Bewustzijn

10 voordelen: de positieve kant van het alleen-zijn

Door Melissa Oltmans
10 voordelen: de positieve kant van het alleen-zijn

Er zit een verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid. Wanneer je alleen thuis zit of je dierbaren mist, zijn deze 10 positieve kanten aan alleen zijn misschien een opsteker.

Verschil alleen-zijn en eenzaamheid

Fritz Riemann, een psychiater uit München, beschrijft het verschil zo: ‘Zijn wij niet allemaal al eens alleen geweest zonder ons eenzaam te voelen, hebben wij misschien niet zelfs het alleen-zijn opgezocht om zonder gestoord en afgeleid te worden ons met iets bezig te houden, om alleen te kunnen zijn met onszelf, zonder ons daarbij eenzaam te voelen? En wij allemaal kennen wellicht ook die andere ervaring dat we ons te midden van mensen bevonden en ons desondanks eenzaam voelden – bijvoorbeeld omdat wij de mensen om ons heen vreemd of oninteressant vonden of omdat iets wat moeilijk te beschrijven was, als een onzichtbare glazen scheidingswand tussen hen en ons in leek te staan’. Je zou dus kunnen zeggen: alleen-zijn is een toestand, eenzaamheid een gevoel.

De positieve kant van het alleen-zijn – 10 voordelen

Lifehack verzamelde tien voordelen van alleen zijn om het te accepteren en er van te genieten. Hieronder staan deze tien voordelen beschreven.

1. Je energie opladen

Wanneer we omgeven zijn door andere mensen, verbruiken we vaak te veel energie. Om anderen tevreden te houden, om ze te laten lachen, om hun ego’s te strelen of om hun emoties te lezen. Dan zijn dingen waar je constant mee bezig bent. Het kan je energielevel helemaal naar beneden brengen doordat je vaak in contact ben met andere mensen. Door tijd alleen door te brengen kun je weer opladen.

2. Meer zelfreflectie

Het leven gaat zo snel voorbij dat er amper tijd is om rustig te gaan zitten en te bezinnen. Alleen zijn geeft je de perfecte mogelijkheid om eens goed na te denken over je doen en laten. Omdat je niet bezig bent met het verwerken van de gedachten en gevoelens van anderen, is dit het ideale moment om eens diep in jezelf te kijken.

3. Je komt in contact met je eigen emoties

Als je altijd bezig bent met het lezen van emoties van anderen, dreig je het contact met je eigen emoties kwijt te raken. Wie ervan geniet om alleen te zijn, zal zijn of haar eigen emoties leren kennen. Je beseft beter wat je gelukkig, droevig of van streek maakt.

4. Je gaat meer dingen doen waar je echt van geniet

Het is makkelijker om te genieten van het alleen zijn als je beseft dat het alleen zijn je meer vrijheid geeft om de dingen te doen die jij zelf wilt.

5. Je wordt productiever

De tijd die je alleen doorbrengt is de meeste productieve tijd in je leven, omdat er minder afleiding is. Tenminste…

6. Je zult nog meer van je relaties genieten

Wie regelmatig alleen is en daar uiteindelijk van begint te genieten, zal merken dat hij zijn relaties met andere mensen meer gaat waarderen.

7. Je voelt je onafhankelijker

Zodra je kan genieten van het alleen zijn zal je je meer op je gemak voelen wanneer je eens echt alleen bent. En dit leidt natuurlijk tot een gevoel van onafhankelijkheid. Wanneer je kan genieten van het alleen zijn voel je ook geen angst meer of het gevoel dat je onder de mensen moet zijn. Je kunt er nog steeds naar verlangen, maar bent er niet langer afhankelijk van.

8. Je hoeft niet steeds anderen gelukkig te maken

Het leven is een verzameling van relaties die alleen blijven bestaan als beide partijen gelukkig worden gehouden. Dat kan soms een ware uitputtingsslag zijn. Als je alleen bent, is de enige persoon die gelukkig gemaakt moet worden jezelf. Je kunt jezelf belonen met iets wat je gelukkig maakt.

9. Je hoeft je niet steeds voor alles te verontschuldigen

Soms kwetsen we iemand. Wanneer je alleen bent zul je zien dat het betekent dat je je niet steeds hoeft te verontschuldigen voor wat je hebt gedaan.

10. Je stopt met het zoeken naar erkenning

We snakken vaak naar goedkeuring van vrienden of familie. Soms is het belangrijk eerst advies te vragen, maar er zijn ook genoeg momenten waarop we goed in staat zijn om zelf te handelen. Als je alleen bent leer je te vertrouwen op je instinct en ben je minder afhankelijk van de mening van anderen.

De kunst van het alleenzijn

De kunst van het alleenzijn

'De kunst van het alleen-zijn' van Anselm Grün is voor iedereen die het moeilijk vindt om alleen te zijn. Want wie alleen kan zijn, is nooit meer eenzaam. Alleen-zijn wordt meestal als negatief ervaren, maar Anselm Grün wijst op de tegenkant: het kan je veel opleveren. Alleen-zijn is niet hetzelfde als vereenzaming of isolement. Angst om alleen te zijn is dan ook niet nodig, volgens Grün.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees verder:

Deel dit artikel online
Melissa Oltmans
Melissa Oltmans

Een denker, een dagdromer, oude ziel, theedrinker en dol op Parijs! Dat ben ik! Al zes jaar schrijf ik artikelen voor Inspirerendleven.nl. Het is mijn passie en ik ben er dol op! Ik lees graag boeken in alle soorten en maten, ik vind het heerlijk om te struinen in boekenwinkels, ben dol op gezond eten en praat graag over het leven en alle mysterie erom heen.

Reacties
 1. Dirk 8 mei 2018 - 19:07
  Reply

  heerlijk Zen zijn, ik mis alleen wel eens een praatje of advies van een ander. net als hierboven staat, je hoeft geen verantwoording af te leggen waar je naar toe gaat. ik heb mijn partners altijd de vrijheid gegeven en daar hebben ze dusdanig misbruik van gemaakt (allemaal). ik snap ook niet waarom mensen het leven zo ingewikkeld maken, vertrouwen, tevredenheid en dankbaarheid is tegenwoordig dan ook ver te zoeken bij mensen, en als je uit elkaar gaat, krijg je nog eens een bak modder over je heen ook. daar ik heb geleerd "men niet te verlagen naar hun niveau" heeft totaal geen zin, altijd rekening gehouden met, als iemand iets zegt of doet over mij, hoe zou ik dat vinden. ik heb ooit eens een kennis gehad die de pik op iemand had, ze zei ik zet alles online.. ik zei waarom zou je dat willen doen? NOU...... bla bla. ik zei dat vroeg ik niet, stel iemand zou dat bij jouw doen, zou jij dat leuk vinden? laat het los, het heeft totaal geen nut iemand ten schande te brengen, tussen 2 personen in het niet goed gegaan, laat een ieder dan zijn eigen weg vervolgen. dat doet mij denken aan een verhaal "" er was een man die gepest werd maar er niets tegen deed, sterker nog, hij bleef vriendelijk, er werd hem gevraagd waarom hij niet boos of kwaad werd, de man antwoordde en zei, als jij mij een kado wilt geven en ik pak het niet aan,,,,, van wie is dat kado dan ?? het kado dat niet aangepakt word, blijft dan van de gever en niet van mij !! waarom doen mensen dit, evt rede..; mensen die jouw zo behandelen, zijn jaloers op dat geen zij niet hebben, liefde, passie, geduld en begrip. Al deze dingen willen mensen ook hebben vanuit egoïsme, maar vanuit het ego blokkeer je juist al deze mooie dingen al begrijpen ze dat niet. Doordat ze het niet begrijpen, niet dat mooie hebben wat jij hebt, word de mens gemeen. hou altijd de eer aan jezelf, de waarheid (of niet) is altijd een waarheid van 1 iemand, dit kan afwijken van de werkelijke waarheid, kortom iedereen heeft zijn eigen waarheid. bedankt voor het lezen mensen met vriendelijke groet, Dirk

 2. Karin S 13 juli 2018 - 08:58
  Reply

  Wat zuur Dirk hoop dat het snel beter met je gaat.

  1. Moon Lemke 8 juli 2019 - 04:36
   Reply

   Mooi omschreven Dirk..

 3. Silvia 14 september 2019 - 15:33
  Reply

  Heerlijk zo af en toe alleen. Voordeel van mij zijn: ik ben enigst kind... Ik ga vaak alleen naar de sauna... heeeeerlijk

 4. Hanny 21 oktober 2019 - 17:26
  Reply

  Alleen zijn vind ik afschuwelijk. Ik was als kind alleen, geen broers en zussen, geen kinderen van mijn leeftijd in mijn buurt of iin de familie. Gepest worden op school. Als tiener eenzaam en zeer verdrietig. Mijn zwaar narcistische vader had geen goed woord voor mij over. Ik trouwde jong, kreeg twee kinderen. Toch voelde ik me vaak alleen, had moeite met contact maken. Ik deed altijd alles samen met mijn man. Werd depressief. Toen werd hij ernstig ziek en belandde in het ziekenhuis. Ik was nog nooit alleen geweest. Mijn kinderen wonen niet echt dichtbij, minstens 2 uur reizen hiervandaan. Ik stond er alleen voor, ondanks dat de kinderen deden wat ze konden. Na het overlijden van mijn man, een jaar later , begon het alleen zijn. Ik ondernam dingen, maar was altijd alleen, heel soms met een vriendin. Ik heb nu een LATrelatie, zou meer willen, maar omstandigheden maken dat er niet meer in zit dan dat. Weer alleen op de dagen dat we niet samen zijn. Ook mijn allerbeste vriendin en praatpaal is helaas anderhalf jaar na mijn man overleden. Ik kon altijd bij haar terecht. In mijn woonplaats heb ik niemand meer, verhuizen is geen optie. Ook elders zal ik opnieuw moeten beginnen. Alleen zijn brengt mij angst en onrust, ik wou dat het anders was. Ik kan er niet an genieten.

  1. Lis 29 november 2020 - 19:01
   Reply

   Dit klinkt heel verdrietig. Het lijkt erop dat je afhankelijk bent van ienand die jou de moeite waard vindt en zo jou bevestigt dat je waardevol bent. Ik heb ervaren dat als je op het punt komt dat je genoeg van jezelf kunt houden, je ook niet meer eenzaam bent. Ik maak mijn leven leuk met mijn hobbies, vriendinnen en werk. Na de zoveelste ramprelatie ben ik nu gelukkiger dan ooit.

 5. Rene 5 januari 2020 - 20:17
  Reply

  Weet je waarom God in 6 dagen klaar was met maken van zijn ontwerpen. Hij was alleen. Geen gezeik,gemekker,geklier, gerotzooi, etc, etc, van alleen maar irriterende mensen om Hem heen.

 6. Rian 8 april 2020 - 10:23
  Reply

  Het is nu met de coronacrisis wel heel actueel, alleen zijn. En ik merk om me heen dat mensen daar eenzaam van worden. Ik vind het heerlijk, alleen wonen (sinds 15 jaar). Had ik veel eerder moeten doen. Wat een vrijheid! Je kan ongebreideld uiting geven aan je emoties, in gezang uitbarsten (okee, hou een beetje rekening met de buren), gekke bekken trekken, ineens je huiskamer opnieuw indelen of een hele week je favo stoofpot eten. Je mag het lekker allemaal zelf weten. Ik moet er eerlijk bij zeggen, ik heb een hond. We maken samen lange tochten en zonder haar zou ik het toch minder gezellig vinden. En natuurlijk vind ik het wel leuk om eens met een vriendin of vriend af te spreken of te appen. Ik ben overigens niet teleurgesteld in andere mensen. Ik ben gewoon graag alleen.

 7. Manu Flores 23 september 2020 - 19:09
  Reply

  ik had het eerst moeilijk om alleen te zijn ,na twee lange relaties met narcistiche vrouwen heb ik het bekeken ik heb leren alleen leven ,en dat is heerlijk ,ik geniet van die dames die me aanstaren en die lachen naar mij Maar ik geef mijn vrijheid niet meer op voor niemand ,als mijn 2 zoontjes langs komen maak ik er altijd een feest van . Alleen zijn kan je leren en is super fijn ik geniet zo van elk moment en die dagen vliegen zo voorbij Alleen zijn is een kunst en de manier hoe je het doet hangt alleen maar van je zelf af

 8. Harry 24 januari 2021 - 04:11
  Reply

  Jaren terug heb ik volledig gebroken met mijn familie. De beste beslissing ooit. Het klinkt misschien vreemd maar ik mis niemand. Ze wonen ook ver weg wat een verademing is. Ik heb een paar goede kennissen en dat is voldoende want ze zijn door mijzelf uitgekozen. Verder leidt ik een sterk teruggetrokken leven. Waarschijnlijk zullen er wel meerdere mensen zijn zoals ik maar die durven daar niet voor uit te komen.

  1. Jan-Anne 12 december 2021 - 20:27
   Reply

   Beste Harry, Je schrijft dat er waarschijnlijk meerdere mensen zijn zoals jij, maar die daar niet voor durven uit te komen. Ik durf daar wel voor uit te komen. Jaren geleden heb ik besloten om voor altijd single te blijven en voor altijd een zeer klein sociaal netwerk te hebben dat ik nooit meer zal uitbreiden. Tot de dag van vandaag heb ik daar geen moment spijt van! Integendeel Ik voel me goed bij het alleen zijn. Als ik 's avonds thuis kom van mijn werk, ben ik vaak moe en heb tijd nodig om mijn "accu" op te laden. 's Avonds en in de weekenden ben ik ook altijd alleen, maar beslist niet zielig. Ik heb daar heel bewust voor gekozen. Misschien komen er wel meer reacties van mensen van (ongeveer) dezelfde levensstijl.

 9. Indra 30 december 2021 - 07:51
  Reply

  Harry, Ik ben nu meer dan twee jaar alleen, en ik ben nog nooit zo tevreden met mijn leven geweest. Ik heb wel een schuldgevoel tegenover mijn familie, ik hoop dat ze het een beetje begrijpen. Waar ik absoluut niet buiten kan is het contact met de natuur en de dieren. Voel jij dat ook zo?

 10. Eric Slegtenhorst 24 juni 2023 - 09:39
  Reply

  De mooiste vriendschap die je kunt hebben is de vriendschap met jezelf.

 11. Elly Treffers 27 juni 2023 - 08:12
  Reply

  Hallo, ik ben al 28 jaar getrouwd met een lieve man ,voor hem ben ik de 2e leg zoals ze wel noemen. We hebben 2 zoons volwassen met een partner maar wonen nog in ons huis, de tijd maakt dat een huis vinden moeilijk is nu. Ik heb vroeger 9 jaar allen in app. gewoond. Wat ik heerlijk vond, zelf kunnen doen wat jij wil .Maar het bloed begon toch te kriebelen en ben ik blij dat ik zo'n lieve man vond. Maar als hij er niet zou ( Meer) zou zijn weet ik dat ik weer alleen verder ga. Nooit meer een huwelijk. Misschien een lat relatie.

 12. Stella Atmoredjo 27 januari 2024 - 13:26
  Reply

  Ik bent 21 jaar met de vader van mijn 24 jarige zoon samengewoond maar nooit getrouwd geweest. Ik heb nu al 14 jaar geen relatie. Ik bent nu op mijn 60 jarige leeftijd geen behoefte om aan een relatie te beginnen. Ik heb geen verliefdheid gevoel meer en ik weet niet of dat ooit gaat komen. Mijn vertrouwen in mannen is zodanig beschadigd dat het niet verstandig om weer daaraan te beginnen. Maar gesprek met een man is altijd welkom alleen onderwerp sex heb ik momenteel geen behoefte en Ik bent er wel alleenvoor eerlijk wederzijds volrespect behandeling.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?