dit moment ongelooflijk bang voor verlies.

Dat wil zeggen, je bent nu superbang om een bepaald iets te verliezen waarvan je denkt dat het je op een of andere manier zal redden (misschien alleen emotioneel). Dit gevoel duikt op wanneer je begint te beseffen dat er niets is dat dat voor je kan doen. Je bent niet bang iets te verliezen, je bent bang om die realiteit te accepteren voordat je denkt dat je daar klaar voor bent.

11 Je geeft dingen op die je op moet geven.

Je geeft je dromen niet op. Je geeft je relatie niet op. Je geeft alleen het idee op dat die dingen meer zullen worden dan ze zijn. Je geeft op wat niet goed voor je is. Je gaat inzien dat ‘opgeven’ een ontzettend negatieve term is voor iets wat heel gezond is als het nodig is.

12 Je hebt besloten dat je niet meer het slachtoffer van je eigen geest gaat zijn.

Mensen hebben geen instorting tenzij ze aan de rand van een doorbraak staan. Een inzinking, of elk soort hevige mentale en emotionele verwarring, is altijd een teken dat dingen aan het veranderen zijn. Anders zouden ze gewoon ‘normaal’ zijn.

Je bent klaar met het accepteren van je oude ‘normaal’ en op weg naar grotere, betere, lichtere en gelukkigere dingen.

Dit is een fragment uit: 101 essays die je denkwijze zullen veranderen

Boekentip: 101 essays die je denkwijze zullen veranderen

Worstel je weleens met jezelf, relaties of je kijk op het leven? Brianna Wiest helpt je in 101 essays die je denkwijze zullen veranderen op weg in de zoektocht naar jezelf en een nieuw begin. De uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd vormen een kans om je manier van denken te veranderen en persoonlijk te groeien.

Bestel nu jouw exemplaar met gratis verzending of koop het e-book.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over groei en ontwikkeling:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?