Bewustzijn

Wat doe je als je iets moeilijks meemaakt? Sta stil en aanschouw

Door Nadine Carter
Wat doe je als je iets moeilijks meemaakt? Sta stil en aanschouw

Wat doe jij als je iets moeilijks meemaakt? Wanneer je als mens iets meemaakt dat te groot is voor je, dan zet je je strategieën en oude patronen in om te overleven, om te kunnen blijven voelen dat je veilig bent en krijgt wat je nodig hebt.

Wanneer alles even op zijn kop staat

Soms kan je leven ineens op zijn kop staan, door een verlies van een dierbare, je partner die weggaat, jij die zelf weg wilt uit je relatie ook al is het nog zo verdrietig, verlies van je baan. Alles wordt dan anders, alles wordt nieuw.

Vroeger, tot een paar jaar geleden, was ik bang voor nieuwe dingen en dingen waar ik geen grip op had. Ik wist niet of ik het aankon, wat me te wachten zou staan. Ik wist niet hoe ik dan ergens doorheen moest komen en of het wel goed zou gaan. Dat voel ik niet meer, inmiddels heb ik steeds meer rust in de dingen die op me af komen en heb ik er vertrouwen in dat het goed komt, ook als het eerst mis gaat. Ik geniet inmiddels echt van veranderingen en nieuwe dingen en op een bepaalde manier ook van de dingen die op me af komen en me uitdagen, ook al zijn ze moeilijk en zwaar. Misschien niet meteen, maar ik zie altijd wel wat het brengt. Ik sta stil en aanschouw. Ik aanschouw wat er is.

En voel de uitdaging om uit mijn comfortzone te stappen. En dat is wel iets dat ik inmiddels graag doe, omdat elke ervaring er een is om van te leren. Ik leer en groei heel graag. En dat gaat nu eenmaal vaak via obstakels, moeilijke ervaringen. Het komt er eigenlijk ook op neer dat ik steeds beter kan accepteren wat er op mijn pad komt, groot of klein.

Elke ervaring is om je verder te helpen

Elke ervaring in je leven daagt je uit om te groeien, om te worden zoals je bedoeld bent te zijn. Uiteindelijk gaat het maar om een ding: sta stil en aanschouw wat is. Het enige wat je hoeft te doen is ‘zijn’.

Maar als dat zo gemakkelijk was, dan konden we dat allemaal al wel. De ervaringen die je meemaakt in het je leven raken je, de ene keer dieper dan de andere keer. En wanneer iets je diep raakt, dan wordt er nog oude pijn geraakt die opgeslagen ligt in je systeem. En dan zet je dus je oude overlevingsmechanismen in, die je juist blokkeren om gewoon te zijn en te accepteren wat is. Door deze oude pijn heen gaan, onderzoeken wat er precies geraakt wordt en wat dus de diepere betekenis is voor jouzelf in elke moeilijke of pijnlijke ervaring die je opdoet, maakt dat je teruggaat naar jezelf, recht naar je kern zodat je kunt zijn zoals je bedoeld bent te zijn.

Stilstaan

Dit zelfonderzoek en het kunnen aanschouwen vraagt om stil staan. En dat is nog niet zo gemakkelijk. Stil staan is een enorme opgave voor mensen en een absolute tegenhanger van de snelle maatschappij waarin we leven. Het klinkt zo fijn, even een stap terug mogen doen en op adem komen, de ruis laten verdwijnen. Maar die ruis, het steeds maar doorgaan, heeft vaak een doel. Een doel om niet te hoeven voelen wat er is, om de pijn niet te hoeven voelen, de eenzaamheid of angst. Waar komt het toch vandaan dat stil staan vaak moeilijk is?

Niet stil kunnen staan is een geboortetrauma.

Vanuit mijn visie gezien gaat angst om stil te staan over geboorte waarbij vastzitten in het geboortekanaal hetzelfde is als voelen dat je stikt. Een kindje dat vecht om geboren te worden, vastzit en bijna stikt raakt in paniek. Op dat moment ontwikkelt dit kind een overlevingsstrategie dat het later als volwassene zal herkennen als een hardnekkig patroon dat hem of haar maar in de weg blijft zitten om te groeien, te kunnen leven vanuit verlangen.

Wanneer iemand een traumatische geboorte gehad heeft (denk aan spoedkeizersnede, tang- en pompverlossingen of een hele lange geboorte waarbij het kind ook vast heeft gezeten in het geboortekanaal) dan raakt stil moeten staan in het hier en nu aan dat geboortetrauma, de hartslag zal verhogen, paniek en onrust komt omhoog en de strategie wordt ingezet, vaak eentje gericht op vechten, moeten oplossen, zorgen dat de paniek zo snel mogelijk weer kan zakken. Alleen het besef al van je eigen geboorte en wetende dat de paniek te maken kan hebben met je geboortetrauma, creëert al rust op dat moment. De echte oplossing ligt op een diepere laag en vraagt om het helen van je eigen geboorte en het doorbreken van dit patroon.

Wat mag er bij jou transformeren?

Wanneer je een ervaring hebt die je raakt, werp dan een blik naar binnen. Het is dan de tijd om te bezinnen en re reflecteren om vervolgens op een andere manier, een die voor je werkt, verder te gaan. Ook al gaat de rest om je heen door, wordt er veel van je gevraagd, sta stil en aanschouw.

Ik geef je graag vijf tips om op een effectieve en diepgaande manier te onderzoeken wat een ervaring in het leven bij jou raakt en hoe je deze kunt transformeren.

  1. Omschrijf voor jezelf wat er precies gebeurt. Het kan al zijn dat je partner gisteren iets zei wat zo diep raakte, of je buurvrouw die iets deed, een collega of iets groters zoals een verlies, zorgen. Beschrijf de feiten.
  2. Beschrijf vervolgens wat je voelde, wat deed er zeer, wat werd er geraakt bij je vanbinnen?
  3. Bij stap 3 ga je wat dieper onderzoeken in jezelf: waar ken je dit van, wat je voelt? Hoe lang ken je dit al? Dat gaat terug naar je vroegste kindertijd.
  4. En wat ben je gaan doen? Wat was jouw antwoord als kind op wat je meemaakte, wat je voelde? Hoe ging je er mee om? En zie je wat jou dat nu oplevert?
  5. Wat je nu onderzocht hebt is hoe het komt waarom een situatie in het hier en nu jou zo raakt en hoe je daar mee omgaat en hoe het je belemmert om gewoon te zijn, te accepteren wat er gebeurt in je leven. Het kan goed zijn dat je nu geraakt bent in die oude kind pijn. Een innerlijke kind mediatie is dan heel fijn om te doen omdat het deze pijn verzacht en je op een liefdevolle manier met jezelf verbindt. Die vind je hier (tevens ook de opdracht van hierboven nog verder uitgebreid).

Radicale transformatie

Radicale transformatie

Ben jij klaar voor een radicale transformatie? Laat je dan onderwijzen door Langston Kahn, een sjamaan uit New York. Tijdens het krachtige Deep Liberation Process laat de auteur ons definitief afstand te doen van ingesleten patronen, triggers en overtuigingen. Het is de weg naar spirituele volwassenheid. In dit boek vind je ook een fijn stappenplan om de gewonde delen van je zelf te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?