Astrologie

Mercurius retrograde in de vier elementen: wat betekent dit voor jou?

Door redacteur
Mercurius retrograde in de vier elementen: wat betekent dit voor jou?

Elke keer als Mercurius retrograde loopt, gebeurt dat in een eerdere graad in de dierenriem dan de keer daarvoor. Dat betekent dat de retrograde cyclus geleidelijk aan verder naar achteren gaat. Na een tijdje zal Mercurius retrograde lopen in het element Water, daarna in het element Lucht, dan in het element Aarde en uiteindelijk in het element Vuur. Als Mercu­rius retrograde begint, bevindt de planeet zich vaak in het ene element, en de retrograde cyclus eindigt in een ander element.

Er is geen vast patroon, maar Mercurius bevindt zich het minst vaak in het element Water. Dit verklaart deels waarom men­sen meer last hebben van Mercurius retrograde wanneer dit wel het geval is: ze zijn er minder bekend mee.

Mercurius retrograde duurt elke keer ongeveer drie weken, maar als je de schaduwperiodes meetelt, kan de planeet zich drie maanden in hetzelfde element bevinden. Dat betekent dat er extra nadruk ligt op alles wat met dat element te maken heeft, maar het geeft je tegelijkertijd voldoende tijd om te reflecteren en alles te heroverwegen.

Een stap terugzetten hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn; soms heb je gewoon tijd nodig om ergens nog eens goed over na te denken, even een pauze te nemen en/of tot rust te ko­men. Wie de tijd neemt om te reflecteren, gaat daarna vaak juist een extra productieve tijd tegemoet, omdat je dan makke­lijker de juiste keuzes maakt. Als er iets dringends is wat je aan­dacht vraagt, doe je er goed aan om daarover zoveel mogelijk informatie te verzamelen tijdens Mercurius retrograde, maar te wachten met het nemen van een beslissing totdat de planeet weer direct loopt.

Het totaalbeeld

Als je wilt weten wat elke retrograde periode voor jou in petto heeft, kun je het beste eerst kijken naar de elementen. Zoals je misschien wel weet worden de twaalf sterrenbeelden in de as­trologie onderverdeeld in vier elementen: Vuur, Aarde, Lucht en Water. Hieronder kun je zien welk sterrenbeeld bij welk element hoort:

  • Vuur: Ram, Leeuw en Boogschutter
  • Aarde: Stier, Maagd en Steenbok
  • Lucht: Tweelingen, Weegschaal en Waterman
  • Water: Kreeft, Schorpioen en Vissen

De sterrenbeelden die in hetzelfde element zitten, hebben veel gemeen. Daarom kunnen we een beeld schetsen van de invloeden van Mercurius in elk element, zonder te kijken naar iemands sterrenbeeld of ascendant.

Vuur – Ram, Leeuw en Boogschutter

Als Mercurius retrograde gaat lopen in het element Vuur, kan alles aanvoelen als een anticlimax. Misschien ben je wel gemotiveerd om geweldige dingen te doen (Vuurenergie licht de wereld namelijk op en zorgt voor creativiteit), maar tij­dens zo’n retrograde periode krijg je te maken met vervelend oponthoud. Of misschien heb je gewoon meer tijd nodig voor je project.

Aarde – Stier, Maagd en Steenbok

Als Mercurius retrograde loopt in het element Aarde, is de energie van de planeet natuurlijk ‘nuchterder’ en ook een tikkeltje serieuzer. Het is tijd om weer in contact te komen met Moeder Aarde. Ga naar buiten en kijk wat jij kunt doen om het milieu te beschermen. Heb je echt iets nieuws nodig, of kun je iets wat kapot is maken of transformeren tot iets nieuws? Minder afval is goed voor de planeet én voor je porte­monnee.

Lucht – Tweelingen, Weegschaal en Waterman

Als het je lukt om tijdens deze periode je ogen goed open te houden en je bewust te worden van bepaalde dingen, zul je de link kunnen leggen in je hoofd en van die ‘eureka’-mo­menten hebben. Het leven is vaak een experiment en je hebt theorieën nodig die je kunt testen en bijstellen.

Water – Kreeft, Schorpioen en Vissen

Als Mercurius retrograde loopt in het element Water, volg dan je instincten. Nu moet je luisteren naar dat kleine stemmetje in je hoofd (vooral als het begint te schreeuwen). Het is niet zozeer belangrijk wát er tegen je wordt gezegd, als wel hoe dat gedaan wordt – een glimlach in iemands ogen is veel meer waard dan een glimlach rond de lippen. Ook kun je nu ruimte geven aan oude gevoelens – om jezelf ervan te verlossen, of om jezelf ermee te troosten.

Leven met Mercurius Retrograde

Leven met Mercurius Retrograde

Ben jij klaar voor de spirituele groei die Mercurius retrograde je kan brengen? Ontdek wat Mercurius retrograde jou te bieden heeft met Leven met Mercurius retrograde van astroloog Yasmin Boland en Kim Farnell.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 15,00

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?