Bewustzijn

Deze 3 (simpele!) levenshoudingen uit het Taoïsme maken je leven makkelijker

Door Jacqueline Rietveld
Deze 3 (simpele!) levenshoudingen uit het Taoïsme maken je leven makkelijker

Ga je door een lastige periode? Of zoek je naar meer zingeving in je leven? Deze drie levenshoudingen gaan je leven makkelijker maken én ervoor zorgen dat je jouw levensweg gaat volgen. Reiki-meester Jacqueline Rietveld vertelt je erover in dit artikel.

Wanneer je kijkt naar de natuur en hoe die zich in de loop van de tijd manifesteert, zal je merken dat zij zich nooit blijvend verzet tegen dat wat er is.

Zingeving wordt de laatste jaren steeds meer erkend als essentieel ingrediënt voor een gezond en gelukkig leven. Positieve gezondheid wordt dat ook wel genoemd. Maar wat is zingeving nou eigenlijk? Is het een betekenis die je zelf aan je leven toedicht? Of was er altijd al een zin van jouw leven en hoef je het alleen maar te ontdekken? En hoe bereik je dat dan, dat ervaren van zingeving?

Vervulling

Misschien is vervulling wel een beter woord dan zingeving. Vervulling drukt veel meer uit dat het om een zijnstoestand gaat die je van binnenuit, met heel je lichaam en geest, ervaart. Zingeving zou ook een overtuiging kunnen zijn die je vooral vanuit je denken aanhangt. Het woord suggereert dat jij zelf betekenis moet geven aan je leven. Maar ieder leven heeft van oorsprong al betekenis, al zin. We hebben echter collectief aangeleerd dat we ‘iets van ons leven moeten maken’. Daardoor zijn we afgeleerd om ons eenvoudigweg over te geven aan het leven en ten volle deel uit te maken van het moment.

Tao

Volgens het Taoïsme is dat laten meevoeren op de stroom van het leven precies wat nodig is om vervulling of zingeving te ervaren. Tao betekent letterlijk ‘de weg’; het aanwezig volgen van het pad dat het leven voor je uitrolt. En eigenlijk is dat in wezen de boodschap van elke spirituele levensbeschouwing: overgave. Doordat je als mens nou eenmaal ook dingen meemaakt die minder prettig zijn, is overgave echter makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn bang dat ons opnieuw iets naars zal overkomen. We hebben besloten om zelf de controle over ons leven te willen houden.

Het is zoals het is

Wanneer je kijkt naar de natuur en hoe die zich in de loop van de tijd manifesteert, zal je merken dat zij zich nooit blijvend verzet tegen dat wat er is. Een wild dier mag zich op levensbedreigende momenten eens verdedigen tegen een natuurlijke vijand, maar zal daarna zonder angst en vol goede moed verder leven. Een rivier die op een oever botst, laat zich eenvoudigweg de andere kant opsturen. Het is zoals het is.

Wetten van het Universum

Deze natuurlijke staat van zijn weerspiegelt de basisprincipes van alle bewegingen in het Universum. Alles beweegt zich volgens de wetten van ‘verzet je niet’, ‘vrees niet’ en ‘oordeel niet’. Wanneer wij ons als mensen oefenen om deze drie levenshoudingen zoveel mogelijk aan te nemen, gaan we ons automatisch gelukkiger voelen. Al onze lichaamscellen zullen op die levenshoudingen reageren en daarmee positieve gezondheid teweegbrengen. Onze cellen gaan mee resoneren met een algehele staat van overgave, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde. Je lichaam wordt gezonder; je geest ervaart meer levensvreugde. Dát is zingeving vinden.

Drie levenshoudingen oefenen

Zingeving of vervulling bereik je dus door overgave (je niet verzetten), vertrouwen (niet vanuit angst leven) en onvoorwaardelijke liefde of acceptatie (niet oordelen). Door jezelf te oefenen in het aannemen van deze drie levenshoudingen, ga je gaandeweg steeds meer de zin van het leven ervaren. Dat oefenen gaat het makkelijkst door regelmatig te mediteren of jezelf met Reiki te behandelen. Daarmee bereik je namelijk een bewustzijnsstaat waarin deze houdingen vanzelfsprekend zijn. En weet je eenmaal hoe dat voelt dan kan je ook bewust deze houdingen proberen aan te nemen op de momenten waarop je niet mediteert of Reiki doet.

Paradijs

Ken je dat verhaal uit de bijbel, waarin de mens uit het paradijs werd verdreven omdat hij een vrucht had gegeten van de boom van kennis van goed en kwaad? Helaas is dit verhaal een heel eigen leven gaan leiden vol oordelen en zondebokken, maar in essentie voert het ook terug op de levenshoudingen die vervulling of zingeving geven. Namelijk dat wij door teveel te willen sturen vanuit ons denken steeds verder af komen te staan van de vredige staat die het paradijs vertegenwoordigt.

Ego

Is het dan zo slecht om kennis te hebben, om te denken en bewust te kiezen? Natuurlijk niet. Zolang je jouw denken maar niet superieur probeert te maken aan de natuurlijke loop der dingen. Zolang je ego maar niet de overhand krijgt, zou je ook kunnen zeggen. Het is fantastisch dat mensen het vermogen hebben om hun omgeving te helpen met hun kennis en wijsheid. Het is echter schadelijk als we dat vermogen inzetten om de omgeving in ons eigen voordeel te manipuleren. We raken dan uit verbinding met de natuurlijke en universele energie, waardoor ons leven steeds leger en zinlozer gaat aanvoelen.

Zingeving op kleine en grote schaal

Leven volgens de natuurlijke levenshoudingen van ‘verzet je niet, vrees niet en oordeel niet’ geeft vervulling op alle niveaus van ons bestaan. Op het niveau van jouw individuele relaties, gezondheid en werk bijvoorbeeld. Stel je maar eens voor wat er verandert als jij met minder weerstand, angst en frustratie in bepaalde situaties kan zijn…

Maar ook op grotere schaal maken deze basishoudingen alle verschil tussen zin en onzin. Wat zou er bijvoorbeeld met de voedingsindustrie gebeuren als ingaan tegen de natuurlijke loop der dingen niet meer aan de orde was? Alleen nog seizoensgroenten, veel minder suiker, … Het zou de volksgezondheid ten goede komen. En wat betreft de ongelijkheid in de wereld als ‘vrezen voor en oordelen over’ niet meer tot de denkwijzen zouden behoren?

Zo boven zo beneden

Door je af te stemmen op de wetten van het Universum en de levenshoudingen van overgave, vertrouwen en liefde breng je de energie van ‘de hemel’ naar de aarde. Beneden wordt dan een weerspiegeling van boven. Alles blijkt dan in elkaar te vallen en precies zo te moeten zijn als het is. Zonder het misschien in woorden te kunnen vatten, voel en weet jij dan met alles wat het leven zin geeft. En zal je blij zijn dat je er bent zoals je bent.

Jacqueline Rietveld is coach en Reiki-Master. Meer informatie lees je op haar website www.avaloncoaching.nl.

Boek van de Universele Wetten

Boek van de Universele Wetten

Wil je nog meer Universele Wijsheid om een heerlijk stromend leven te leiden? Het Boek van de universele wetten beschrijft helder de grote universele wetten van het universum waardoor jij je eigen leven kunt scheppen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:

 

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?