Gezondheid

Chinese Geneeskunde: schoon je organen energetisch op met de 6 helende klanken

Door Conny Coppen
Chinese Geneeskunde: schoon je organen energetisch op met de 6 helende klanken

Op een eenvoudige manier je gezondheid en vitaliteit versterken. Het kan met een duizenden jaren oude techniek uit het taoïsme: de 6 Helende klanken. “Het is een heel effectieve manier om stress, energieblokkades, lichamelijke én emotionele verontreiniging tegen te gaan,” zegt Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid.

Emotionele problemen, te veel stress, een ongezonde leefwijze, slechte voeding en vervuiling van de leefruimte leiden tot stagnatie en oververhitting in de interne organen.

Vastgezette emoties

Duizenden jaren geleden ontdekten de taoïstische meesters dat elk orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie. Ook is vanuit deze traditie bekend dat emoties die niet goed verwerkt zijn, zich als het ware vastzetten op de vliezen van de organen. De Chinese Geneeskunde gaat van dezelfde principes uit. Het kan dus gebeuren dat bepaalde organen minder goed functioneren als gevolg van onopgelost trauma of vastgezette emoties. Je ontwikkelt een ziekte of bent geestelijk snel uit balans, terwijl je wel gezond eet en leeft.

Het hout-element en boosheid

Andersom kan het ook zo zijn dat een overbelast orgaan tot bepaalde emoties leidt. Denk aan een kort lontje bij mensen die veel frustratie ondervinden of veel alcohol of medicijnen gebruiken. Deze dingen belasten het hout-element en de organen lever en galblaas. De emotie die bij het hout-element hoort, is boosheid, of – wanneer dit soort heftige emoties consequent wordt onderdrukt – manische vormen van depressie. In deze gevallen kun je veel baat hebben bij het doen van de 6 Helende klanken. Bij frustratie komt vooral de leverklank in aanmerking.

In het algemeen kun je zeggen dat emotionele problemen, te veel stress, een ongezonde leefwijze, slechte voeding en vervuiling van de leefruimte tot stagnatie en oververhitting in de interne organen leiden. Hierdoor raken ze uit balans en blokkeert de energiestroom: eerst in de organen en uiteindelijk in het hele lichaam.

Ontspannen en in balans

De 6 Helende klanken is een heel effectieve manier om stress, energieblokkades, lichamelijke en emotionele verontreiniging tegen te gaan. De klanken en de bijbehorende houdingen en gebaren helpen je om de organen te koelen en te ontgiften. De beweging geeft een lichte rek in de vliezen rondom het betreffende orgaan. De klank helpt om de spanning los te laten, wat de energiestroom in het orgaan bevordert. Zo versterk jij je gezondheid en vitaliteit. Bovendien zorgen de klanken ervoor dat de emoties, die volgens de taoïsten verbonden zijn met de organen, in balans komen, waardoor je kalm en rustig wordt. De visualisatie tot slot is gericht op het ondersteunen en versterken van het element waarmee het orgaan verbonden is.

Yin en yang organen

De zes Helende klanken richten zich op onze binnenkant. Door innerlijke zelfobservatie ontwikkel je bewustzijn voor de helende kracht van je lichaam en geest. Taoïsme brengt religie, natuur en wetenschap samen in een alomvattende gezondheidsleer over de zin van het leven en, specifieker, het leven van de mens. Zowel de oefeningen als de kennis en filosofie hebben de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Het zijn dus beproefde oefeningen waarmee mensen al duizenden jaren geholpen worden.

Er zijn vijf zogenaamde yin organen: lever, hart, milt, longen en nieren. En vijf yang organen: galblaas, dunne darm, maag, dikke darm en blaas. De yin en yang organen zijn verbonden met de vijf elementen in de natuur: hout, vuur, aarde, metaal en water. De elementen zijn op hun beurt weer verbonden met de bijbehorende emoties. De Chinese Geneeswijze ziet lichaam, ziel en geest als een geheel dat bestaat uit levensenergie, uit Chi. Deze energie kan uitgeput raken, uit balans raken of stagneren.

Dit zijn de 6 Helende klanken!

Je kunt de klanken heel goed apart doen. Bijvoorbeeld om een belast orgaansysteem te versterken of om je emoties tot rust te brengen. Doe een klank bijvoorbeeld 3 tot 9 keer en dan tweemaal op een dag. Ook is het een goede oefening om de klanken ’s avonds voor het slapen gaan te doen. Doe elke klank dan 3 keer. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de klanken en wanneer je welke kunt doen. Bij sommige oefeningen vind je een link naar een YouTube-opname of een audio-opname van de klank.

Longklank

Element: Metaal
Seizoen: herfst
Klachten: longen, dikke darm, huid en afweersysteem
Bij verdriet, weerstand tegen of moeite met verandering en moeite hebben om je grenzen aan te geven
Beluister hier de audio-oefening

Nierklank

Element: Water
Seizoen: winter
Klachten: nieren, blaas, seksuele organen, onderrug en knieën
Bij angst, gevoelens van onveiligheid, onrust en onzekerheid
Bekijk hier de youtube video om de nierklank te beluisteren

Leverklank

Element: Hout
Seizoen: lente
Klachten: lever, galblaas en bewegingsapparaat
Bij irritatie, frustratie, stagnatie, wisselende energie, wisselende pijn en wisselende emoties
Bekijk hier de youtube video om de leverklank te beluisteren
Beluister hier de audio-oefening

Hartklank

Element: Vuur
Seizoen: zomer
Klachten: hart, dunne darm, bloeddruk, bloedsomloop en slaapritme
Bij alle dingen die je hart emotioneel raken
Bekijk hier de youtube video om de hartklank te beluisteren

Miltklank

Element: Aarde
Seizoen: nazomer
Klachten: spijsvertering, suikerstofwisseling, slijmvorming, opgeblazen buik, zware benen, spataderen, aambeien en menstruele klachten
Bij veel piekeren en in je hoofd leven

De Drievoudige Verwarmer-klank is de enige klank die niet direct verbonden is met een orgaan. Deze klank wordt als afsluitende, centrerende en tot rust brengende klank gedaan.

Wil je de 6 Helende klanken een keer beleven onder begeleiding van Conny Coppen? Meld je dan aan voor de boekpresentatie van De Tao van gezondheid op 14 november. Kijk voor meer informatie op Connycoppen.nl.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?