Bewustzijn

Oude pijn helen: hoe je je noodlot kunt ontwijken en je lotsbestemming kunt leven

Door Alberto Villoldo
Oude pijn helen: hoe je je noodlot kunt ontwijken en je lotsbestemming kunt leven

Ben je bang voor wat er in de toekomst kan gebeuren of leef je vooral in het verleden? Denk je dat je een noodlot hebt en peins je over wat deze zou kunnen zijn? Alberto Villoldo, schrijver van Afdalen in je ziel gelooft dat iedereen zijn noodlot kan ontwijken; mits je de juiste stappen neemt. Lees in dit artikel hoe je dat kunt doen en hoe je de weg naar je lotsbestemming kunt bewandelen.

De toekomst is wat later gebeurt, maar de lotsbestemming gebeurt op elk moment en daar kunnen we ons altijd voor openstellen.

Het verschil tussen noodlot, lotsbestemming en de toekomst

Lotsbestemming is ‘ja’ zeggen tegen de roeping waarmee we geboren zijn.

Onze lotsbestemming is niet hetzelfde als onze toekomst: de toekomst is wat later gebeurt, maar de lotsbestemming gebeurt op elk moment en daar kunnen we ons altijd voor openstellen. Lotsbestemming is ‘ja’ zeggen tegen de roeping waarmee we geboren zijn, terwijl het noodlot is wat er gebeurt als we tegen onze roeping vechten of deze negeren.

Dit is een heel oud idee dat indruist tegen de moderne psychologie en biologie, die onze lotsbestemming definiëren aan de hand van ons psychologische en biologische profiel. Maar hoe meer we ons vereenzelvigen met wat onze ouders wel of niet deden, met wat er in onze chromosomen is geprogrammeerd, of met wat we dragen en bezitten, des te meer behoort ons verhaal toe aan onze voorouders en anderen.

We zwakken ons leven af door het te verklaren met behulp van een lijst van oorzaken waar wij niets aan kunnen doen. Natuurlijk, iedereen heeft een toekomst – dat is de functie van de loop der tijd – maar slechts bepaalde mensen hebben een lotsbestemming, omdat zij de beschikbare werktuigen gebruiken om haar te realiseren. Plato dacht, daar ons lot in het leven al vastligt als we geboren worden, dat alleen veranderd kan worden door de tussenkomst van de goden. Maar ik (Alberto Villoldo) geloof dat het noodlot in een lotsbestemming kan veranderen als we de verborgen betekenis van ons leven kunnen opsporen… wat we kunnen doen door de meditatiereizen.

De karakterkeuze van de ziel

We kiezen allemaal een karakter en een roeping voor we worden geboren – die zijn verankerd in ons wezen en kunnen niet verklaard worden door psychologische theorieën. Soms zien we die eigenschappen beter in onze kinderen dan in onszelf; we vragen ons af waar die koppigheid, vastbeslotenheid of verstrooidheid vandaan komt. Ja, we juichen bijzondere atletische vaardigheden of muzikaal talent toe, maar we zijn bang voor andere karaktereigenschappen zoals een te grote beweeglijkheid en nieuwsgierigheid, waardoor het stilzitten in de klas bemoeilijkt wordt.

In onze maatschappij, waarin alles door medicatie wordt opgelost, krijgen vele van deze kinderen Ritalin, Prozac of een ander middel dat de creativiteit van menig genie uit het verleden verlamd zou hebben. We moeten ons afvragen: zijn dat werkelijk allemaal medische aandoeningen of zouden het ook uitingen van een unieke roeping kunnen zijn? ADHD bijvoorbeeld kan goed van pas komen als je in de jungle of in de woestijn woont en alles tegelijk moet doen – dan kun je luisteren of er geen leeuwen in de buurt zijn terwijl je kookt en op de kinderen let.

Lees ook deze positieve eigenschappen van AD(H)D.

Heel de pijn uit het verleden

We doorleven keer op keer weer die ervaringen, zonder iets aan de gevolgen daarvan te veranderen.

Als we in de toekomst leven en uitkijken naar de dag waarop het allemaal beter gaat, zijn we aan de tijd gebonden, die, zoals Shakespeare zei, ‘voortkruipt van dag tot dag’. Maar leven in de toekomst verschilt in niets van leven in het verleden: in beide gevallen zitten we in de greep van het noodlot, en herbeleven we voortdurend de pijn die we hebben gehad of verlangen almaar naar iets of iemand anders dan we nu hebben. We doorleven keer op keer weer die ervaringen, zonder iets aan de gevolgen daarvan te veranderen.

We kunnen deze cyclus doorbreken met een soul retrieval en ons verleden helen, maar daarmee hebben we nog geen lotsbestemming gecreëerd. We kunnen ons bevrijd hebben van ons noodlot maar nog ver verwijderd zijn van onze roeping, of misschien zijn we wel uit een slechte relatie gestapt maar hebben we onze ware levenspartner nog niet gevonden. Met andere woorden, ons verleden helen betekent heel simpel dat we onze oude wonden niet blijven herkauwen.

Projectie

Hij projecteerde zijn schaduw op hen in een poging zichzelf te helen.

Oude wonden helen is niet niks maar als we doorgaan ze met ons mee te dragen, zal onze toekomst gekleurd zijn door hun pijn en angst. In de psychologie wordt dit mechanisme projectie genoemd en het is een van de gevaren van het therapeutische proces. Een psycholoog wiens wonden niet geheeld zijn, kan zijn eigen problemen op zijn patiënt projecteren. Zo klaagde een therapeut die in een zeer pijnlijk conflict met zijn broer over een erfenis verwikkeld was: ‘Alberto, al mijn cliënten maken ruzie over geld.’ Dat klonk me vreemd in de oren, want mijn cliënten hebben allerlei soorten problemen. Het was duidelijk dat deze man onbewust patiënten aantrok die dezelfde problemen hadden als hij en dat hij zijn schaduw op hen projecteerde in een poging zichzelf te helen.

Herhalingen uit het verleden

Als we niet helen, zullen we ons leven lang nieuwe versies van dezelfde echtgenote, baan en kansen creëren.

Op dezelfde wijze projecteren we onze ongeheelde wonden op anderen – vooral als we een lotsbestemmingsreis maken terwijl we nog niet geheeld zijn. We infecteren onszelf en onze lotsbestemming opnieuw door onze wonden op onze toekomst te projecteren, in plaats van het leven te zien als een zich ontvouwende reeks nieuwe ervaringen. Als we niet helen, zullen we ons leven lang nieuwe versies van dezelfde echtgenote, baan en kansen creëren – dan gaan we
twintig jaar levenservaring reduceren tot één jaar dat twintig keer wordt herhaald.

Op reis naar je lotsbestemming

Als we onze lotsbestemming volgen, kunnen we de eikel binnen in ons laten ontkiemen.

We kunnen gewoon geen sprong voorwaarts maken zonder ons fundament te helen. Het zou zo kunnen zijn dat je nu denkt: ‘Ik wil helemaal niet in mijn verleden duiken. Gebeurd is gebeurd. Laten we die soul retrieval maar vergeten en alleen die lotsbestemming doen.’ Maar die soul retrieval-reis is een essentiële voorbereiding, omdat we daarmee de eikel van ons potentieel verplanten van rotsgrond naar vruchtbare grond. Als we onze lotsbestemming volgen, kunnen we de eikel binnen in ons laten ontkiemen. We helen het verleden om naar de Bovenwereld te kunnen reizen, vrij van de trauma’s die ons ervan hebben weerhouden ons potentieel te bereiken en zonder gevaar onze toekomst te infecteren.

Fragment uit: Afdalen in je ziel van Alberto Villoldo

Afdalen in je ziel

Afdalen in je ziel

Wil je nu eindelijk je lotsbestemming gaan leven? Ben je er klaar voor om een sprong in de diepste delen van je ziel te maken en je oude wonden te helen? Door middel van geleide meditaties en ademhalingsoefeningen maak je een helende reis door ruimte en tijd. In enkele sessies kun je zo met soul retrieval bereiken waar je anders jaren psychotherapie voor nodig hebt. Alberto Villoldo reikt je in Afdalen in je ziel alles aan wat je hiervoor nodig hebt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over oude pijn:

Deel dit artikel online
Alberto Villoldo
Alberto Villoldo

Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog en deed diepgaand onderzoek naar de geneespraktijken van sjamanen in de Amazone en de Andes. Zijn kennis geeft hij onder meer door in zijn opleidingsinstituut The Four Winds in Chili.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?