Bewustzijn

Zo ga je met innerlijke demonen om die je onzeker maken

Door Gastauteur
Zo ga je met innerlijke demonen om die je onzeker maken

Bij een beperking, ziekte of depressie kunnen je innerlijke demonen opspelen en je onzeker maken. In je hoofd hoor je een stemmetje die zegt: ‘Wat heb jij nou nog te betekenen?’ en ‘Je weet best dat je niet meer meedoet’. Dit is waarschijnlijk de stem van je diepste angst. Ongeacht wat het stemmetje in je hoofd zegt, mag je de heelheid van jezelf omarmen en er zijn. Maar wat kan je doen tegen je innerlijke demonen?

Heelheid bestaat. Ik ben onderdeel van deze heelheid. Ikzelf ben heel.’

Voed je innerlijke demon

Er is een oude Tibetaans-boeddhistische meditatiebeoefening waarbij je de demon visualiseert en die dan te eten geeft, op dezelfde manier waarop je een gast of een vriend eten zou geven tijdens een etentje. Er wordt gesteld dat dit een genezend effect heeft – dat het staat voor het accepteren van het slechtste deel van onszelf en het ontwikkelen van compassie voor onszelf.

Word vrienden

Mensen zeggen vaak dat je moet vechten tegen je innerlijke demonen. Helaas werkt dit toch niet zo goed als ze zeggen. Door tegen je demonen te vechten, gaan ze niet weg. Hun bestaan ontkennen, proberen je van hen te distantiëren, maakt hen alleen maar sterker. De demonen zijn een onderdeel van jou. Daarom is het beter om vrienden te worden met de demonen. Dit betekent dat je hun bestaan moet erkennen en ze moet omarmen als een deel van jezelf. Vrienden worden betekent niet meteen dat je het met je demonen eens bent. Je kan ze nog steeds met respect behandelen.

Licht en schaduw

Demonen worden vaak gezien als onderdeel van de donkere kant van jezelf. Ze kunnen zelfs gezien worden als schaduwen. Net als een schaduw, volgt dit donkere beeld je, altijd achter je, altijd aan je gehecht. Het is onmogelijk om weg te rennen of je schaduw te verliezen, want uiteindelijk is je schaduw een representatie van jou. Geen schaduw kan bestaan zonder een lichtbron. Om jezelf van je schaduw te ontdoen, zou je jezelf moeten ontdoen van het licht in je leven en dus in volslagen duisternis leven. Dus wees aardig voor je demonen. En na verloop van tijd zullen ze aardig voor je zijn.

De harde realiteit

Hier is de harde waarheid die we allemaal moeten horen: er is niets bijzonders aan je demonen. De demonen bezoeken dagelijks miljoenen mensen over de hele wereld. Realiseren dat de meerderheid van de mensen dagelijks probeert om te gaan met hun innerlijke demonen kan enorm bevrijdend werken. Als iedereen op een bepaald moment met demonen wordt geconfronteerd, betekent dit dat we ons niet voor hen hoeven te schamen. Het betekent gewoon dat we mensen zijn.

Boekentip van de redactie: De evenwichtskunstenaar

Femke Krijger heeft het syndroom van Usher, waardoor ze langzaam haar zicht en gehoor verliest. Zij heeft door haar ziekte ook last van innerlijke demonen en onzekerheden. Ze schrijft in haar boek De evenwichtskunstenaar: ‘Na jaren vechten heb ik geleerd dat ik er niet aan kan ontkomen, niet aan mijn demonen en niet aan mijn beperkingen. Ik ben bijna blind en ernstig slechthorend, en ook dit restje zicht en gehoor zal verdwijnen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?