Bewustzijn

Eeuwenoude Japanse helingsmethode Reiki: wat is het en hoe werkt het?

Door Marjolein Berendsen
Eeuwenoude Japanse helingsmethode Reiki: wat is het en hoe werkt het?

Een pure, liefdevolle manier om verlichting en ontspanning te krijgen, is Reiki. Deze eeuwenoude Japanse helingsmethode werd in de vorige eeuw herontdekt door de Zen Boeddhist Mikao Usui. Al in de oudheid maakten vooral Japanse Boeddhisten gebruik van handopleggingen als helingsmethode. Mikao Usui gebruikte deze techniek als basis voor het ontwikkelen van zijn eigen methode en zo ontstond de Usui Reiki Helingsmethode.

Wat is Reiki?

Het is een alternatieve genezingsmethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van de universele levensenergie. Deze energie is altijd, overal en in alles aanwezig. En ondanks dat je dit niet direct kunt zien, is de energie wel voelbaar. Zo zijn hooggevoelige mensen vaak in staat om deze energie waar te nemen, doordat bepaalde intuïtieve vermogens sterker ontwikkeld zijn dan bij een ander. Mensen die Reiki ontvangen, voelen de energie soms als warmte, kou of tintelingen in, op of rondom hun lichaam.

Onbelemmerd

Het mooie van deze universele levensenergie is dat het er altijd is. Zuiver en puur en of je het nu wel of niet ‘gelooft’: het is er en het verbindt alles in en om je heen met elkaar. Om gezond en gelukkig te kunnen zijn, is een lichaam dat in balans is nodig. Die balans ontstaat als de energie vrijelijk kan stromen. Wanneer er blokkades in een systeem (zoals een menselijk lichaam) zijn, dan kunnen die de doorstroming van de energie laten stagneren. Hierdoor raakt het lichaam uit balans en kunnen er allerlei klachten optreden. Van een zeurende hoofdpijn tot mentale problemen; hoe groter de blokkade, hoe ernstiger de klacht. Hierbij kan Reiki met haar zuivere energie ondersteunen en bijdragen aan het oplossen van die blokkades. Op weg naar een lichaam dat in balans is en daarmee naar fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Praktische methode

En nu denk je misschien dat het erg zweverig is, maar niets is minder waar. Reiki, gebruikmakend van de universele levensenergie, is juist een hele praktische manier om je welzijn en dat van anderen te stimuleren. Reiki helpt namelijk om het zelfhelend vermogen te activeren; daar hoef je dus eigenlijk niets voor te doen. Door het activeren van dit zelfhelend vermogen, waar ieder lichaam van nature over beschikt, worden klachten als pijn en stress bij de oorzaak aangepakt. Vergeet daarbij niet dat Reiki geen vervanger is van onze geneeskunde, maar hier aanvullend bij kan worden ingezet.

Hoe werkt het?

Reiki werkt heel eenvoudig. Door de handen op bepaalde plekken op het lichaam te plaatsen, wordt de Reiki-energie door het lichaam geleid. En het mooie van Reiki is, dat je het heel goed zelf kunt doen. Misschien dat je je er niet bewust van bent, maar je hebt in je leven waarschijnlijk wel vaker je handen op pijnlijke plekken gelegd. Ga eens terug naar zo’n moment; realiseer je je, dat je door het leggen van je hand op een zere plek, het zelfhelend vermogen activeerde? Je voelde ongetwijfeld dat het troost en verlichting bracht, door je hand op de zere plek te leggen.

Jij kunt het ook

Reiki is een methode die iedereen kan. Ieder mens is in staat om met handopleggingen het zelfhelend vermogen te activeren. Hoe meer je je energiekanalen hiervoor openzet, hoe sterker de energie wordt die je doorgeeft. Dat openzetten van je energiekanaal is iets wat je door een trainer kunt laten doen. Wanneer je een Reiki-cursus volgt onder begeleiding van een Reiki trainer, dan wordt je energiekanaal door deze trainer voor je geopend. En zo’n Reiki cursus is niet alleen heel erg leuk en leerzaam om te doen, je hébt er ook echt wat aan omdat je allerlei methodes en technieken leert om jezelf én anderen te ondersteunen.

De vijf Reiki principes

Om Reiki in je leven toe te passen zonder dat je direct een cursus gaat volgen, kun je beginnen met de vijf Reiki principes. Deze hangen sterk samen met intenties, voornemens om je dag een positieve draai te geven. Zorg bij het uitspreken van deze vijf principes dat je in een positieve flow zit. Intenties en ook de Reiki principes werken alleen als je er zelf achter staat. Een positieve flow krijg je door al je gedachten los te laten en je te focussen op wat je écht wilt, vanuit je hart.

Probeer er maar eens mee te oefenen. Dagelijks de vijf Reiki principes inzetten helpt je echt om positieve energie te krijgen:

 1. Vandaag maak ik mij niet boos en erger ik me niet
 2. Vandaag maak ik me geen zorgen
 3. Ik ben dankbaar voor alles wat vandaag op mijn pad komt
 4. Bij alles wat ik vandaag doe, ben ik toegewijd
 5. Ik ben liefdevol en vriendelijk tegen alles en iedereen

Door Reiki toe te passen bij jezelf en bij anderen, kun je om te beginnen verlichting en ontspanning bewerkstelligen. Een Reiki-behandeling kan daardoor echt een cadeautje voor jezelf zijn.

Wil je meer weten over Reiki? Bekijk dan eens deze vlog.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen.

Kijk voor meer informatie en het aanbod in reiki cursussen op: ZoMa Opleidingen.

Wat je lichaam vertelt

Wat je lichaam vertelt

Wil je je verder verdiepen in energetisch lichaamswerk? Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reacties
 1. Marjolein Berendsen 6 december 2019 - 22:39
  Reply

  Dankbaar dat ik blogger mag zijn voor inspirerend leven.

 2. Kim 7 december 2019 - 13:56
  Reply

  Hallo Marjolein, Wat een mooie omschrijving van Reiki. Ik ben een startende ondernemer en ik vroeg mij af of ik je artikel ook mag doorsturen naar bijvoorbeeld klanten die vragen hebben over hoe reiki werkt? Vriendelijke groet, Kim van Lier

 3. Couvreur Els 19 december 2019 - 08:43
  Reply

  Hallo Marjolein, Mooi artikel, Reiki hoeft niet zweverig te zijn. 10 jaar geleden behaalde ik Reiki 1 en heb deze weg ondertussen al verder gezet. Starten met de Reiki Principes is een mooi begin, je maakt je hierdoor bewust van wat jezelf belangrijk vindt in je leven. Ik raad Reiki aan iedereen aan, het geeft mijn leven alvast positief veranderd. Je wordt ook gevoeliger voor de kansen, personen... die op je pad komen die voor jou bestemd zijn zodat je ook gemakkelijker de juiste keuzes kan maken die je leven verrijken. Reiki-groet els

 4. Marjolein Berendsen 19 december 2019 - 16:55
  Reply

  Hi Els, Dank je wel voor je mooie compliment! Helemaal mee eens! Reiki is absoluut niet zweverig. Juist enorm toegankelijk en verrijkt echt ieders leven als je ervoor openstaat. Fijne dag en heerlijke feestdagen! Liefdevolle Reiki groet, Marjolein Berendsen Oprichtster ZoMa Opleidingen

 5. Paula 21 april 2020 - 13:35
  Reply

  Dank je voor de duidelijke verwoording en practische tips voor zelfhulp. Groetjes

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?