Liefde & Relaties

Relatietherapeut over hoe je goede gesprekken kunt voeren met je partner (zonder ruzie te krijgen)

Door Angèle Nederlof
Relatietherapeut over hoe je goede gesprekken kunt voeren met je partner (zonder ruzie te krijgen)

Als je openhartig en eerlijk met je partner deelt wat er op je hart ligt, dan is dat een intiem gevoel. Op die manier schept praten ruimte in je gevoelsleven. Je voelt je door je geliefde gehoord en gezien. Toch lukt het maar weinig koppels om dit voor elkaar te krijgen. Wat gaat er mis en hoe kun je dit veranderen?

Ben je nog nieuwsgierig?

Wie een vaste relatie heeft, merkt na verloop van tijd dat gesprekken verflauwen. De nieuwsgierigheid naar elkaars wel en wee verdwijnt langzaam uit het zicht. In het begin van je relatie was je oprecht geïnteresseerd in de leefwereld van je nieuwbakken partner, maar nu lijken gesprekken een doodlopende weg in te slaan. De levendige uitwisseling sijpelt weg en ieder trekt zich onbegrepen in zijn eigen holletje terug.

Hoewel tijdgebrek vaak als oorzaak wordt genoemd, is dit maar een stukje van de puzzel. De hoofdoorzaak is eerder dat een gesprek over bijvoorbeeld de opvoeding van de kinderen verschuift naar het kritisch onder de loep nemen van je partner. Of dat een overleg verzandt in geklaag.

Praten is de springplank naar je hart

Vijf soorten gesprekken

Voordat je om de tafel gaat zitten, is het goed het eens te zijn over het soort gesprek. Doe je dit niet, dan krijg je een verwarrende discussie die alle kanten op vliegt. Niet ieder gesprek is hetzelfde. Het maakt nogal uit of je wilt praten over het verlies van je moeder of behoefte hebt om over de vakantie te overleggen. Een discussie over de politiek heeft een ander karakter dan het praten over een boek dat je heeft geraakt. Ieder soort gesprek draagt andere accenten. De ene keer moet je meer luisteren en een andere keer is het beter mee te gaan in het verhaal van je partner.

Het volgende schema geeft een overzicht van de soorten gesprekken.

Soort gesprekDoel Spreken Luisteren
OverleggenSamen een besluit nemen; zoeken naar een compromisEen plan of idee voorleggenInhoudelijk Empathisch
OplossenEen probleem verhelpen; zoeken naar de beste oplossingVoorstellen doenInhoudelijk

Praktisch

DelenJe binnenwereld uitenJe gevoelens verwoordenMeeleven
VerdiepenZelfkennisJe gevoelens/denkbeelden ontwarrenSamenvatten, spiegelen
DiscussiërenJe mening aanscherpenUitspreken wat je ergens van vindtInhoudelijk

Welk gesprek?

Voordat je een misstap maakt en in een gesprek belandt waar je niet op zit te wachten, moet je afspreken welk gesprek de bedoeling is. Een levendig gesprek waar beide zin in hebben, versterkt de onderlinge band. Als je het achterste van je tong aan je partner laat zien, dan bloeit je relatie daarvan op. Dan heb je het gevoel dat je partner je steunt en begrijpt. De ander voelt weer dichtbij. Je staat er niet alleen voor en merkt dat praten oplucht.

Spreken is goud, zwijgen begraaft de liefde

Boekentip: Praten lucht op

praten lucht op‘Wij praten langs elkaar heen’, of: ‘Hij zoekt altijd een oplossing, terwijl ik er alleen over wil praten’, zijn veelgehoorde uitspraken in de beslotenheid van de therapiekamer. In Praten Lucht Op belichten de auteurs vijf soorten gesprekken die regelmatig gevoerd moeten worden om te voorkomen dat je relatie doodbloed. Ze geven tips en doen suggesties om gesprekken in goede banen te leiden. Welk soort gesprek is voor jou op welk moment belangrijk? En hoe pak je zo’n gesprek aan?

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,99

 

Lees ook deze artikelen van Angèle Nederlof:

Deel dit artikel online
Angèle Nederlof
Angèle Nederlof

Ruim 30 jaar relatietherapeut. Auteur van diverse relatieboeken (www.relatie- boek.nl) Geeft kortdurende relatietherapie in weekendverband. Mogelijkheid tot telefonisch consult na afspraak.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?