Gezondheid

Wat onrustige benen jou vertellen (zo kom je er in 3 stappen vanaf!)

Door Jacqueline Rietveld
Wat onrustige benen jou vertellen (zo kom je er in 3 stappen vanaf!)

Geef rusteloze benen zeker aandacht: ze zijn een alarmsignaal van je lichaam! Je verlost jezelf van restless legs met dit holistische stappenplan van Jacqueline Rietveld, reikimaster en lichaamsgericht coach. “Deze klacht laat zien dat je onvoldoende contact maakt met de energie van de aarde. Wat logisch is als de wereld niet veilig voelt voor jou.”

Holistisch bekeken hebben klachten in het onderste deel van je lichaam altijd te maken met gevoelens van onveiligheid en angst.

Schokjes en tintelingen

Onrustige benen of restless legs kunnen je behoorlijk de zenuwen geven. Letterlijk. Zit je eindelijk rustig op de bank of je wilt gaan slapen: beginnen je benen te schokken. Het voelt alsof er kleine elektrische tintelingen door je benen gaan. Opstaan, bewegen, anders zitten of liggen helpt meestal niets. Magnesium en andere middeltjes brengen vaak ook geen verlossing. Tijd voor dit holistische stappenplan!

Onverwerkte angsten

Zelf kreeg ik voor het eerst rusteloze benen toen ik net met Reiki was begonnen. Tijdens mijn dagelijkse zelfbehandeling voelde ik steevast vervelende schokjes in mijn bovenbenen. Voor die tijd had ik er nooit last van gehad, dus ik wist dat de oorzaak niet fysiek was. Wat wilde dat rusteloze gevoel me dan wel vertellen? Ik kreeg het zodra ik Reiki op mijn buik gaf. In die tijd waren er nog veel onverwerkte angsten opgeslagen in mijn lichaam, met name in mijn buik. Het werd me duidelijk dat de reactie van mijn benen voortkwam uit een diepgeworteld gevoel van onveiligheid. Toen ik mezelf bleef behandelen met Reiki lukte het me om die oude gevoelens los te laten. Na verloop van tijd waren mijn restless legs verdwenen.

Onderlichaam: gevoelens van onveiligheid

Holistisch bekeken hebben klachten in het onderste deel van je lichaam – vanaf je navel – altijd te maken met gevoelens van onveiligheid en angst. Heel vaak ontstaan die gevoelens al in de vroege jeugd. Als jij je als kind thuis of op school niet veilig en geborgen voelde, is het moeilijk om erop te vertrouwen dat de wereld om je heen oké is. Ook als je inmiddels volwassen bent en de omstandigheden een stuk beter zijn.

Alarmsignaal: wees alert!

Bestaansangst of je nooit ergens helemaal veilig voelen kan ook ontstaan door een traumatische ervaring op latere leeftijd. Misschien heb je er al heel veel aan gedaan om je angsten te verwerken. En misschien gaat het over het algemeen heel goed met je. Alleen, zodra je in een ontspannen toestand komt en je dus niet alert bent, gaat je lichaam een alarmsignaal uitzenden. Onrustige benen zijn een reactie van je sympathisch zenuwstelsel: let op, het is gevaarlijk om de controle los te laten! Jouw bewustzijn weet misschien dat je nu veilig bent, maar in de diepere laag van je lichaamsbewustzijn is de oude angst nog actief.

Drie stappen: zo verlos jij jezelf van rusteloze benen

Vanuit een holistische aanpak kun jij je onrustige benen laten verdwijnen met deze 3 stappen.

1. Een mogelijke fysieke oorzaak aanpakken

De eerste stap heb je hoogstwaarschijnlijk al genomen: nagaan of er een fysieke oorzaak is, zoals een beklemde of beschadigde zenuw. Is dat het geval, laat de oorzaak dan zo goed mogelijk behandelen door een regulier arts, therapeut of natuurgeneeskundig behandelaar. Realiseer je daarbij dat lichaam en geest nooit los staan van elkaar. Je vatbaarheid voor een lichamelijke kwaal kan iets zeggen over een kwetsbare plek in je gedachten en emoties.

Lees ook: Chinese geneeskunde: de logica van lichamelijke klachten

2. Jezelf herprogrammeren

Als werken met een fysieke oorzaak niet de oplossing is voor jouw onrustige benen, is het tijd voor de volgende stap. Herken jij iets van jezelf in mijn verhaal over een onveilige basis? Kun jij je volledig laten dragen door het leven of ben je altijd tot op bepaalde hoogte op je qui-vive? Schuilt er diep in jou de overtuiging dat alleen jij goed voor jezelf kunt zorgen? Ben je onbewust altijd klaar om te vechten of te vluchten? Zo ja, laat je dan helpen door iemand die jou kan laten ervaren hoe het is om compleet veilig te zijn. Dat kan een therapeut zijn, maar bijvoorbeeld ook een geduldige en ruimhartige geliefde. Het enige wat jij hoeft te doen, is om hulp vragen. Met alleen al die vraag laat je de controle los en kun je ervaren hoe veilig het kan zijn om je over te geven aan de zorg van een ander. Je leert anders denken; je nieuwe positieve ervaringen kunnen je belemmerende overtuigingen vervangen. Op deze manier werken jullie samen aan het geleidelijk herprogrammeren van jouw bewustzijn. Uiteindelijk kan het alarmsysteem van je onrustige benen dan op standje non-actief gaan.

3. Je onderbewustzijn helen

De kracht van gedachten is groot. Praten over nare ervaringen, patronen bewust veranderen en overtuigingen herprogrammeren kunnen je zeker helpen bij het verminderen van je klachten. Maar vaak is het onderbewustzijn sterker dan het bewustzijn. Het is geen toeval dat onrustige benen meestal optreden op het moment dat je ontspant. Juist in die staat krijgen de alfa- en thèta-golven in je hersenen de overhand over de bèta-golven van het actieve denken. Zo kom je in de diepere lagen van je bewustzijn terecht.

Goed gronden

Om het onderbewustzijn te helen, is een benadering op dezelfde golflengte nodig. Anders gezegd: praten en denken (bèta-golven) helpen dan niet. Het diepere bewustzijn reageert vooral op sfeer en energie. De derde stap om onrustige benen te verhelpen, is dan ook een energetische aanpak. Die aanpak kan vele vormen hebben; gronden is er eentje van. Rusteloze benen zijn een teken dat je gedurende de dag onvoldoende contact maakt met de energie van de aarde. Wat op zich logisch is als de wereld nooit veilig heeft gevoeld voor jou. Gelukkig zijn er vele oefeningen waarmee je jezelf kunt aanleren om de kalmerende en verzorgende energie van Moeder Aarde in je op te nemen.

Deze oefeningen kunnen je helpen met aarden:
Aarden met een natuurlijke stroom van aarde-energie
5 manieren om te aarden

Energetisch lichaamswerk: de kracht van liefde

Je lichaam overgeven aan een sfeer van liefde en veiligheid tijdens een behandeling met energetisch lichaamswerk is misschien wel de meest doeltreffende manier om onrustige benen te laten verdwijnen. Een pasgeboren baby die in een veilig nest terechtkomt, leert in eerste instantie door de aanraking en liefde van de ouders dat de buitenwereld te vertrouwen is. Je kunt je voorstellen dat energetisch lichaamswerk hetzelfde doet, met terugwerkende kracht. Je niet-talige brein slaat op dat je veilig bent. Energetisch lichaamswerk is niet alleen een bepaalde manier van aanraken. Onvoorwaardelijke liefde speelt er een cruciale rol in: de energie van liefde is de krachtigste die er is.

Klachten worden minder

Deze 3 stappen gaan je zeker helpen om alle lagen van je onrustige benen af te pellen en te helen. Het is géén quick fix; het vraagt tijd en doorzettingsvermogen van jou om dit proces te doorlopen. Gaandeweg merk je dat je klachten minder worden en dat het alarmsysteem van je benen voorgoed kan worden uitgeschakeld.

Jacqueline Rietveld

Wat je lichaam vertelt

Wat je lichaam vertelt

Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reacties
  1. Majo Leeyen 30 oktober 2023 - 19:05
    Reply

    Met interesse heb ik uw artikel over Restless Legs gelezen. Maar hoe ziet u het dan dat restless legs meetbaar is en erfelijk? Ik hoor graag van u.

  2. Jacqueline Rietveld 31 oktober 2023 - 15:33
    Reply

    Beste Mayo, bedankt voor je vraag. Dat restless legs in sommige gevallen meetbaar is als een neurologische aandoening past holistisch gezien bij angst als onderliggende emotie. In de Chinese geneeskunde vallen het centraal zenuwstelsel en de hersenen onder het element Water. De daarbij horende emotie is angst. Water staat voor de basis van het leven; het je veilig voelen vanuit je 'wortels'. Dat de aandoening erfelijk kan zijn betekent dat de onderliggende angst ook een overgeërfd element in zich kan hebben. Voor alle erfelijke ziektes geldt holistisch gezien dat je de aanleg ervoor weliswaar kan overerven, maar dat betekent niet dat je de klacht niet kan helen. Ik hoop dat ik je vraag hiermee voldoende heb beantwoord, Majo. Warme groet, Jacqueline Rietveld (www.avaloncoaching.nl)

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?