Psychologie

Oude pijn: met deze eenvoudige techniek kun je het zelf opruimen en helen

Door Gastauteur
Oude pijn: met deze eenvoudige techniek kun je het zelf opruimen en helen

Je ziet een agenda vol afspraken en je schiet direct in de stress. Je vader maakt voor zijn gevoel een onschuldige opmerking, en het lijkt of een knop van pijn wordt ingedrukt. De hele dag door worden we onbewust geconfronteerd met onze oude pijnlichamen. Rachel van de Pol ging in de podcast Discomfort Zone hierover in gesprek met therapeut en actrice Marian Mudder. En wat je eraan kunt doen. “De oorzaak van je verdriet herkennen, betekent niet dat je van de pijntrigger af bent.”

De emotionele lading die vastzit aan nare herinneringen of trauma, wordt hiermee ontkoppeld waardoor je niet meer getriggerd kunt worden in alledaagse situaties die weinig met het originele trauma te maken hebben.

Tot vijftien jaar geleden kampte Marian Mudder met levensangst. Dit uitte zich in overmatige schuldgevoelens, chronisch energiegebrek, schaamte en ingewikkelde relaties. Ze probeerde werkelijk alle soorten therapie. Ieder zelfhulpboek heeft ze verslonden. Maar het enige wat ze beter ging begrijpen, was wat er mis met haar was. Dit verandert wanneer ze twee keer achter elkaar geconfronteerd wordt met een groot verlies.

De liefde van haar leven vertrekt naar het buitenland. Door haar levensangst duwt ze hem weg, om afwijzing voor te zijn. Een maand later overlijdt haar beste vriendin aan kanker. Marian stort compleet in. Mensen in haar omgeving suggereren dat ze aan de pillen moet. Maar voor het eerst van haar leven wil ze zich niet vermannen, niet haar schouders eronder zetten en rationaliseren en in haarzelf wroeten. Ze doet iets wat ze nooit eerder heeft gedaan, namelijk helemaal niets. Ze zakt weg in een diepe depressie. “Ik had door dat ik al dat verdriet, dat ongemak, al die pijn niet meer moest bedekken met iets anders.”

Emotionele brein rustig maken

Het is de start van Marian’s herstel. Ze leert onder meer dat ze een vakantie van haar hoofd kan nemen en hoe ze pijn kan toelaten. Het is ook haar ontdekking van EFT, Emotional Freedom Techniques. Daarover verzucht Marian: “Had ik dat maar eerder geweten. Het is een bijzonder effectieve methode om stress aan te pakken en oude pijn op te ruimen.”

EFT is een behandelingstechniek waarmee je je emotionele brein rustig maakt. De techniek bestaat uit zachtjes kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp, terwijl je focust op je traumatische ervaring en korte zinnetjes uitspreken. De emotionele lading die vastzit aan nare herinneringen of trauma, wordt hiermee ontkoppeld waardoor je niet meer getriggerd kunt worden in alledaagse situaties die weinig met het originele trauma te maken hebben.

In deze aflevering van Discomfort Zone leer je hoe EFT precies werkt, hoe Marian het heeft ingezet om ervaringen in haar jeugd te verwerken en hoe een vakantie van je hoofd werkt:

Boekentip: Wat ik eerder had willen weten

Wat ik eerder had willen weten van Marian Mudder is hét boek voor zowel ervaren zelfhulpboeklezers als beginners. In dit boek vind je het beste van wat ze door de jaren heen aan kennis en wijsheid heeft vergaard. Het staat vol kleine en grote liefdevolle duwtjes in de richting van een zorgelozer leven.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen over oude pijn helen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?